Transplant ilegal

Medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara sunt acuzaţi că fac experimente pe pacienţi.

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Transplant îi acuză pe medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara că fac operaţii în ilegalitate şi cer Colegiului Medicilor să se autosesizeze în cazul unei intervenţii chirugicale de refacerea tibiei unui pacient printr-un transplant de celule stem. Directorul executiv al Agenţiei Naţionale pentru Transplant (ANT), Victor Zota, îi acuză pe medicii Clinicii I Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara că fac experimente ilegale pe oameni.

Acesta susţine că transplantul de celule stem extrase din măduva unui pacient căruia i-a trebuit refăcută o porţiune din tibie în urma unui accident a fost făcut încălcând legislaţia europeană, din moment ce nici spitalul, nici secţia de ortopedie nu sunt centre autorizate să facă transplanturi. Printr-un comunicat de presă emis luni de Biroul de relaţii cu presa al Spitalului Judeţean Timişoara, se anunţa că medicii chirurgi ortopezi de aici au refăcut, în premieră regională, tibia unui tânăr de 24 de ani, apelând la celulele stem, intervenţia fiind realizată de medicul Fabian Tatu, de la Clinica I Ortopedie.   Pacientul în cauză fusese victima unui accident rutier, iar, în urma fracturii de tibie suferite, osul i s-a infectat astfel încât medicii au fost nevoiţi să îndepărteze circa şase centimetri din ţesutul osos.

„Tânărului i s-a recoltat măduvă hematogenă în laboratorul de imunologie, au fost selectate celule stem, iar acestea au fost ulterior multiplicate şi însămânţate pe o matrice specială. După aceea, materialul biologic a fost implantat pe porţiunea de os afectată, intervenţia decurgând foarte bine“, a explicat Daniela Damian, purtătoarea de cuvânt a spitalului. „În urma faptului că am văzut procedura în Italia, am aplicat-o şi întrun caz de defect osos, cu acordul pacientului“, susţine doctorul Fabian Tatu. „Nu facem experimente pe oameni!“ „Sunt consternat de ceea ce s-a întâmplat la Timişoara. Nu e prima dată când se întâmplă. Noi nu facem experimente pe oameni! Acest spital nu este centru autorizat pentru proceduri de transplant şi nici nu este acreditat de noi. Nu te poţi apuca să faci o astfel de operaţie de nebun. Ce s-ar întâmpla dacă toţi am face ce ne trece prin cap“, ne-a declarat Victor Zota, şeful ANT.

Lipsa autorizaţiei a fost confirmată şi de şeful Autorităţii de Sănătate Publică Timiş, Horia Vermeşan. Mai mult, Zota susţine că directorul spitalului judeţean i-a spus că nici măcar nu avea cunoştinţă de procedura medicală, replică ce nu rămâne în picioare, pentru că orice comunicare de presă se poate face numai cu avizul conducerii.

Pe de altă parte, chiar medicul care a realizat intervenţia, Fabian Tatu, recunoaşte că postoperaţ ie l-a informat personal pe directorul Mihai Ioanc de realizarea sa. Zota precizează că, pentru a avea autoritate, un centru de transplant trebuie, pe de-o parte, să fie acreditat de ANT, pe baza unor criterii europene clar stabilite şi a unor verificări practice, apoi se obţine autorizarea pentru procedurile aplicate. NEÎNŢELEGERI

Spitalul nu este acreditat să facă transplanturi Conducerea Spitalului Judeţean din Timişoara încearcă, tardiv, să rezolve situaţia. Oficial, la mijloc ar fi fost o neînţelegere.

Potrivit coordonatorului programului de transplant al instituţiei, Dan Ilincariu, pentru procedura iniţiată de doctorul Fabian Tatu existau depuse la ANT cererile de acreditare. Acest lucru e infirmat însă de directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.  „Am avut o discuţie cu ei. A rămas că, până la urmă, îşi vor face toate actele în vederea autorizării. În acest moment nu există nicio cerere de autorizare din partea lor. Până la obţinerea avizului, nu au voie să mai repete procedura“, ne-a mai declarat Victor Zota, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.