Traian Băsescu a contestat în instanță evacuarea din vila de protocol, după ce a fost declarat colaborator al securității. El a obținut sesizarea Curții Constituționale cu privire la legea prin care i-au fost retrase toate privilegiile.
Traian Băsescu a contestat în instanță evacuarea din vila de protocol după ce a fost declarat colaborator al securității. În urma sentinței definitive, de anul trecut, de la Înalta Curte fostul președinte a pierdut toate privilegiile, respectiv deptul de la locui în vila de protocol, indemnizația acordată foștilor șefi de stat, dar și serviciul de pază.
Victorie în instanță
Inițial, Traian Băsescu a depus acțiunea la Curtea de Apel București, dar instanța și-a declinat competența către Judecătoria Sectorului 1 chiar la primul termen, motivând că este vorba despre o simplă evacuare. Primul termen în procesul de la Judecătorie a fost stabilit pentru astăzi, 16 februarie.
Cel mai probabil, fostul președinte va folosi în acest proces o victorie obținută în instanță, anul trecut în vară, prin care i-a fost adimisă cererea de a sesiza Curtea Constituțională în ceea ce privește legea care a dus la pierderea privilegiilor.
Potrivit Legii 243/2021 care stabilește privilegiile acordate foștilor șefi de stat „nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.
Sesizarea CCR
Traian Băsescu susține că retragerea privilegiilor în cazul persoanelor care au colaborat cu Securitatea este neconstituțională și a sesizat CCR în acest sens. În cazul în care Curtea Constituțională îi va da câștig de cauză, fostul președinte își va primi înapoi toate privilegiile, potrivit ziare.com.
Potrivit legislației din România persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.