Traian Băsescu, "lupul" din politica românească

S-a născut pe 4 noiembrie 1951, în Constanţa. Este căsătorit şi are două fete, Elena şi Ioana.

A absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Batrân", Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială şi Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat. Cariera politică a lui Traian Băsescu a urmat un curs ascendent. După ce a fost ministru al Transporturilor în majoritatea Guvernelor şi după un popas la Primăria Generală a Capitalei, Traian Băsescu a devenit preşedintele României.

Colaborarea dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu este dificilă, conflictele dinre cei doi culminând cu un adevarat război între Palate.

Pe data de 18 ianuarie 2007, PSD a iniţiat o acţiune pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, pentru încălcări ale Constituţiei. În avizul din 17 aprilie, Curtea Constituţională s-a exprimat împotriva suspendării, argumentând că faptele incriminate nu au încălcat Constituţia.

Cu toate acestea, în şedinţa comună din 19 aprilie 2007, de atunci celebri 322 de parlamentari au votat pentru suspendarea lui Băsescu. Aceasta  a devenit efectivă în 20 aprilie 2007, după ce Curtea Constituţională a luat act de decizia Parlamentului României.

Ca urmare a Referendumului din 19 mai 2007 suspendarea Preşedintelui a încetat, acesta fiind reconfirmat cu un scor zdrobitor de 74,48%, potrivit rezultatelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central.

În ziua referendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat, desfăşurat în data de 19 mai 2007, Traian Băsescu, aflat la cumpărături împreună cu soţia sa, într-un centru comercial din Bucureşti, agasat de o serie de întrebări, i-a luat jurnalistei postului de televiziune Antena 1, Andreea Pană, telefonul mobil. Ulterior telefonul a fost restituit.

În timpul acestui incident, preşedintele României a folosit mai multe cuvinte injurioase şi discriminatorii la adresa reporterului Antena 1. Incidentul a fost larg mediatizat şi au existat reacţii de dezaprobare din partea mass-media şi a societăţii civile. Traian Băsescu şi-a cerut scuze prin intermediul unui purtător de cuvânt pentru sintagma "ţigancă împuţită" folosită cu referire la jurnalista în cauză.

În alt incident mai puţin mediatizat, a fost momentul în care Traian Băsescu a făcut o glumă nefericită legată de originile armene ale chirurgului care l-a operat la glanda tiroidă.   În încercarea de a-l pune într-o situaţie neconfortabilă, rivalii lui Traian Băsescu amintesc mereu de dosarul "Flota". Acest scandal "a debutat" in 2003 şi are ca obiect stabilirea modului în care CNM Petromin a fost prejudiciată prin vânzarea, în perioada aprilie 1991-august 2000, a 16 nave, în special mineraliere de mare capacitate.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"A inclus combativitatea în definiţia politicianului dorit de români. Îşi face un obiectiv central din ruperea şi refacerea tiparelor. Conflictual, instinctual, necultivat" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Un politician care nu abandonează niciodată, şi a câştigat de câte ori a avut de învins un adversar, indiferent de mijloace. Cinic, bulldog, populist, imprevizibil, sexist" - Mircea Kivu (sociolog)

"Provocator, direct, popular, cu o excepţională capacitate de decizie în situaţii dificile. Simţ de anticipaţie cu tot curajul deciziilor. Când simte conflictul e însă repezit şi se aruncă în scenă. Lup" - Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Traian Băsescu?

Vedeţi şi:

DEZBATERE EVZ: Portretul politicianului român George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie