Astăzi se împlinesc trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea în România a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice.
Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, la 23 decembrie 2014, a trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii (SUA) privind amplasarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, acord semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, informează un comunicat al MAE.
“Participarea României la etapa a II-a a Abordării adaptive în etape privind apărarea împotriva rachetelor balistice în Europa (US European Phased Adaptive Approach / EPAA) reprezintă un element important al dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, beneficiind de susţinere fermă din partea întregii clase politice româneşti, precum şi de un sprijin public constant şi consistent”, se arată într-un comunicat transmis de MAE. “Acordul bilateral menţionează explicit natura exclusiv defensivă a sistemului de apărare antirachetă amplasat în România şi utilizarea sa conformă cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, în legitimă apărare”, se arată în comunicat.
“Integrarea, ulterior operaţionalizării sale, a componentei de la Baza Deveselu în sistemul antirachetă NATO reflectă voinţa ţării noastre de a aduce o contribuţie relevantă la apărarea colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, în conformitate cu deciziile asumate la reuniunile la vârf de la Lisabona (2010), Chicago (2012) şi Newport (2014). Ministerul Afacerilor Externe salută faptul că Summit-ul NATO din Marea Britanie, din septembrie 2014, a reconfirmat determinarea Aliaţilor de a continua implementarea proiectului Aliat de apărare antirachetă, consemnând explicit contribuţia României, prin Baza Deveselu. Ministerul Afacerilor Externe va continua să informeze, în spirit de cooperare şi transparenţă, în coordonare cu partenerii americani, în legătură cu operaţionalizarea, conform calendarului stabilit, în 2015, a Facilităţii Aegis Ashore de la Deveselu, de natură să contribuie la întărirea securităţii europene, prin consolidarea capacităţilor Aliate de apărare împotriva rachetelor balistice provenind din afara spaţiului euro-atlantic”, transmite MAE.