Trei comisii din Parlamentul European, împotriva ACTA

Comisia pentru libertăţi civile (LIBE), Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) şi Comisia pentru afaceri juridice (JURI) ale Parlamentului European s-au pronunţat prin vot, astăzi, contra Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA).

În dosarul ACTA, cele trei comisii menţionate au doar drept de opinie, votul decisiv urmând a avea loc în Comisia pentru comerţ internaţional a PE (INTA), în data de 21 iunie, iar supunerea la vot a acordului în plenul Parlamentului European este prevăzută pentru luna iulie.

În data de 25 aprilie, INTA a amânat cu o lună, pentru iunie, votul său în privinţa ACTA, în contextul în care raportorul principal în acest dosar sensibil, britanicul David Martin, şi-a prezentat oficial recomandarea ca acordul să fie respins. Pentru a intra în vigoare, tratatul are nevoie de aprobarea Parlamentului European, care nu poate aduce însă amendamente.

Motive de îngrijorare

Potrivit lui David Martin, "consecinţele neprevăzute ale textului ACTA constituie un motiv serios de îngrijorare", raportorul nefiind convins că textul ACTA este suficient de precis în cazul aspectelor legate de incriminarea individuală, definiţia conceptului de "scară comercială", rolul prestatorilor de servicii de internet şi posibila întrerupere a tranzitului medicamentelor generice. "În acest context, este important să se aibă în vedere faptul că protecţia mai bună a drepturilor de proprietate intelectuală ale producătorilor europeni implicaţi în comerţul de la nivel mondial este extrem de importantă. După revizuirea aşteptată a directivelor UE relevante, raportorul speră să fie prezentate, de către Comisia Europeană, noi propuneri privind protecţia drepturilor de proprietate intelectuală", relevă textul raportului care va fi supus votului în INTA în 21 iunie.

Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA urmăreşte să combată contrafacerea în sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descărcate ilegal pe internet.

Nici România nu ratifică acordul

Negocierile referitoare la Acordul comercial de combatere a contrafacerii au început în iunie 2008 şi s-au încheiat în noiembrie 2010, după 11 runde de negocieri. Anunţul privind semnarea oficială a acordului a fost făcut în luna ianuarie a acestui an. La fel ca în cazul tuturor acordurilor internaţionale, negocierile în numele Uniunii Europene au fost conduse de Comisia Europeană, care a acţionat pe baza unui mandat din partea Consiliului. Procesul de ratificare a acordului este în prezent în curs de desfăşurare în ţările semnatare, iar în cadrul Uniunii Europene, pentru a putea intra în vigoare, acordul trebuie ratificat de statele membre şi aprobat de Parlamentul European.

În data de 17 mai, ministrul român al comunicaţiilor Dan Nica a anunţat că România nu va ratifica Acordul de combatere a contrafacerii.