Tratamentele anti-HIV grăbesc îmbătrânirea și apariția bolilor cardiace

O gamă variată de medicamente folosite pentru tratarea HIV, în Africa și în alte regiuni sărace, pot duce la îmbătrânire prematură, informează Reuters.

Specialiștii afirmă că aceste tratamente pot cauza diferite boli, asociate cu îmbătrânirea, precum diferite forme de demență și afecțiuni cardiace. Cercetătorii britanici au descoperit că tratamentele folosite pentru pacienții cu HIV din aceste regiuni modifică ADN-ul bolnavilor, însă spun că este foarte puțin probabil ca medicamentele de acest tip, dintr-o generație mai nouă, produse de firme precum Gilead, Merck, Pfizer sau GlaxoSmithKline, să provoace aceleași afecțiuni.

„Este nevoie de ceva timp pentru ca efectele secundare să apară. Din această cauză, există semne de întrebare care planează și asupra medicamentelor din noua generație. Este improbabil să existe astfel de efecte secundare, dar avem nevoie de timp pentru a studia noile tratamente”, a declarat Patrick Chinnery, cercetător al Institului de Genetică al Universității din Newcastle. 33 de milioane de bolnavi infectați cu HIV în lume

Cercetătorii au tras concluzia că odata cu efectul de îmbătrânire al organismului pacientului, apar și afecțiuni cardiace sau demență, chiar și la tineri. „Considerăm că aceste medicamente provoacă mai multe erori ale ADN-ului”, adaugă Patrick Chinnery. Totuși, consideră că medicamentele de generație mai veche  nu sunt încă „de aruncat”. „Aceste medicamente nu sunt perfecte, dar să nu uităm că au prelungit viața pacienților cu 10 sau 20 de ani”, afirmă cercetătorul britanic Brendan Payne. Potrivit unei statistici ONU din 2009, existau 33,3 de milioane de bolnavi de HIV,dintre care 22,5 de milioane în Africa.