Tratamentul antifumat, gratuit pentru trei luni

Tanarul Cristian Nica povesteste cum a ajuns in programul "Stop fumat" si ce sfaturi a primit de la medici.

Cristian Nica, un tanar de 31 de ani, este unul dintre primii fumatori care s-au inscris in programul „Stop fumat”, lansat de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta.

A sunat la numarul gratuit 0800.878.673.86.28, iar peste cinci zile a fost programat la un medic specialist in consiliere antifumat. In ziua stabilita a venit cu analizele din ultima perioada si o adeverinta de la medicul de familie care demonstreaza ca este sanatos.

„Medicamentele antifumat, oferite gratuit, sunt contraindicate in bolile psihice. Nu sunt studiate toate interactiunile tratamentului cu medicamentele folosite in bolile psihice si nu se stie daca le-ar agrava”, spune doctorul Magda Ciobanu, coordonatorul programului si medic pneumolog la Institutul „Marius Nasta”, din Bucuresti.

Se testeaza nivelul de oxigenare a sangelui

Inainte de consultatie, cat astepta la usa, Cristian a completat un chestionar cu profilul sau de fumator, pentru ca doctorul sa-i cunoasca nivelul de dependenta (mic, mediu sau inalt).

Ca au fost intrebari legate de numarul de tigari fumate pe zi, de hobby-uri sau de rudele cu acelasi viciu, tanarul s-a straduit sa raspunda sincer la toate. In plus, a beneficiat gratuit si de masurarea greutatii, a tensiunii si a nivelului de oxigenare a sangelui.

Nu beti alcool si cafea Dupa o jumatate de ora petrecuta in cabinetul doctorului, a plecat acasa cu pastile gratuite cat pentru doua saptamani de tratament si cu interdictia de a bea alcool sau cafea.

Bauturile alcoolice pot interveni in metabolizarea pastilelor, iar cafeaua este cea care deschide apetitul pentru tigari, avertizeaza medicii.

Cristian fumeaza de opt ani, dar a reusit sa renunte la viciu cam sase luni. „A urmat promisiunea ca ma pot lasa oricand”, spune el zambind.

Deoarece isi propunea de trei ori pe zi sa se lase de tigari si tot de atatea ori se reapuca, s-a hotarat sa se inscrie in program. „Nu fumez din placerea pe care o simt cand am tigara aprinsa, ci mai mult ca sa scap de disconfortul pe care-l simt cand nu fumez”, isi face Cristian profilul de fumator. De putin timp simte ca-l strange pieptul, desi nu are probleme la plamani. „Este vremea sa ma las de fumat”, crede tanarul.

Pastilele isi fac efectul in 7 zile

Cristian a plecat acasa dupa jumatate de ora, nu inainte de a fi instruit cu privire la modul de administrare a medicamentelor. A aflat ca poate sa mai fumeze o saptamana, timp in care trebuie sa ia si pastilele. Dupa sapte zile acestea incep sa isi faca efectul: taie pofta de fumat si inlatura starea de rau provocata de lipsa nicotinei din organism.

Dupa doua saptamani, Cristian va veni din nou la medic, unde i se va face un test de urina, pentru a fi verificat daca a fumat sau nu. „Daca se observa ca a fumat, i se intrerupe tratamentul”, subliniaza medicul.

Daca trece testul, va primi o noua cutie pentru doua saptamani, tratamentul durand intre doua si trei luni, in functie de tipul medicamentului ales. In tot acest timp va reveni pentru o noua cutie de pastile sau pentru consiliere, daca va fi cazul.

Sugestii

Cum sa nu va lasati tentati de tigara

> Evitati alimentele amare, deoarece gustul lor va reaminteste de cel al tigarilor.

> Nu mai faceti anumite activitati pe care le asociati cu fumatul (nu mai beti cafeaua in bucatarie, evitati sa mai iesiti o vreme la terasa si aruncati toate scrumierele din casa).

> Nu mai folositi scaunul pe care stateati cand fumati.

> Apucati-va de un hobby care sa va tina ocupat.

> Beti multa apa, deoarece va detoxifiaza organismul.