Fostul comisar șef Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în stare de libertate fiind acuzat de procurorii DIICOT de sprijinire a unui grup infracțional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în concurs real de infracțiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile. În același timp, procurorii care l-au anchetat pe Traian Berbeceanu au fost trimiși și ei în judecată de către DNA, aceștia fiind acuzaţi că au comis abuzuri judiciare împotriva comisarului BCCO, construind un caz bazat pe mărturii interesate, uneori luate sub presiune, sau pe probe irelevante.
Potrivit DNA, în 23 octombrie 2013, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, iar o zi mai târziu, Traian Berbeceanu a fost reţinut. În 24 octombrie 2013, a fost a propusă arestarea lui Berbeceanu, în urma administrării, fie personal, fie de către Alin Muntean, a unor probe nelegale şi cu un conţinut nereal.
Într-un interviu din luna iunie pentru RiseProject, comisarul Traian Berbeceanu își povestește experiența de om al legii aflat în arest.
”Au trecut 6 luni de când procurorii de la DIICOT Alba Iulia au emis ordonanța de reținere împotrtiva mea, de când m-au prezentat la arestare și am fost arestat. Și 5 luni de când am fost pus în libertate și ulterior am revenit în structurile poliției naționale chiar dacă nu la locul de munca pe care mi-l doresc și pe care îl ocupam înainte de aceste acțiuni a cărui victimă am fost. (…) Simțeam furie, indignare, revoltă interioară. Sentimentele erau din cele mai puternice și chiar contradictorii, deși știam că asta urmează, intuisem și prevăzusem asta. Și datorită experienței pe care eu și echipa mea am acumulat-o de-a lungul timpului. Am știut că așa ceva se organizează împotriva noastră și a mea. Am început să facem minime verificări, așa cum eram și obligați pentru a ne dumiri cu privire la acele aspecte. Când am constatat că acele aspecte s-ar putea să fie prezumtiv infracționale, am procedat cum era și firesc. Am informat pe scara ierarhică, printr-un raport, conducerea Poliție Române”, spune Traian Berbeceanu.
”Nu pot să vă spun eu ce s-a întâmplat (n.r. cu rapoartele), pentru că nu am mai avut acces să verific aspectele respective. Însă cert este că, din perioada în care am început să sesizez aceste aspecte, verbal înainte, telefonic în mod direct, ulterior prin rapoartele la care făceam referire, din acea perioadă am simțit cu toții că este în neregulă. Simțeam că activitățile cooordonate împotriva noastră s-au întețit”, consideră fostul comisar șef.
”Categoric am fost și fac parte din sistem și totdeauna am avut încredere în sistem. De aceea am făcut demersurile respective, pentru că am avut încredere în sistem. Vă spun categoric, nu am crezut că se va ajunge la așa ceva. Atat eu, cât și membri echipei mele ne-am arătat disponibilitatea de a ajuta la lămurirea aspectelor, dacă sunt aspecte care ar putea să pună la îndoială activitatea noastră. Ne-am arătat dispuși să ajutăm la lămurirea acestor aspecte. Nu mă așteptam să se întâmple așa ceva. Sunt din sistem, am lucrat 23 de ani aici, în linia întâi, culmea, că după tot ce am pățit, am foarte mare încredere în sistem. Și sunt convins că sistemul va soluționa și cele două dosare.”, mai spune Berbeceanu.
”Eu și cu echipa mea nu am făcut decăt să ne facem datoria. Și eu spun că am făcut-o în limitele absolute ale legalității. Și, fără falsă modestie, consider că am făcut-o ireproșabil. Probabil că am deranjat pe foarte multe persoane. Vă dați seama că în momentul în care instrumentezi un dosar pe crimă organizată, vorbim despre pedespe pentru infracțiuni cu pericol social foarte grave, pedepse mari, implicații mari, sume de bani foarte mari. Nu aș vrea acum să fac presupuneri că am deranjat sau nu anumite persoane și că de acolo mi se trage acest dosar. Nu putem ca polițiști să așteptăm recunoștință de la persoane pe care le-am cercetat, care probabl au fost trimise în judecată și condamnate pentru faptele pe care le-au comis și pe care noi le-am probat. Să știți însă că inclusiv în perioada în care am fost deținut ilegal, am primit scrisori de la persoane pe care le-am cercetat pentru infracțiuni de trafic de droguri de mare risc, care au fost condamnate la ani grei de închisoare. Au fost scrisori de susținere”
Pentru descrierea experienței în arest, comisarul BCCO are un singur cuvânt: ”cumplit”. ”Și un minut în arest e cumplit. Niciodată nu am crezut că o să ajung în situația asta. Nu puteam să citesc, pentru că mereu gandurile îmi fugeau în altă parte. Mă gândeam la situația în care eram, la motivele pentru care eram în situatia aceea, la modul în care s-a procedat pentru a fi adus în acea situatie. Stăteam ore întregi cu ochii în tavan și ma gândeam la aceste lucruri ziua și noaptea. Era foarte greu să citesc și să mă pot concentra pe altceva. Am fost într-o cameră în care mai erau 7-8 persoane arestate. Aveam paturi suprapuse. Nici nu puteam să coborâm toți din paturi, pentru că nu aveam spațiul fizic necesar. A fost cumplit. Persoanele din cameră au fost persoane arestate preventiv și, dincolo de vinovăția sau nevinovăția lor, s-au purtat omenește. Și acolo sunt oameni care au sentimente și familii. Dormeam foarte puțin, foarte greu si agitat.”
”Până în momentul în care am ajuns în situația aceasta, auzisem de erori judiciare, de înscenări judiciare. Nicodată nu am crezut în ele. Niciodată nu am crezut că în spatele gratiilor, în stare de arest preventiv sau de condamnare definitivă, poate să stea o persoană nevinovată. Vă spun asta cu toată sinceritatea. Acum, după ce am trăit această experiență, am reevaluat un pic situația. Daca mie mi s-a întâmplat așa ceva, zic eu că orice polițist din Poliția Națională este expus și poate să pățească oricând ceea ce am pățit eu. Este poate scopul meu principal, ca atunci când totul se va termina, să facem în așa fel încât să nu se mai poate întâmpla ceea ce mi s-a întâmplat mie. Este incredibil și nefiresc, ca în România, stat european, în 2014, niște magistrați sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de represiune nedreaptă. Este absolut incredibil, inclusiv pentru mine, care am fost ținta acestora.”, declară Traian Berbeceanu.
”Nu mi-e frică de ei, în sistem, așa cum v-am spus am încredere. Sunt persoane în sistem în care nu am încredere. Eu niciodată nu o să pot pune un semn de echivalență între anumite persoane și anumite structuri. Dacă procurorii DIICOT au fost cei care mi-au făcut rău, niciodată nu o să pot să condamn întreaga structură a DIICOT-ului. Pentru că la DIICOT sunt procurori excepționali, cu care am lucrat, procurori în țara cu care am lucrat dosare grele. Am fost delegat în dosarele dumnealor și am obținut rezultate și perfomanțe impreună. Le cunosc profesionalismul”
”Trebuie un exemplu. Unul categoric. Cine a făcut astfel de fapte, dincolo de aceea că eu am fost ținta lor, dar cine face astfel de fapte trebuie să plătească cu vârf și îndesat. În întreaga mea carieră nu m-am gândit nicio secundă că aș putea să fabric o probă față de o persoană suspectă, oricât de antipatică mi-ar fi fost persoana respectivă și oricât de sigur aș fi fost că persoana respectivă comite infracțiuni. Dacă am fost atât de deștepți și buni profesioniști, încât să probăm acele infracțiuni dincolo de orice dubiu, am acționat. Daca nu, am stat și am așteptat, dar în niciun caz nu ne-am gândit să fabricăm probe. Totdeauna eu și colegii mei am fost genul de polițiști care, noaptea când ajungeam acasă, puneam capul pe pernă și dormeam liniștiți.”
”Am avut multe momete de cumpăna în carieră, însă totdeauna am știut că există o barieră și că de o parte se află instituțiile de aplicare ale legi, instuțiile de forță și de cealaltă parte sunt persoanele care încalcă legea. Un pic s-a spulberat mitul ăsta, pentru că am văzut cât de ușor sar unii bariera dintr-o parte în alta. Cei care nu pot să sară trec pe dedesubt. Păcat”, mai spune Berbeceanu în interviul pentru RiseProject.