Transformatoarele "batrane" mor la 60 de grade C

In tarile tropicale, transformatoarele rezista pana la 80 de grade Celsius.

Aparatele de aer conditionat si ventilatoarele au ridicat consumul de electricitate la un maxim de la Revolutie pana azi. Specialistii au spus ca sistemul national produce zilnic 8.000 MW, adica o productie similara celei din timpul iernii.

„Aparatul de aer conditionat produce un soc in retea cand este pornit deoarece ia curent de pana la cinci ori mai mult la pornire decat un aparat electrocasnic obisnuit”, ne-a spus Eugen Ciurea, specialist in retele electrice si sef de echipa in proiecte internationale.

Daca in retea pornesc mai multe aparate simultan se produce o cadere de tensiune. In acel moment, echipamentele de protectie a retelei (de la simplele sigurante pana la releele de protectie speciale) actioneaza deconectarea, explica Ciurea.

El spune ca transformatoarele (din curtea societatilor de distributie a energiei electrice) sunt vechi si sunt proiectate pentru un climat temperat, nu pentru veri toride ca acestea.

Ele nu mai pot raspunde la cresterea necesarului de electricitate, de aceea se supraincalzesc si din cauza temperaturii de-afara. Transformatoarele vechi sunt prevazute cu un termostat ce le deconecteaza la temperaturi de maximum 60 de grade Celsius. In tarile tropicale, transformatoarele rezista pana la 80 de grade Celsius, spune Ciurea.

Transformatoarele ridica tensiunea pentru a putea transporta energia cu costuri mai mici. Pana ajunge la consumator, energia trece prin transformatoare coboratoare de tensiune pana la 400 W pentru consumatorii industriali si 220 W pentru cei casnici.

Stocurile se pot asigura

Laurentiu Ciurel, directorul Complexului energetic de la Rovinari, ne-a declarat ca, in ciuda consumului mare de energie, nu exista pericolul ca rezervele de carbuni pentru la iarna sa fie afectate: „Noi suntem la gura minei si alimentam centrala direct din cariera, iar cele trei grupuri functionale, care au fiecare 300 MW, sunt incarcate la maximum”.

La Rovinari exista o rezerva constanta de 300.000 tone carbuni, iar consumul zilnic este de 25.000 de  tone, ca pe timpul iernii. La Turceni, rezervele sunt mai mari, de 400.000 de  tone, iar in iarna, Rovinari va intra cu 450.000  de tone, iar Turceni cu 700.000 de tone. „Nu este nicio problema sa asiguram aceste rezerve pentru la iarna”, ne-a spus Ciurel.