Reprezentanţii operatorilor şi transportatorilor autorizaţi din România cer publicarea proiectului de lege final privind poliţele RCA şi consultări publice pe marginea acestui act, astfel încât să nu apară erori cu efecte pe termen lung şi impact puternic în economie.
“Considerăm că graba de a legifera un proiect de lege cu impact economic şi social puternic ce va fi resimţit în mod direct de peste 6 milioane de şoferi şi, indirect, de întreaga populaţie a ţării, nu este o măsura deloc potrivită în actualul context de instabilitate, din acest domeniu. Ne dorim ca Parlamentul să prezinte varianta finală agreată de cele două Camere şi să amâne cu o săptămână-două votul în plen, pentru a da şansa actorilor din piaţă să semnaleze eventuale erori care pot fi corectate”, susţine preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.
El a adăugat că actuala clasă politică trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să angreneze actorii pieţei în dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de lege extrem de important, pentru a nu înlocui o lege veche şi proastă, cu altă lege nouă, dar la fel de lacunară şi greşită.
Pentru a rezolva problemele legate de creşterea abruptă a preţurilor la RCA, Guvernul a adoptat, în data de 14 septembrie, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede, printre altele, îngheţarea preţurilor la primele de asigurare pe o perioadă de şase luni. Preţurile urmează să fie stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară în termen de 30 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, care s-a realizat aseară.