Traian Băsescu: România nu va condiţiona acordul de asociere UE-Serbia de problema minorităţilor

România nu va condiţiona adoptarea Acordului de Asociere a Serbiei de rezolvarea problemei vlahilor din Serbia, a asigurat preşedintele Traian Băsescu la finalul întrevederii cu preşedintele Serbiei, Boris Tadici.

"'România nu condiţionează adoptarea acordului de asociere de rezolvarea unei probleme sau a alteia, deci nici de rezolvarea problemei vlahilor, de altfel, nici nu ar fi posibil, astăzi suntem pe 1 noiembrie şi Consiliul European va fi pe 9 decembrie (când se va decide statutul Serbiei de candidat la UE - n.r.), deci când să se rezolve problema vlahilor, pe care, trebuie să recunosc, o discutăm de mai mulţi ani? Noi am ridicat şi vom continua să ridicăm problema vlahilor care se declară a fi români. Nu este o legătură între ratificarea acordului de asociere şi problema vlahilor. Am ratificat deja într-una din Camerele Paralmentului tratatul de Asociere al Serbiei, şi sperăm ca şi Senatul să facă asta repede", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la finalul întrevederii de la Palatul Serbia cu omologul sârb, Boris Tadic. Totodată, şeful statului a subliniat că a avut cu preşedintele Serbiei o discuţie "foarte bună", legată de situaţia minorităţilor, precizând că este cunoscut faptul că o parte dintre vlahi se revendică a fi de origine română, alţii nu recunosc această origine dar nu poate fi nimeni obligat să aibă vreo opţiune în sensul ăsta. "Este clar că cei ce se revendică a fi de origine română trebuie să aibă drepturile de a-şi menţine limba şi cultura respectate", a subliniat preşedintele, mulţumind preşedintelui şi guvernului Serbiei pentru abordarea ,,constructivă,, pe care o au în această problemă.

România susţine intrarea Serbiei în UE

Pe de altă parte, şeful statului a susţinut că România va susţine intrarea Serbiei în UE. ,"Aş vrea ca şi sârbii obişnuiţi, dar şi politicienii sârbi, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, şi îl asigur personal şi pe domnul preşedinte Tadic, că România va susţine în continuare, fără rezerve, avansul Serbiei către integrarea europeană. În toate discuţiile pe care le avem cu partenerii noştri europeni, dar şi cu cei din NATO, susţinem că Serbia este cheia păcii în Balcani. De aceea noi considerăm că Serbia trebuie să devină, atât de repede cât se poate, dependent de îndeplinirea condiţiilor de acces, membră a UE şi a spaţiului euro-atlantic în general" a spus Băsescu, subliind că de aceea România consideră că Serbia trebuie să devină cât de repede se poate membră a UE. "Rugămintea noastră către prietenul nostru preşedintele Băsescu este ca România să susţină Serbia spre integrarea în UE. Pe noi ne aşteaptă o hotărâre foarte importantă în luna decembrie, când şefii din UE vor decide cu privire la perspectiva noastră de integrare. Sperăm că putem obţine statutul de candidat şi sper că Serbia îndeplineşte toate condiţiile, având în vedere raportul pozitiv al UE. Sperăm că soluţia va fi pozitivă. În acelaşi timp, Serbia va continua să aplice reformele, vom continua un proces adânc şi rapid spre interesul cetăţenilor şi ţării noastre, de aceea, apropierea noastră spre UE este modul cel mai rapid spre reformare", a spus Tadic

Proiectul AGRI Totodată, Băsescu a vorbit despre punerea în aplicare a proiectelor economice discutate de cele două ţări, cel mai apropiat fiind cel legat de intrarea Serbiei în proiectul AGRI, proiect care vizează vânzarea de gaze din zona Caspică pe piaţa europeană. ,, Mă bucură opţiunea Serbiei de a fi parte a acestui proiect şi voi susţine intrarea Serbiei în proiect, în relaţia cu partenerii acestui proiect,, a spus Băsescu. Ne menţinem poziţia în cazul Kosovo

Cât despre situaţia din Kosovo, preşedintele a reiterat poziţia ţării noastre de a nu recunoaşte independenţa Kosovo. "România nu a recunoscut şi nu recunoaşte independenţa Kosovo şi credem că o soluţie negociată în care sârbii din Kosovo în orice caz trebuie să aibe sentimentul că instituţiile sârbeşti îi servesc şi îi protejează, trebuie să existe", a spus Băsescu. Întrebat în ce condiţii România ar recunoaşte independenţa Kosovo, şeful statului a spus pentru moment nu avem nicio analiză care ar putea să spună că România ar trebui sau ar putea să recunoască Kosovo. ,,Deci răspunsul meu este unul singur ne menţinem poziţia afirmată încă de la începutul acestei dispute. Nu avem condiţii pozitive pentru Kosovo.,, a spus Băsescu.

Proiectul Porţile de Fier III Nu în ultimul rând, cei doi şefi de stat au discutat despre dezvoltarea unei strategii pe Dunăre, o strategie care are ca obiectiv dezvoltarea economică. ,,Cu siguranţă putem avea în vedere proiectul comun Porţile de Fier III, proiect de mare importanţă şi pentru România şi pebntru Serbia.,, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu efectuează o vizită de stat de două zile în Serbia. Este prima sa vizită de stat în această ţară de când este preşedintele României, şeful statului fiind însoţit de soţia sa, Maria Băsescu, dar şi de miniştrii Teodor Baconschi şi Ion Ariton. Preşedintele şi soţia sa au fost întâmpinaţi cu onoruri militare la Palatul Serbia de preşedintele Republicii Serbia, Boris Tadic şi soţia acestuia Tatjana Tadic. După convorbirile tete-a tete dintre cei doi şefi de stat au urmat convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii.

De la Palatul Serbia şeful statului va merge la reşedinţa premierului sârb, Mirko Cvetkovic, cu care va avea o discuţie tete-a-tete, iar apoi se va îndrepta spre sediul Parlamentului Serbiei unde se va întâlni cu preşedintele Parlamentului, Slavica Dukic Dejanovic.

Spre seară preşedintele va avea o întâlnire şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Serbia. Miercuri dimineaţă Traian Băsescu se va deplasa la Negotin unde se va întâlni cu oficialităţile locale de acolo dar şi cu liderii comunităţii etnicilor români.

Tot mâine, şeful statului şi soţia sa vor vizita biserica din Malainiţa.