TRECUTUL DE INFORMATOR nu-i dă pace lui Dan Puric, luat în colimator şi pentru ROLUL DE GURU. Andrei Pleşu a generat O DEZBATERE APRINSĂ pe Facebook după l-a criticat pe actor

Sâmbătă seara, Dan Puric a fost prezent în studioul de la Realitatea TV, dar și în cel de la Antena 3, iar acest tur de forţă i-a atras unele critici din partea scriitorului Andrei Pleşu, dar şi din partea unor jurnalişti.

Un articol postat de Andrei Pleşu pe Facebook a împărţit părerile pro şi contra şi a provocat o adevărată dezbatere.

„Domnul Dan Puric a ieşit din sfera [actoriei, n.n.] unde este cu adevărat competent, înalt competent. A făcut un sindrom de guru. Părerea mea sinceră este că el nu este pregătit pentru acest rol, din două motive. Unu: se simte indecent de bine în el, iar asta se vede din mica pompă profetică a discursului. Doi: n-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbracă. Regula e să nu citezi mai mult decât citeşti. […] Domnul Puric recurge frecvent, atât cât l-am urmărit, la nume, probleme şi concepte despre care nu are decât o informaţie de dicţionar, sau din auzite. Nu poţi scoate din pălărie, una-două, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, dacă nu ai avut cu ei un comerţ cât de cât consistent. Eu unul nu înţeleg de ce face asta domnul Puric. În termeni creştini, i-aş vorbi de „slavă deşartă”: vrea să pară altceva decât este. La cât e de inteligent şi de angajat spiritual, aş fi aşteptat să-l văd mai smerit, mai aproape de discursul unui mărturisitor decât de acela al unui gânditor amator.

Dar mai e ceva: domnul Puric a adoptat o strategie pedagogică riscantă. Când vrei să educi pe cineva, nu începi prin a-l flata. Dacă vrei ca cineva să înveţe ceva, nu-i spui mereu că n-are nimic de învăţat. Or, domnul Puric încurajează un soi de legendarizare arbitrară a naţiunii, din care rezultă că ea frizează desăvârşirea. Atunci la ce bun s-o mai dăscăleşti? Suntem unici, persecutaţi de tot mapamondul, singurii creştini adevăraţi, speranţa lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui să facă posibile asemenea analogii”, se arată în postarea lui Pleşu.

„Delirul mistico-religios” marca Dan Puric

La rândul său, şi jurnalistul EVZ, Silviu Sergiu, a comentat atitudinile pe care Dan Puric le are în emisiunile televizate la care participă. „Cand Dan Puric nu va mai aparea in talk-show-uri cu ocazia Sarbatorilor crestine va fi semnul ca realizatorii tv au pus mana pe carte. Ca au renuntat la Sandra Brown si s-au apucat de lecturi esențiale.Nu cred ca exista ceva mai enervant decat sa-ti strici Crăciunul sau Pastele cu delirul mistico-religios, ortodoxist radical, anti-occidental, exceptionalist romanesc, legionaroid, schizo, liber-schimbist al acestui personaj, care citează de-a valma autori si opere care nu au nicio treabă cu tema si seduce publicul mai putin avizat cu "eruditia" lui de hipermarket”, a notat jurnalistul pe Facebook.

Fostul informator Dan Puric şi lecţiile televizate

Recentele prestaţii televizate ale actorului Dan Puric au fost taxate şi de un jurnalist de la Curentul. “FOST INFORMATOR AL SECURITĂȚII SUB NUMELE CRISTIAN, DAN PURIC, NE DĂ LECȚII LA TV” este titlul articolului în care Alexandru Panait acuză faptul că Dan Puric a fost  recrutat de Securitate în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani, ceea ce ar trebui să-i interzică rolul de formator de opinie în spaţiul public.

Dan Puric a recunoscut angajamentul cu Securitatea

Dan Puric a vorbit despre legătura sa cu Securitatea la în 2010, într-o emisiune televizată în care Robert Turcescu era moderator.

“Max Reinhardt a avut o expresie extraordinară: „artistul îşi ia rucsacul copilăriei în spate şi porneşte la drum”. Diferenţa dintre mine şi colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologică. În sensul că el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid şi nu i s-a propus să fie informator. Eu când eram prin liceu a venit unul la mine, a zis să semnez o hârtie din aia cum că ajut statul. Nu ştiam ce presupune şi am semnat-o. Pesemne că pe la CNSAS, pe la securiştii ăştia, există şi asta – că Dan Puric a fost securist… M-au şi turnat. Pentru că eu, la 17 ani, îl imitam pe Ceauşescu. Strângeam două clase într-una şi dădeam decoraţii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceză nu a cunoscut lucrurile astea.

Eu când aveam 17 ani a venit ăla să-i scriu acolo şi eu am semnat acolo că nici nu ştiam ce semnez, dar în clipa în care mi-a cerut să-mi vând colegii "cine face politică?" am spus: "Dan Puric", pentru că imitam pe Ceauşescu. Şi ăla a plecat. M-au apărat îngerii, dar pesemne că pe la CNSAS.... Problema este alta, vezi cum încercau să te toace”, spune Puric în 2010, conform realitatea.net.

Legea CNSAS este foarte clară

În ceea ce priveşte persoanele care pot fi acuzate că au colaborat cu Securitatea, legea CNSAS conţine următoarele aspecte: “ART. 2 În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie: a) lucrător al Securităţii - orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945 - 1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului; b) colaborator al Securităţii - persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”