Afecţiunea hepato-acută de care suferă solistul trupei Iris, moştenită de la tatăl său, nu poate fi rezolvată decât prin primirea unui nou organ.
Solistul trupei Iris, Cristi Minculescu, în vârstă de 50 de ani, suferă de boală polichistică hepatoacută, afecţiune moştenită de la tatăl său, care explică creşterea în volum a abdomenului său, au anunţat medici şi apropiaţi ai artistului, reuniţi, ieri, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Acest diagnostic infirmă speculaţiile privind existenţa unei ciroze avansate, aşa cum se vehicula de mai multă vreme în presă şi în lumea artistică.
„Cristi este foarte supărat că s-a readus pe tapet legenda că moare, că are ciroză... veşnica poveste. Este deranjat de toate lucrurile astea“, ne-au declarat apropiaţi ai cântăreţului. Boala este progresivă şi afectează ficatul şi rinichii, prin apariţia unor chisturi care evoluează încă de la naştere.
„Primii afectaţi sunt rinichii. Particularitatea lui Cristi este că i-a fost afectat ficatul, care este plin de aceste chisturi“, a spus medicul Dorel Săndesc, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, într-o conferinţă de presă. Medicul a ţinut să sublinieze că boala de care suferă Minculescu nu are nicio legătură cu consumul de alcool. „Zvonurile cu ciroza alcoolică sunt total exagerate. Nu este nimic adevărat despre acest posibil cancer sau ciroză. Pot să vă spun din partea soţiei lui că Minculescu nu a venit niciodată acasă mort de beat“, a declarat medicul.
„Evoluţia acestei boli nu poate fi oprită“
Colegii de trupă spun că Minculescu nu a avut probleme până la sfârşitul lunii ianuarie, iar la ultimul concert, susţinut la finele săptămânii trecute la Lăptăria lui Enache, solistul a început să se simtă rău.
„Până pe 31 ianuarie, Cristi s-a simţit bine. La ultimul concert a început să simtă presiune în burtă. A plecat la Timişoara să-şi facă nişte analize, iar de acolo medicii l-au trimis în Germania, la o clinică specializată“, a spus Nelu Dumitrescu, liderul formaţiei. Cristi Minculescu, împreună cu soţia lui, Rodica, au plecat duminică în Germania pentru o serie de analize pe care le fac la o clinică specializată în chirurgie hepatică, renală şi transplant.
Artistul are nevoie de un transplant de ficat, soţia sa fiind unul dintre posibilii donatori. Cristi şi Rodica Minculescu îşi petrec zilnic, începând de luni, ore întregi cu analizele. „Stau în clinică de dimineaţa de la nouă-zece, până seara târziu, la şase-şapte. Oricum, când pleci cu dorinţa să rezolvi ceva, nu-ţi este teamă. Te duci gândind pozitiv şi permanent îţi pui încrederea în cei din jurul tău şi speri să se rezolve“, au spus apropiaţi ai cântăreţului.
Soţia lui a început încă de miercuri testele de compatibilitate. „O decizie va fi luată la începutul săptămânii viitoare. Dacă soţia nu va fi compatibilă, Cristi Minculescu este oricum pe listele de aşteptare, în baza de date europeană. El are un avantaj, care se numeşte grupa sanguină, AB4, primitor universal“, ne-au declarat apropiaţi ai artistului.
„Evoluţia acestei boli nu poate fi oprită. Până în prezent nu există nicio medicaţie validată care să stagneze creşterea chisturilor, care duce şi la creşterea în volum a organelor afectate. Soluţia pentru această boală este transplantul, însă în acest moment nu există o urgenţă medicală“, a precizat medicul Dorel Săndesc. Acesta a mai spus că speră ca anul acesta Cristi Minculescu să poată reveni pe scenă.
„Cristi nu poate face faţă ritmului sever al turneului“
Membrii trupei Iris au decis să anuleze turneul programat pentru a doua parte a acestei luni, având în vedere starea de sănătate a colegului lor. „Noi am hotărât să anulăm acest turneu din cauza problemelor de sănătate ale lui Cristi. Am făcut-o la recomandarea medicilor, care ne-au explicat că regimul nostru de turneu este foarte sever, iar Cristi nu mai poate face faţă, un concert pe zi este mult, noi trebuia să avem 20 de spectacole, zi de zi“, au spus membrii trupei Iris.
„Era foarte slăbit“
Cei prezenţi la concertul pe care trupa Iris l-a susţinut sâmbătă seara în Lăptăria lui Enache spun despre Cristi că era fără vlagă, stătea cu capul plecat şi vorbea prin semne. „Era foarte slăbit şi dădea semne vădite de oboseală, iar în momentul în care era întrebat de vorbă, nu cerea decât să fie lăsat să-şi revină“, spun cei care l-au văzut şi au reuşit să-l fotografieze.
Trupa avea următorul concert programat la Bucureşti, pe 2 martie, iar Cristi Minculescu a fost cel care a insistat ca spectacolul să aibă loc. „El îşi doreşte să cânte pe data de doi martie şi vom susţine acest concert. Este puţin slăbit, obosit... s-a văzut asta foarte clar şi la ultimul concert pe care l-am susţinut“, a spus Nelu Dumitrescu, toboşarul formaţiei.
În cazul în care va putea cânta, fanii formaţiei sunt aşteptaţi pe 2 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti.
OPINIA EXPERTULUI
„Riscurile pentru donatorii în viaţă sunt destul de mari“
Profesor doctor Irinel Popescu, chirurgul care a realizat majoritatea transplanturilor de ficat în ţara noastră, spune că boala polichistică hepato-renală are cauze genetice şi poate apărea la orice vârstă, dar mai ales la maturitate.
„Chisturile în sine nu dăunează, dar, dacă sunt foarte multe, ficatul se distruge şi se ajunge la insuficienţă hepatică, situaţie în care este nevoie de transplant. Acest tip de intervenţie este singura soluţie, deoarece, dacă se operează chisturile, pot apărea complicaţii grave. Afecţiunea evoluează diferit şi, de aceea, sunt persoane care se simt bine şi pot duce boala toată viaţa fără transplant“, explică profesor doctor Irinel Popescu.
Înainte de a suferi un transplant, bolnavului i se fac un set de analize şi un consult cardio şi pneumologic, iar eventualele afecţiuni de acest tip trebuie ameliorate sau tratate. Riscurile pentru donatorii în viaţă sunt mari, din cauză că se prelevează mai mult de jumătate de ficat.
„Aproximativ 2% dintre donatorii de ficat mor. Donatorul de ficat trebuie să fie compatibil cu primitorul, să fie sănătos şi să aibă aceeaşi grupă de sânge“, precizează Irinel Popescu.
Prima lună după operaţie este decisivă
Perioada de recuperare după transplant este de aproximativ o lună, timp în care este interzis efortul intens şi se recomandă respectarea unui regim alimentar strict.
Transplantaţii care au trecut de primul an de la operaţie au toate şansele să ducă o viaţă normală. În timp, ficatul se regenerează complet. (Ramona Sămoilă)
MAXIMA
NU MĂ UITA
FLOARE DE IRIS