Transnistria, „valiza fără mâner” a Moldovei. Problema separatistă în perspectiva aderării la UE

Transnistria, „valiza fără mâner” a Moldovei. Problema separatistă în perspectiva aderării la UETransnistria. Sursa foto. Wikipedia

Transnistria reprezintă o problemă majoră pentru Republica Moldova, stat care a primit invitația de a adera la Uniunea Europeană. Regiunea separatistă a revenit în atenția opiniei publice odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal care impune cetățenilor din stânga Nistrului obligația de a plăti impozite la bugetul statului moldovean.

Transnistria, mai exact regimul subordonat Rusiei, poate provoca mari probleme Moldovei, în contextul aderării la Uniunea Europeană. Publicistul moldovean Vitalie Ciobanu analizează, pentru DW, situația din regiunea separatistă. Acesta face un istoric al regiunii Transnistria, după care scoate în evidență rolul pe care îl joacă în menținerea Moldovei în sfera de interese a Moscovei.

Transnistria, „valiza fără mâner” a Moldovei

Analiza publicistului de la decizia Chișinăului de a introduce taxe pentru firmele din regiunea separatistă. Măsura a stârnit nemulțumiri la Tiraspol, care beneficia de un regim privilegiat. Rămasă fără privilegii, conuducerea politică din Transnistria a trecut la represalii. Manifestări

„Având Moscova la spate și obișnuiți să fie curtați, șefii separatiști țipă acum în gura mare, amenință cu „consecințe”. Au pus la cale pe 7 ianuarie o diversiune cu focuri de armă și o poveste despre doi cetățeni transnistreni răpiți de serviciile speciale ucrainene, incident pe care oficialii de la Kiev l-au negat: «o provocare ordinară de tip rusesc», au spus ei. Și mai pretinde Krasnoselski, șeful separatist, că Moldova ar antrena pe teritoriul ei soldați ucraineni pentru a comite «acte teroriste pe teritoriul Transnistriei» și... tot așa, aberații tiraspolene”, arată autorul analizei.

Potrivit analizei, următoarea mișcare a Tiraspolului este taxarea fermierilor moldoveni care au terenuri agricole în teritoriul controlat de separatiști. Sunt șicane asupra școlilor aflate sub autoritatea Ministerului Educației de la Chișinău. Acestora le este impus un preț mai mare pentru gazele consumate, până la nivelul cotei achitate de malul drept.

În plus, separatiștii au organizat proteste cu „oameni ai muncii din Transnistria”, care scandau slogane „Moldova stat agresor” și „Nu jefuiți poporul!”

Maia Sandu, despre integrarea în UE și presiunile Rusiei. Ce spune despre noua sa candidatură

Maia Sandu / Sursa foto: Arhiva EvZ

Obiectivul urmărit de Moscova

Transnistria a fost atașată de Stalin la Basarabia ocupată, arată publicistul. Iar după 1991, regiunea a fost folosită pentru a ține Moldova legată de „lumea rusă”. Rusia preferă să o țină agățată așa, fără a-i recunoaște independența, pentru a controla prin intermediul separatiștilor, întreaga Republică Moldova.

De-a lungul vremii, spune Vitalie Ciobanu, Kremlinul și OSCE-ul au inventat diverse formule de „stat comun” și de „federalizare” a Moldovei cu Transnistria. Aceste tipuri de stat ar fi fost fatale pentru independența Basarabiei dacă s-ar fi aplicat.

„Rezolvarea problemei transnistrene depinde integral de deznodământul războiului din Ucraina, unde dacă nu se poate vorbi încă de o victorie a Kievului, cum păruse o lungă perioadă de timp, după ce blitzkrieg-ului rusesc din primele zile ale invaziei eșuase, măcar să se ajungă la o situație în care expansionismul moscovit să fie zăgăzuit cumva”, a mai arătat publicistul despre situația din Transnistria.

Trupele separatiste

transnistria / Sursa foto: Arhiva EVZ

Transnistria în „carantină” europeană

În analiza sa, publicistul Vitalie Ciobanu este de părere că Chișinăul nu  poate asimila această regiune „infestată de mentalitate rusească”. Cu atât mai mult cu cât chiar Moldova este vulnerabilă. O altă formulă, agreată și de Bruxelles, în contextul aderării Moldovei la UE, ar fi modelul cipriot aplicat pentru Transnistria.

O astfel de formulă ar implica aderarea la Uniunea Europeană în două trepte. O dată teritoriul dintre Prut și Nistru, controlat de autoritățile de la Chișinău. Iar în cea de-a doua etapă, când va fi pregătit, teritoriul de dincolo de Nistru, Transnistria. O astfel de formulă depinde, foarte mult, de rezultatul războiului din Ucraina. În acest fel, consideră autorul articolului, se va pune capăt șantajului Rusiei asupra Moldovei.

„Se vorbește mai puțin despre cum va funcționa această regiune până la aderare – aici partenerii europeni vor aștepta o viziune și un plan de acțiuni din partea Chișinăului. O «carantină» pentru Transnistria trebuie să presupună neapărat retragerea trupelor rusești și dezamorsarea (evacuarea) arsenalului militar din zonă, urmată de o de-kaghebizare și o de-criminalizare a regiunii. Și, desigur, va fi nevoie de un imens efort de educație și culturalizare, începând cu organizarea de cursuri de limbă română pentru populația rusofonă din zonă. Cam utopic, deocamdată”, a scris Vitalie Ciobanu.

Analiza completă făcută de publicistul Vitalie Ciobanu despre problema Transnistria poate fi citită pe site-ul DW, aici.

Ne puteți urmări și pe Google News