Românii din valea Timocului sunt o prioritate pentru România, i-a asigurat preşedintele Traian Băsescu pe etnicii români din Serbia.Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit azi la Negotin cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Serbia, fiind primit cu ovaţii şi aplauze de peste 200 de vlahi români, încrezători că şeful statului român, pe care l-au numit "împărat", îi va ajuta în lupta lor pentru conservarea tradiţiilor, limbii şi culturii române
De altfel, preşedintele Băsescu a primit şi nişte cadouri, printre care un album, dar şi o căciulă tradiţională şi o statuetă reprezentând un împărat roman. "A venit un împărat la un împărat"', a spus cel care i-a oferit preşedintelui statuia.
Recunoaşterea drepturilor românilor din Timoc este o prioritate, şi pentru că România a susţinut Serbia în problema Kosovo, loialităţii noastre i se poate răspunde cu respect pentru românii din Valea Timocului, a spus preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii etnicilor români din Negotin.
"Vă asigur că Timocul, după aceste ultime discuţii cu preşedintele Tadic, este o prioritate. Este un test al adevărului. Susţinerea noastră pentru Serbia a fost nelimitată şi necondiţionată în problema Kosovo şi nu fac un secret din a vă spune că avem punctre diferite de la principalii aliaţi, şi totuşi, din corectituidine faţă de Serbia, ne-am permis şi ne vom permite să avem o poziţie contrară aliaţilor din NATO. Serbia nu poate nici măcar în gând să evalueze că România nu i-ar fi un partener loial şi corect. De aceea, credem că acestei loialităţi i se poate răspunde cu uşurinţă cu respect pentru românii din Valea Timocului" a spus preşedintele Traian Băsescu.
Finanţare pentru şcoli Totodată, şeful statului a anunţat că la anul vor fi dublate bursele pentru tinerii din Serbia, iar după ce vlahii vor fi recunoscuţi ca minoritari români, statul român va acorda mijloacele materiale necesare. "Suntem dispuşi să construim noi şcoala şi să punem la dispoziţoie cadre didactice, să tipărim manuale -. Avem resurse să facem asta chiar dacă şi România este în criză" a mai spus şeful statului. "Cei care se recunosc a fi vlahi români trebuie să aibă şcoală în limba romînă, biserică, mass-media, burse", a subliniat Traian Băsescu.
Preşedintele a arătat că România are 18 minorităţi recunoscute şi odată cu recunoaşterea drepturilor avcestora s+a ajuns la o pace interetnică "cum România nu a avut niciodată". "Vă pot asigura că am credinţa că după discuţiile de acum guvernul sârb şi biserica sârbă se vor uita cu atenţie către românii din Timoc", a spus Băsescu, adăugând că ţara năastra a "desfăcut toată mâna" pentru minnorităţi şi că speră ca acest lucru să se întâmple şi în Serbia.
Pe de altă parte, şeful statului a anunţat că şi dacă autorităţile sârbe vor fi de acord, se intenţionează că până la sfârşitul anului să se deschidă punctul dee frontieră de la Porţile de Fier II.
Primul şef de stat la Negotin Preşedintele Traian Băsescu a fost astăzi la Negotin, în cadrul vizitei sale de stat în Serbia. Acesta s-a întâlnit cu oficialităţile locale dar şi cu liderii comunităţilor etnicilor români, timp în care soţia sa, Maria Băsescu a vizitat centrul vechi al Negotinului. De la primărie şeful statului s-a deplasat la cinematograful oraşului unde a fosta şteptat de aproximativ 300 de vlahi. Traian Băsescu a fost întâmpinat cui fanfară, aplauze şi cântece şi dansuri populare. "Bine aţi venit domnule preşedinte în Timoc", a fost mesajul cu care etnnicii români l-au aşteptat pe Băsescu, primul preşedinte român care a ajuns în Valea Timocului, în Negotin fiind cea mai mare comunitate de vlahi români. Şeful statului a ascultat cu plăcere cântecele populare şi chiar a cerut un biss. "Mai cântaţi un cântec!", a cerut preşedintele, în aplauzele celor din sală. "Domnu Băsescu, vă iubim!" i-au strigat etnicii români, care i-au urat şefului statului "La mulţi Ani!" şi i-au oferit cadouri, unul dintre acestea fiind o căciulă tradiţională,, Căciula era cu atât mai necesară cu cât nici nu am păr prea mult!,, a spus, râzând Traian Băsescu.
Vizita preşedintelui în Serbia s-a încheiat cu vizitarea bisericii de la Malainiţa.