Compania Naţională Transelectrica - Operatorul de Transport şi de Sistem din România, a pus în funcţiune cea de-a 80-a staţie de transport - 400/110 kV de la Rahman, judeţul Tulcea, având ca obiectiv principal evacuarea energiei electrice regenerabile din centralele eoliene, se arată într-un comunicat al companiei.
În staţia 400/110 kV de la Rahman vor fi racordaţi la reţeaua electrică de transport 700 MW, din care 200 MW prin centralele eoliene Alpha Wind + CAS Regenerabile (deţinute de producătorul şi transportatorul austriac de energie electrică Verbund) şi prin Beta Wind şi Land Power.
Lucrările au fost demarate în decembrie 2010 şi au fost realizate de ABB România.
În prima fază, se va pune sub presiune primul transformator de 250 MWA pentru racordarea centralelor eolienelor deţinute de compania Verbund.
Finanţarea lucrării a fost realizată din surse provenite de la investitori.
Avem cel mai mare potențial eolian din sud-estul Europei
"Ţara noastră are cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei, acesta fiind şi motivul pentru care mai mult de jumătate dintre investitorii care se interesează de oportunităţi în România se îndreaptă către sectorul energetic, în special spre producţia de energia eoliană. Investiţiile în infrastructura de transport sunt o prioritate pentru compania noastră în vederea conectării în siguranţă a proiectelor de energie regenerabilă", a declarat Octavian Lohan, director general al Transelectrica.
Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 80 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi 9.028 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.