Transilvania Film Festival, un regal cinematografic într-o Românie în criză

Transilvania Film Festival, un regal cinematografic într-o Românie în criză

La nici o săptămână de când covorul roşu a fost ridicat de pe Croazetă, Clujul intră, la rândul său, în febra Cannes-ului românesc. Pe 28 mai debutează cea de-a noua ediţie a Transilvania Film Festival (TIFF).

Deja cu tradiţie,evenimentul se poate mândri cu număr record de participanţi şi cu invitaţi dintre cei mai prestigioşi din lumea cinematografiei mondiale, precum  Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve şi Claudia Cardinale. TIFF a devenit, tradiţional, locul unde sunt difuzate, în premieră naţională, cele mai importante producţii autohtone. Astfel, aici au fost văzute, pentru prima dată în ţara noastră,  filmele care au marcat boom-ul cinematografiei româneşti din ultimii ani: "Occident" (regia Cristian Mungiu), "Moartea domnului Lăzărescu" (regia Cristi Puiu),  "A fost sau n-a fost" (regia Corneliu Porumboiu), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (regia Cătălin Mitulescu), "Hârtia va fi albastră" (regia Radu Muntean), "Legături bolnăvicioase" (regia Tudor Giurgiu), "California Dreamin’(nesfârşit)" (regia Cristian Nemescu), câştigătorul Palme D'Or în 2007, pelicula lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" .

Cea de-a noua ediţie a Transilvania Film Festival, care se desfăşoară la Cluj-Napoca în perioada 28 mai-6 iunie, cuprinde proiecţii reprezentative pentru noul val din cinematografia internaţională, structurate în cinci secţiuni:

  • Competiţia oficială, deschisă debutanţilor sau regizorilor care se află la al doilea film din carieră.
  • SuperNova, o secţiune necompetitivă, care va include filme premiate la alte festivaluri, filme care au creat în jurul lor un interes deosebit şi avanpremiere ale unor filme achiziţionate de distribuitorii români.
  • Zilele Filmului Romanesc, care cuprinde premiere sau retrospective de film românesc.
  • Umbre, unde se pot înscrie filme de lung-metraj şi scurt-metraj fantastice şi de groază; Secţiunea reprezintă o panoramă a unor filme recente fantastice şi de groază, destinate proiecţiilor nocturne, dar şi o competiţie pentru scurt-metraje.
  • 3 x 3, secţiune în care sunt înscrişi 3 regizori şi 3 dintre filmele lor. Unul dintre participanţi în cadrul secţiunii este regizorul Liviu Ciulei cu "Pădurea Spânzuraţilor", în anul 1965 Premiul de regie la Festivalul de la Cannes, în 1965, "Valurile Dunării" (1959) şi "Erupţia" (debutul în regia de film din 1957). Liviu Ciulei va primi, anul acesta, la TIFF, şi premiul de Excelenţă.

Monica Bârlădeanu, printre juraţi

Juriul TIFF 2010 este format din cinci membri, personalităţi ale cinematografiei mondiale, dintre care şi românca Monica Bârlădeanu. Pentru aceasta, au recomandat-o atât cariera internaţională - roluuri în serialul american "Lost" sau comedia "Buds for Life" - cât şi interpretările de excepţie din peliculele româneşti "Moartea Domnului Lăzărescu, premiat cu Un Certain Regard la Cannes, dar şi pentru rolul Francesca din filmul omonim, atât de controversat în Italia, în urma prezentării în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia. Ceilalţi membri ai juriului sunt:

Martin Blaney, renumit jurnalist de la publicaţia Screen International.

Christine Dollhofer este un nume sonor din industria de film austriacă, cu un aport semnificativ la dezvoltarea cinematografiei europene.

Barmak Akram, regizor, artist vizual şi muzician, câştigător la ediţia de anul trecut a TIFF al premiului pentru Cel mai bun regizor.

Ineke Smits, regizor şi scenarist britanic, coordonatoare a numeroase proiecte şi workshopuri de profil şi consilier de în cadrul studiilor doctorale din domeniul artelor şi filmului.

Cu un buget redus din cauza crizei , aproximativ 850.000 de euro, Transilvania Film Festival a înscris în competiţie 240 de filme, din 47 de ţări, o selecţie riguroasă, dacă ţinem cont că şi-au anunţat dorinţa de participare peste 400 de producţii cinematografice. Întregul program oficial al festivalului îl puteţi citi AICI. Clipul de promovare, o parodie Spotul oficial de promovare a TIFF 2010 este o parodie după celebra serie "Războiul Stelelor", în regia lui George Lucas. În rolul lui Dark Vader este actorul Florin Piersic, el fiind secondat de fiul său, Florin Piersic Jr. Acţiunea se petrece în faţa cinematografului Republica, în clip Cinematograful "Florin Piersic", aşa cum se va numi, de altfel, începând cu această toamnă. La fel ca în ultimul episod din "Războiul Stelelor", seniorul îi mărturiseşte juniorului că este tatăl său, dar scena se încheie atipic, cu un exemplu de conflict între generaţii şi cu replica mucalită a lui Florin Piersic, "Îmi bat gura degeaba".

Ne puteți urmări și pe Google News