Traian Băsescu: Nu mă mai schimbă nimic la 60 de ani

Într-o declaraţie în care a expus obiectivele vizitei pe care o va efectua vineri la Bruxelles, şeful statului a făcut câteva referiri şi la comportamentul său viitor. El a declarat că nu va renunţa la "independenţa justiţiei" şi că sunt "de nenegociat" imixtiunile politice în activitatea serviciilor de siguranţă naţională sau atribuţiile preşedintelui. Băsescu a mai declarat că obiectivul aderării la euro rămâne 2015 şi ar fi "o dramă" rămânerea în afara acestei zone.

EVZ vă prezintă cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

  • Vizita o fac la solicitarea mea, am considerat necesar să discut câteva din problemele de actualitate pentru România. Este în plină desfăşurare un proces de schimbare a UE şi sunt şi procese particulare pentru România.
  • Un subiect va fi MCV-ul. După evenimentele din 3-6 iulie, CE a decis să solicite pentru România un raport suplimentar. Este de interes major să vedem exact abordările CE. În orice caz, raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie, mesajul meu va fi unul precis: instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară. Nu este de neglijat sprijinul primit de la liderii europeni, din NATO. Nu este de natura a ne favoriza faptul că parlamentul a respins solicitarea de a ridica imunitatea a doi parlamentari. Nu sunt de bun augur atacurile la adresa justiţiei şi implicarea unor politicieni importanţi în aşa zise autodenunţuri. Instituţiile statului nu pun sub semnul întrebării dreptul de a participa la referendum
  • Accesul în Schengen este o chestiune tehnică şi nu poate fi conexat cu alte condiţionalităţi, inclusiv cu MCV-ul
  • Proiectul de cercetare ELI, extreme light infrastructure, o altă temă de interes. 
  • Voi relua discuţia cu extinderea perioadei de un an de utilizare a fondurilor europene. Eu am lansat solicitarea în consiliul din 23 mai 2012, a urmat întâlnirea cu Barroso la Bucureşti şi trebuia să fie susţinută solicitarea în consiliul din iunie. Să vedem dacă subiectul poate fi reluat convingător.
  • Nu voi aborda problema fondurilor europene. Va fi pe agenda premierului Ponta, merge luni la Bruxelles. 
  • Mă interesează să mă pun la curent cu cadrul fiscal 2014-2020.
  • Ţinta noastră de aderare la euro trebuie să rămână 2015. În acest moment nu avem nici un motiv să modificăm ţinta. Unul din motivele pentru care am solicitat să facem parte din tratatul fiscal a fost acesta, să participăm la decizii, dacă s-ar pune problema modificării condiţiiilor de aderare la zona euro. Viteza de integrare este mare. Este bine să ne urcăm în acest tren de la început. Există riscul ca trenul să treacă. Fac un apel la toate partidele ca, în ceea ce priveşte problemele europene, să existe un deplin consens. Riscăm enorm şi cei care vor fi plătitori vor fi românii. Înseamnă să nu laşi dubii asupra dorinţei tale de a fi parte a UE. Eu sunt un susţinător fără rezerve al proceselor care se desfăşoară. Degeaba le susţin eu dacă nu vom avea o unitate. Deja aud analişti, politicieni, care spun: să vedem. Rămânerea în afara zonei euro ar fi o dramă pentru România.
  • România nu-şi poate permite aceeaşi fiscalitate ca Germania. Acolo vom avea nevoie de o perioadă de tranziţie.
  • Cu doamna Reding voi aborda problema roma
  • România a ieşit slăbită din acest conflict intern şi ceea ce s-a întâmplat a generat o criză de încredere în România. Este o pierdere mare şi nu o vom acoperi cu declaraţii, ci cu fapte.
  • Este un drept câştigat de români de a protesta.
  • Nu mă mai schimbă nimic, este greu să mă mai schimb după 60 de ani de viaţă. Bucuroşi le-om duce toate.
  • Probabil a surprins pe mulţi reacţia CE din necunoaşterea tratatului. Tratatul obligă Comisia Europeană să reacţioneze la derapajele din statele membre.
  • Poate cineva să-mi spună ce articol din Constituţia României am încălcat. Nu se poate să schimbi un preşedinte doar pentru că a devenit nepopular. Există mandat constituţional în toate statele.
  • Eu sunt parte a clasei politice, deci parte a ceea ce s-a întâmplat. Sunt lucruri la care nu voi renunţa: independenţa justiţiei, nevoia României de a avea o justiţie independentă. Şi acum continuă atacuri mai mult sau mai puţin inteligente. Este de nenegociat orice imixtiune în serviciile de siguranţă. De nenegocait atribuţiile preşedintelui. Mi-a venit acordul cu FMI şi am vrut să-l trimit guvernului. Am să semnez acel acord deşi nu am avut contribuţie la modul în care a fost negociat.
  • M-aţi văzut agitat, chiar şi la garaj? Presupun că s-a adresat altcuiva preşedintele Lituaniei.

Băsescu se va întâlni, mâine, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta situaţia din România. El va avea discuţii şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi cu comisarul Viviane Reding. CITIŢI ŞI:

  • USL a exportat bălăcăreala în Parlamentul European
  • Barroso: "Datorită UE a fost posibil să prevenim comportamente nedemocratice în România"