Traian Băsescu a anunţat în Parlament "reîntregirea salariilor bugetarilor" de la 1 IUNIE | VIDEO

"E de datoria noastră ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor", a afirmat azi preşedintele Traian Băsescu în discursul său din Parlament. Ca şi în alte dăţi, senatorii şi deputaţii de la PSD şi PNL au urmărit discursul preşedintelui de la televizoarele din birourile grupurilor parlamentare. De la balcoanele sălii de plen a asistat în schimb un grup de suporteri aduşi de PSD şi PNL. În timpul discursului şefului statului, aceştia au început să vocifereze şi să strige "Demisia, demisia". Preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase, le-a cerut să facă linişte sau vor fi evacuaţi. În final au fost evacuaţi.

Iată cele mai importante declaraţii făcute de şeful statului:

  • GREVA OPOZIŢIEI. Bine v-am regăsit! Din păcate, în aceaşi formulă, ca la toate discursurile mele, fără opoziţie. În modul cel mai sincer, regret că opoziţia nu este în Parlament, plecând de la realitatea că, dacă avem vreun garant real al democraţiei în România, acesta este Parlamentul. Oricât l-am critica, el rămâne acela care, în situaţii de derapaje, vine şi corectează lucrurile.
  • Cred că nu este cea mai bună soluţie, să subminezi cea mai importantă instituţie a statului român - Parlamentul.
  • De aceea, încep adresând opoziţiei rugămintea de a reveni în Parlament şi a discuta problemele politice aici, unde este locul de dezbatere a problemelor politice şi chiar administrative, care ţin de Parlamentul României
  • Este important să mă pronunţ asupra a ceea ce am făcut şi unde suntem şi asupra a ceea ce eu cred că trebuie făcut în continuare.
  • MĂSURILE DE AUSTERIATE. Guvernul şi Parlamentul au parcurs între 2009 şoi 2011 o perioadă extrem de dificilă în care comandamentul zero a fost restabilirea echilibrelor macroeconomice.
  • În 2009 România ajunsese ca din cauza dezechilibrelor macroeconomice să nu se mai poată împrumuta de pe pieţe şi a fost nevoie de acordul cu FMI.
  • Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să vă sacrificaţi voturile şi sper să puteţi explica în campanie că au fost măsuri necesare care au evitat un derapaj similar Greciei. Şi nu e nicio exagerare.
  • Aţi făcut un lucru pentru care mă simt solidar cu dumneavoastră şi mă simt solidar cu românii.
  • MĂRIREA SALARIILOR BUGETARILOR. În acelaşi timp trebuie să vă spun un lucru pe care dvs nu îl spuneţi Vă mulţumesc că aţi găsit resurse să acordaţi acea pensie minimă garantată pentru pensionarii CAP. O măsură care a adus un minim de uşurinţă pentru cei mai săraci dintre români.
  • La începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră pentru ca undeva în jurul date de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor.
  • Veţi avea suportul meu, dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului va fi pe măsura momentului şi nevoii de a restabili veniturile bugetarilor.  Astfel, la sfârşitul mandatului dumneavoastră salariile să fie aşa cum le-aţi găsit.
  • REFORMA JUSTIŢIEI. Vă mulţumesc pentru reforma în justiţiei. Acum nimeni nu mai doarme liniştit. Nici primarii fie de la Opoziţie, sau de la Putere şi nici măcar judecătorii.

  • Dacă discutăm despre priorităţi, cred că trebuie să aveţi în vedere nevoia de a completa setul legislativ necesar justiţiei şi mă refer la legea de aplicare a Codului de procedură civilă, legea privind confiscarea extinsă, legea privind valorificarea bunurilor sechestrate sau confiscate. Sunt legi care se află în Parlament şi am convingerea că veţi da un răspuns pozitiv acestor priorităţi, cu atât mai mult cu cât ele sunt şi chei în constatarea ireversibilităţii proceselor de eficientizare a justiţiei din România, lucru imperativ solicitat pentru a se găsi alte soluţii decât Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie. 
  • LEGEA ASISTENŢEI SOCIALE. Vă mulţumesc şi pentru că v-aţi aplecat asupra risipei din bani publici în asistenţa socială. Noua lege a asistenţei sociale îi sprijină pe cei care au nevoie, nu pe cei care au Mercedes ascuns în spatele casei dar aşteaptă să încaseze ajutoare sociale.
  • În opinia mea, este fundamental necesar ca, în perioada următoare, actualul Parlament să adopte două legi care vor întregi reforma fundamentală a statului. Aceste două legi sunt: Legea sănătăţii şi Legea reorganizării administrativ-teritoriale.
  • REORGANIzAREA ADMINISTRATIVĂ. Ştiu că sunt discuţii majore legate de interesele partidelor. Reorganizarea nu se poate face a doua zi după adoptarea legii. Propunerea pe care v-o fac este să adoptaţi în discuţiile cu Opoziţia tema reorganizării administrative deoare nu poţi avea o organizare admninistrativ teritorială ca în 1968.
  • Nu poate convinge pe nimeni că o ţară organizată administrativ ca în 1968 mai poate să corespundă nevoilor de astăzi
  • DEZVOLTAREA REGIONALĂ. Modul în care s-au utilizat banii în dezvoltarea regională nu a fost eficient pentru că nu s-au putut face proiecte regionale. Fiecare judeţ şi preşedinte de CJ a avut propriile interese. Banii se pierd în proiecte mărunte. Dacă vrem să cheltuim banii pentru dezvoltarea regională eficient, reorganizarea administrativă e necesară.
  • VOTUL UNINOMINAL.O să vă spun un lucru şi care s-ar putea să nu vă placă: despre nevoia de modernizare a clasei politice. S-a introdus votul uninominal, dar compensat şi astfel au ajuns în Parlament oameni de pe locul trei. E NEVOIE DE UN VOT UNINOMINAL CURAT.
  • REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI. Dragii mei, dragi colegi, pentru că şi eu am fost parlamentari. Fie că sunteţi de la Putere, fie că priviţi de la televizor dacă sunteţi din Opoziţie. Când veţi merge să cereţi votul, fiecare veţi fi privit cu suspiciune  dacă nu veţi ţine cont de votul oamenilor de la cele două referendumuri. Ţineţi cont că a fost un vot de peste 80%.
  • E o obligaţie morală a majorităţii ca, împreună cu minoritatea din Parlament, să decidă vot uninominal curat, care nu lasă oameni de pe locul trei să ajungă în Parlament, iar oamenii de pe locul unu în colegiu să stea acasă.
  • Eu cred că reducere la 300 de parlamentari şi a Parlamentului la o Cameră ar fi ca un semnal că şi politicienii acceptă reducere cheltuielilor.
  • Reforma statului, dincolo de revizuirea Constituţiei, mai are nevoie de două legi.
  • Mai sunt şi obiective economice de atins. Intrarea în zona euro este un obiectiv. Vă spun de ce. Dobânzile la împrumuturi pentru statele din zona euro sunt în jur de 1% pe când acum, pentru state din afara zonei euro sunt de 6-7%.
  • CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE. Cine nu are o economie competitivă nu rezistă în zona euro. În perioada următoare este nevoie de creşterea performanţei economiei de stat: Transgaz, Hidroelectrica, toate marile companii trebuie să devină performante.
  • LOCURILE DE MUNCĂ. Locurile de muncă sunt cheia evoluţiei pozitive a fiecărei familii, a fiecărui cetăţean. De aceea fac un apel la fiecare parlamentar: redeschideţi mineritul care a devenit performant. Nu sunt eu cel care stabileşte condiţiile. Dacă avem bani, să facem noi. Dacă nu, acceptaţi investiţiile străine. Acesta este adevăratul aur: locurile de muncă.
  • Nu vom fi capabili să susţinem sistemul de pensii dacă rămânem cu 6 milioane de pensionari şi 4 milioane şi jumătate de oameni care au locuri de muncă. Trebuie să aducem numărul locurilor de muncă la nivelul numărului pensionarilor.
  • Vă rog să daţi atenţie acestui obiectiv: crearea locurilor de muncă.  Pentru că sunteţi cei care controlează Guvernul, să chemaţi Guvernul să vă prezinte proeictele privind crearea de locuri de muncă.
  • INDUSTRIA IT. Este un domeniu în care avem resurse naturale: inteligenţa şi talentul tinerilor români.
  • Deşi avem un sistem foarte modern, cu viteză mare de transmisie a datelor, suntem o ţară în care fiecare e cu infrastructura lui. Electrica are propria ei fibră optică, la calea ferată propria fibră optică, la Ministerul Educaţiei propria fibră optică, la Transelectrica propria fibră optică şi, uite aşa, în momentul de faţă, deşi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisie de date din mediul rural către oraş, în orice direcţie, acoperim doar 20%, pentru că fiecare suntem stăpâni pe fibra lui optică. Este o problemă pe care am abordat-o în CSAT, este o problemă pe care am transferat-o Guvernului
  • Trebuie să facem ordine în achiziţia publică de software.
  • Dacă discutăm de industria IT ca o şansă pentru România, credeţi că ştie cineva ce softuri, ce echipamente se achiziţionează de către fiecare minister, de către fiecare primărie, de către fiecare Consiliu Judeţean? Acest lucru trebuie pus urgent sub control şi generată o politică de achiziţii de softuri de echipamente, de infrastructură pentru a putea utiliza şi pune la dispoziţia populaţiei cel mai modern mijloc de comunicare.
  • ENERGIA. trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestui domeniu. În următorii 10 ani, una din marile probleme ale României este energia. Imaginaţi-vă că în următorii 10 ani ne vom dubla prdusul intern. Sursele noastre clare de energie sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, sunt resursele de gaze existente în Marea Neagră şi gazele de şist. România trebuie să se concetreze pe creşterea producţiei de energie.
  • RESURSE DE GAZE. La marea Neagră, în primul depozit, cantitatea estimată este de 100-110 miliarde de metri cubi. Şi mai sunt încă patru depozite. Exploatarea gazelor la Marea Negară la o adâncime de 1000 de metri în apă şi încă 2000 sub pământ este rentabilă în condiţiile liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, nu pentru populaţie.
  • UE. Sunt state propuse spre sancţiuni prin reducerea sumelor alocate de la UE. Şi nu sunt sume mici. E vorba de state avertizate cu privire la reduceri de fonduri de jumătate de miliard de euro pentru că au depăşit deficitele.
  • TRATATUL FISCAL. Tratatul privind stabilitatea fiscală. A fostr tratat de România prin mine. Am înţeles că domnii din opoziţiei cereau ca domnul prim-ministru să meargă să semneze. Dar conform Constituţiei preşedintele este cel care semnează Tratate pentru România.
  • Am văzut tot felul de contabili la televizor care spuneam că România trebuia să negocieze mai bine, că trebuia să aibă un capitol numai al ei. Foarte mulţi neinformaţi îşi permit să ia faţa experţilor, să meargă la televizor şi să pară că ştiu ce vorbesc. Dar eu vă asigur că aceşti oameni nu ştiu ce vorbesc.
  • România a făcut un lucru bun semnând acest Tratat şi dvs veţi face un lucru şi mai bun aprobând acest tratat repede. De ce repde?  Pentru că acest Tratat va intra în vigoare imediat după ce 12 state îl ratifică. Deci nu e obligatoriu ca el să intre în vigoare abia la 1 ianuarie 2013, ci poate intra chiar mai repde, după cât am văzut eu, pentru că multe state îl vor ratifica repde.
  • Tratatul este un pas înainte pe care România nu are voie să-l facă numai pe jumătate. Trebuie să contribuim la consolidarea Europei. UE nu a ieşit din dificultate. A scos temporar Grecia din dificultate. Nu ne va fi uşor, dar nu ne mai fi mai greu ca în 2009, 2010, 2011. Avem motive de optimism.
  • ZONA EURO. Economie comepetitivă şi creştere de productivitate trebuie să fie cuvintele de ordine înainte de a intra în zona euro, altfel simpla atingere a criteriilor de la Maastricht nu rămâne decât o înşelătorie pe care ne-o adresăm nouă înşine. Nu vom rezista, nu vom fi competitivi în zona euro dacă nu suntem competitivi şi economic, nu numai din punct de vedere al deficitelor, gradului de îndatorare şi inflaţiei
  • Trebuie să facem faţă unei eventuale recesiuni care s-ar instala în zona euro în a doua jumătate a anului. Suntem pregătiţi să facem faţă unui al doilea val de recesiune în Europa, dacă va fi fi.
  • În calitate de şef de stat, nu mi-a plăcut niciodată faptul că aflam de la o capitală sau de la a doua capitală ce vom face la Consiliul următor. Şi nu numai mie nu mi-a plăcut, multor şefi de stat sau de guvern nu le-a plăcut. De aceea, vreau să ştiţi că România va fi un susţinător tot mai puternic al Comisiei Europene şi nu al unui stat contributor sau al altuia

"Succes în alegeri, dacă nu ne mai vedem", le-a urat Traian Băsecu parlamentarilor în încheierea discursrului.

Rămâi pe evz.ro pentru a afla cele mai importante declaraţii făcute de şeful statului.