ACTUALIZAT. La întâlnirea pe care a avut-o astăzi, la Cotroceni, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Traian Băsescu a declarat că "informaţiile care apar în ziare şi la TV despre revenirea economiei în România nu sunt reale, riscul ca aceasta criză să izbucnească din nou este foarte aproape de noi toţi", a precizat Băsescu.
"Informaţiile care apar în presă despre revenirea economiei în România nu sunt reale, riscul ca aceasta criză să izbucnească din nou este foarte aproape de noi toţi", a declarat Traian Băsescu, preşedintele României. "Tocmai m-am întors de la întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din UE. (...) Europa este încă în criză economică. Trebuie să fim prudenţi în perioada următoare, altfel există riscul ca această criză economică să revină, aproape pentru toate statele, nu doar pentru România", a spus şeful statului. Potrivit lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, instituţia a avut nişte negocieri foarte dure cu unele autorităţi de la noi din ţară, dar s-a înţeles foarte bine cu BNR. " Am cooperat foarte bine cu BNR şi ministerul de finanţe", a declarat Jeffrey Franks.
FMI condiţionează tranşa din decembrie de Ordonanţa creditelor Zilele trecute, Jeffrey Franks a ieşit cu declaraţii prin care cerea guvernului să rezolve problema ordonanţei 50/2010, altfel nu vom mai primi cea de-a şaptea tranşă din acordul pe care-l avem cu instituţiile mondiale de finanţare. "Modul în care Directiva Europeană a fost transpusă în OUG 50 va produce dificultăţi şi costuri. Sub legea europeană, ea ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente. Reglementarea existentă poate fi foarte costisitoare, deci trebuie să ne asigurăm că găsim o soluţie care să nu implice costuri pentru bănci, dar să asigure protecţia consumatorului", a precizat Francks în acest sens.
Tranşa pe care urmează să o primim în decembrie este în valoare de aproximativ 850 milioane de euro. Răspunsul autorităţilor nu s-a lăsat mult aşteptat. "Forma finală a Ordonanţei 50/2010 ar trebui să păstreze facilităţile pentru consumatori, respectiv transparentizarea costurilor creditelor prin standardizarea comisioanelor", au afirmat oficialii Consiliului Concurenţei.
Imediat după aceasta, Organizaţia neguvernamentală Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) a ieşit cu declaraţii care contraziceau cerinţele FMI. "Noua reglementare se aplică şi contractelor aflate în derulare şi de aici se poate crea impresia unei retroactivităţi, dar adevărul este că OUG 50/2010 se aplică numai pentru viitor, numai efectelor viitoare ale contractelor încheiate înainte de intrarea sa în vigoare", spuneau reprezentanţii APC.
"Săptămâna viitoare vom merge la Comisia Europeană pentru a discuta problema retroactivităţii creditelor. Noi vom încerca să aplicăm Directiva 48/2009, într-un mod cât mai practic pentru România aşa cum au făcut-o şi celelalte ţări europene", preciza zilele trecute şeful ANPC, Constantin Cerbulescu. Guvernul României a dat dovadă, în repetate rânduri, de faptul că nu are un program coerent de ieşire din criză, fapt care a agravat şi mai mult economia autohtonă. Ţara noastră a convenit asupra unui pachet de finanţare externă de la FMI, UE, Banca Mondială şi BERD în sumă de 19,95 miliarde euro.