Sistemul medical românesc este plin de neajunsuri. Un exemplu este programul de transplant de celule stem. Procedura este de succes însa lipsesc medicamentele necesare bolnavilor înainte de transplant.
„Aprovizionarea cu medicamente pentru programul de transplant este foarte importantă. Suntem în legătură cu doamna manager (Carmen Orban - managerul Institutului Clinic Fundeni - n.r.) şi cu doamna dr. Tănase în aşa fel încât să ne asigurăm că există tot timpul medicamentele necesare atât pentru cura pretransplant, cât şi pentru cea post-transplant. Au mai fost dificutăţi în aprivizionare, însă Ministerul Sănătăţii este partener pentru că suntem conştienţi de faptul că aprovizionarea cu medicamente pentru programul de transplant este foarte importantă. Asigurăm toată finanţarea pentru programul de transplant şi în perioada imediat următoare simplificăm şi procedurile birocratice pentru plata procedurilor de transplant, nu numai pentru transplantul medular", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ieri, la Institutul Clinic Fundeni când s-a marcat realizarea a 1.000 de transplanturi medulare.
Ministrul Sănătății este, însă, contrazis de mai mulți medici și pacienți care reclamă lipsa acestor medicamente vitale. Pacienții se zbat să le aducă din străinătate pe banii lor, ajutați de cele mai multe ori și de medici.
Este cunoscut faptul că înainte de transplant, bolnavii au nevoie de un tratament special, prin care unele celulele sunt distruse pentru a face loc celor noi. Medicamentele necesare, însă, nu se găsesc în România de ani de zile.
Și toate acestea, în conditiile în care transplantul de celule stem s-a dezvoltat la noi. De la 1 transplant pe an, la institutul Fundeni din Capitală se realizează acum peste 150 anual, de la donatori înrudiți sau necunoscuți. În spatele acestor reușite stau eforturile medicilor si pacientilor, care se luptă pentru viață.
Conform unui raport publicat de Societatea Europeană de Transplant Medular în anul 2016, România înregistrează cea mai mare creștere dintre țările din Europa de Est în ceea ce privește activitatea de transplant medular, atât în cazurile de allotransplant (transplant alogen – celulele medulare se recoltează de la un donator), cât și în cazurile de autotransplant (transplant autolog – celulele se recoltează de la pacient). Activitatea de transplant medular a evoluat treptat în cadrul primului centru de profil din țara noastră, procedurile efectuându-se atât la adulți, cât și la copii.