Transplanteaza florile

Primavara, cand incep sa intre in vegetatie, plantele trebuie mutate intr-un vas mai mare, care sa le permita o dezvoltare normala.

Desi pare un lucru delicat, transplantarea este totusi o simpla operatiune care face parte din intretinerea de baza a plantelor. Servind drept "casa pentru plante", vasele joaca un rol important in comportamentul lor, in sensul ca un vas prea mic sau prea mare afecteaza dezvoltarea normala a florilor.

Trebuie deci sa alegi un vas care sa respecte un echilibru intre dezvoltarea partilor aeriene ale plantei si a radacinii. Ca regula generala, pentru o planta in curs de crestere foloseste un vas cu diametrul mai mare cu 2-3 cm fata de cel anterior.

Alege momentul potrivit Cel mai bun moment pentru transplantare este primavara, cand plantele incep sa intre in vegetatie, intre mijlocul lui februarie si sfarsitul lui martie. Plantele isi vor relua repede dezvoltarea si noile radacini vor coloniza repede noul pamant.

Cu toate acestea, daca planta necesita transplantare urgenta, o poti face in orice moment al anului. Realizata in conditii bune, ea nu va afecta semnificativ dezvoltarea plantei.

Reluarea cresterii este mult mai lenta vara si toamna, dar plantele verzi cu crestere rapida (Asparagus, Chlorophytum) suporta transplantarea in orice sezon. Evita totusi sa intervii spre sfarsitul anului, cand planta va intra intr-o perioada de repaus.

Nu toate plantele au nevoie sa fie transplantate in fiecare an. Aceasta depinde de viteza cu care cresc si raportul dintre planta si vasul sau. Este de preferat sa transplantezi in fiecare primavara plantutele tinere, in plina crestere.

O transplantare o data la 2-3 ani este suficienta pentru plantele mature, ce au cresterea mult mai incetinita. In schimb, transplanteaza chiar de 2-3 ori pe an toate plantele tinere, provenite din butasi de exemplu, care colonizeaza rapid ghiveciul.

Etapele operatiunii Alege un vas a carui culoare sa se armonizeze cu camera in care asezi planta. In general foloseste vase cu diametrul mai mare cu 2-4 cm fata de cel anterior, plantele preferand in marea lor majoritate sa stea mai inghesuite.

Verifica daca are gauri de scurgere si asaza deasupra lor cioburi dintr-un ghiveci de lut mai vechi (impiedica astuparea gaurilor) si apoi un strat drenant (bile de argila sau pietris) de circa 3-5 cm.

Completeaza intre 1/4  si 1/3 din volumul vasului cu pamant proaspat. Scoate planta din ghiveciul sau lovindu-l usor de marginea unei mese. Este de preferat sa nu fi udat pamantul cu cateva zile inainte de transplantare.

Taie radacinile daca este nevoie si asaza planta in centrul vasului. Pune pamant in jurul plantei avand grija sa umpli toate gaurile. Taseaza pamantul cu degetele si termina printr-o udare abundenta.

Indicatii si contraindicatii

Nu transplanta niciodata plante care sunt deja inflorite. Acest lucru va avea un efect dezastruos asupra ei, determinand caderea florilor si a bobocilor. Asteapta sfarsitul infloririi pentru a o muta intr-un nou ghiveci fara niciun risc.

Planta necesita mai multe saptamani pentru a se adapta la noul vas si la compozitia pamantului. Perioada de inflorire nu este deloc favorabila pentru aceasta etapa destul de delicata.

Evita de asemenea sa transplantezi o planta chiar inainte de a inflori, deoarece bobocii pot si in acest caz sa cada. Daca planta este inghesuita in ghiveciul sau, compenseaza lipsa spatiului prin udari frecvente cu solutii nutritive.

Daca este prea voluminoasa ca sa o muti sau vasul a atins deja dimensiuni destul de mari, nu te chinui sa o transplantezi in fiecare an. In acest caz operatia devine dificila sau chiar imposibil de realizat.

Multumeste-te doar cu reimprospatarea pamantului de la suprafata. Aceasta consta in eliminarea unei cantitati cat mai mari de pamant pe o adancime de 2-6 cm si inlocuirea lui cu unul proaspat si bogat in substante nutritive. Aceasta operatie o poti face de doua ori pe an.

DIMENSIUNI

Confortul radacinilor este cel mai important

Atunci cand muti o planta, taie radacinile doar daca ies prin gaurile de scurgere si sunt dificil de asezat in noul vas. Dezvoltarea radacinilor este proportionala cu cresterea partilor aeriene ale plantei.

Volumul mic al vasului determina cresterea in spirala a radacinilor care formeaza o pasla la baza ghiveciului. Aceasta incalceala nu permite plantei sa se hraneasca bine. Trebuie sa descalcesti radacinile si nu ezita chiar sa tai toata reteaua. Facand aceasta operatiune vei provoca formarea radacinilor care sunt partile cele mai eficace in absorbtia elementelor nutritive ce se gasesc in sol.

Daca observi radacini moi, uscate sau care au pe suprafata lor pete inchise la culoare, taie-le pana in zona sanatoasa. Aceasta operatie se face la fiecare transplantare in cazul bonsailor, pentru a se pastra un echilibru cu a lor coroana.