Migraţia politică din PDL spre Opoziţie a căpătat în ultimele câteva zile accente de comic involuntar.
Nici migraţia politică nu mai e ce era. Dezertările din ultimele zile au căpătat o accentuată notă comică.
Recordul la transfer-viteză este deţinut de deputatul Florentin Gust, care a reuşit să schimbe trei partide numai în ultimele şase săptămâni. Din mai 2011, Florentin Gust a tot oscilat pe eşichierul politic românesc. A plecat din PSD, a trecut pe la PC, i s-a alăturat pentru un timp naşului său de cununie, Mircea Geoană, după ce acesta a fost exclus din partid, iar pe 6 martie 2012 îşi anunţa înscrierea în PDL. Pare-se însă că nu i-a plăcut, pentru că ieri a revenit la PSD.
Motivul pe care Gust, parlamentar de Dolj, îl invocă, este unul care ar fi sunat mai logic în gura unui deputat de Harghita sau Covasna: el spune că nu mai suportă cedările PDL faţă de UDMR şi că nu vrea ca, peste 30 de ani, să le explice copiilor săi de ce limba maghiară se va vorbi într-o regiune a României.
În ciuda parcursului politic bogat, Gust nu se consideră trădător. "Trădător este dl Boc când cedează UDMR-ului în fiecare zi câte ceva", a explicat el cu seninătate. Gust, cândva o tânără speranţă a PSD, va reîntregi astfel echipa Negoiţă-Bănicioiu, şi-şi vor putea reaminti cu nostalgie de concursurile de Miss TSD "cu cântec" pe care le organizau împreună.
Tot ieri, preşedintele PDL Giurgiu, Marin Anton, a aruncat prosopul şi s-a declarat învins în lupta cu Vasile Blaga, pe care îl indică drept principala cauză a plecării sale. "Pot face faţă oricărui adversar politic, dar când un om ca Vasile Blaga subminează şi girează practic distrugerea unui proiect câştigător nu mai am ce face. Am fost ciuruit de Vasile Blaga", a declarat Anton, conform Giurgiu News.
Anton a anunţat luni, într-o conferinţă de presă la Giurgiu, că va pleca din PDL, apoi spre seară s-a răzgândit şi a declarat pentru B1TV că renunţă numai la candidatura la CJ Giurgiu, dar că rămâne în partid. Peste numai 12 ore, Anton confirma că da, pleacă de tot. Cel mai probabil, "ciuruitul" îşi va obloji rănile în PNL, partid la care a mai fost, şi la care a trimis deja 11 primari PDL, pe post de înaintemergători.
Totodată, Anton va părăsi şi postul de secretar de stat la Ministerul Mediului. Aşteptat în PNL, a ajuns în PSD Aşteptat luni dimineaţa în PNL, senatorul PDL Petru Filip a sfârşit luni seara în PSD, după ce, pe tot parcursul zilei, a cochetat cu presa, spunând mai întâi că viaţa politică e plină de surprize, apoi că ia în calcul o demisie din PDL în zilele următoare, dar că nu ştie unde va pleca, pentru ca, pe seară, complet lămurit cu privire la viitorul său politic, să apară alături de Victor Ponta pe post de nouă achiziţie pesedistă. Răzgândirile, ezitările şi motivaţiile comice fac parte din recuzita traseistului anului 2012 "Boc să nu mai facă pe nimeni trădător. Trădător este dl Boc când cedează UDMR-ului în fi ecare zi câte ceva". FLORENTIN GUST, deputat de Dolj
Noi specii migratoare: răzgândacul şi martirul
Dacă unii se codesc până în ultima clipă să spună unde pleacă, alţii se lasă întorşi din drum pe ultima sută de metri. A fost cazul democrat-liberalului Ioan Sbârciu, senator de Bistriţa, care a anunţat, luni, pe neaşteptate, în plenul Senatului, că pleacă din PDL şi că va activa, până la finele legislaturii, în grupul PC. Peste numai o oră, acelaşi Sbârciu a venit la microfonul plenului Camerelor reunite şi, cu o voce tremurândă şi poticnită, a spus că are, totuşi, nevoie de un răgaz de o săptămână în care să mai reflecteze.
Un alt caz-surpriză a fost senatorul Marius Rasaliu. Deşi PNL îl considera deja în propria tabără şi aştepta ca transferul să devină oficial luni, Rasaliu a anunţat că nici gând "să schimbe tricoul".
Dezolat, liderul grupului senatorial al PNL, Puiu Haşotti, şi-a luat revanşa declarând presei, cu lux de amănunte, că Rasaliu a negociat, la sediul PNL, cu însuşi Crin Antonescu. Dincolo de aceste cazuri, apare şi fenomenul parlamentarului care va vota moţiunea de cenzură a opoziţiei ştiind prea bine că, din această cauză, va fi exclus din partid. Este cazul senatorului Dorel Borza. Şi deputatul Cătălin Croitoru a anunţat că va vota la moţiune, fără să spună cum.
USL mai caută 12 trădători
Succesul moţiunii USL depinde de cei 12 parlamentari independenţi şi de racolarea a 4-5 PDL-işti
Dacă de la PDL sau UNPR nu va mai pleca niciun parlamentar, succesul moţiunii de cenzură a Opoziţiei depinde de voturile celor 13 deputaţi şi senatori neafiliaţi niciunui grup politic. De fapt doar 12, pentru că unul dintre, Mihail Boldea, este în arest preventiv cercetat într-un dosar de trafic de influenţă. Dintre independenţi, probabil doar jumătate vor susţine moţiunea.
Pe hârtie, USL are 221 de parlamentari. Pe doi dintre ei nu poate conta. Un deputat PNL este închis pentru corupţie, iar unul de la PSD lipseşte din motive de sănătate. Mai rămân 219 voturi. Pe lângă acestea, PSD şi PNL mai au promisiuni de sprijinire a moţiunii de la trei parlamentari încă în PDL. Chiar şi aşa, Opoziţia tot mai are nevoie de racolarea a 3-4 parlamentari ai Puterii. (Florin Ciornei)