Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că abia la mijlocul lui 2012 românii ar putea simţi în puterea de cumpărare revenirea economică a României.
"Probabil la 2012, la mijlocul anului va începe să se simtă creşterea economică în puterea de cumpărare pentru fiecare salariat", a afirmat şeful statului luni seară la o emisiune la TVR. Iată cele mai importante declarații ale șefului statului:
- Nu mai suntem în riscul de derapaj economic. România a fost stabilizată macroeconomic. Toţi paramentrii sunt îmbunătăţiţi. Ne face să fim pregătiţi pentru o eventuală reizbucnire a crizei. Suntem pe o platformă sigură.
- Românilor trebuie să li se spună cinstit unde suntem. Probabil, în 2012, la mijlocul anului, va începe să se simtă în puterea de cumpărare creşterea economică. Cel mai mare risc acum este tentaţia de a spune: ne-am stabilizat, să mărim salariile, pensiile.
- Am învățat să nu mai cred în politicieni. Cred că vremea în care politicienii aveau dreptul să mărească salarii, chiar dacă nu aveau venituri, să mărească pensii chiar dacă nu aveau venituri, a trecut. Şi nu numai în România pentru că şi state din UE au avut genul acesta de politică.
-
De la FMI avem doar nişte sume gata să ne fie puse la dispoziţie dacă avem nevoie. România este relaxată. În acest acord sunt foarte multe elemente care vizează integrarea europeană a României. Este un program care exprimă neîncrederea mea şi l-am convins şi pe premier. Calculele, categoric, ne arată că nu vom avea nevoie să luăm de la FMI sau de la UE dacă mergem ca până acum.
-
Sectorul privat s-a restructurat dramatic în 2009 - 2010, sectorul de stat s-a restructurat în 2010, s-a mărit TVA-ul, s-a introdus 5% la pensii, regiile şi-au crescut arieratele.
-
Criza asta ne-a arătat un lucru: orice sector de activitate economică neperformant este condamnat în eventualitatea unei crize. Acum am înţeles acest lucru.
- DESPRE RESTRUCTURAREA REGIILOR: Traian Băsescu a declarat că atât în timpul guvernării Tăriceanu, cât şi în periada de când este Emil Boc premier, a încercat să rezolve problema regiilor. "Regiile au fost întotdeauna parte a algoritmului politic. Nu am reuşit niciodată să-i conving. Că mai apare prin presă: Ce, acum a aflat Băsescu?! Nu, nu am aflat acum. Regiile nu erau în atenţia Fondului. Am încercat să trecem la un alt tip de management al regiilor, dar ele au fost întotdeauna parte a algorimului politic. Boierii economiei româneşti sunt cei cărora nu le-a păsat de criză. Partidele aflate la guvernare i-au pus. La regii este o clientelă transpartinică. Azi e director general, se schimbă guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge această clientelă. La regii, nimeni nu vizează personalul, nu la personal e problema, ci la optimizarea costurilor.
- Nu s-a reuşit niciodată scoaterea de sub impactul politic al regiilor. Deşi am cerut, nu mi-a folosit la nimic. Nu mai am nevoie de susţinerea partidelor de guvernământ pentru asta, că acum trebuie organizat concurs de management.
- Orice partid, fie că e PDL, PSD sau PNL, trebuie să înţeleagă că aceste regii au arierate de 3 miliarde de euro. Aceştia sunt bani din buzunarele cetăţenilor.
- Se spunea că nu se poate modifica Codul Muncii, uite că s-a putut. Că nu putem modifica legea patronatelor, dialogului social, uite că s-a putut. Ei, o să se poată şi cu regiile.
-
Eu spun din experienţă proprie, de când eram primarul Capitalei: am cerut stocurile la RATB. Aveai clor pentru toate WC-urile din România, cizme de cauciuc pentru toată populaţia României, pentru că este o clientelă politică ce trebuie să fie servită. Nu s-a reuşit scoterea managementului regiilor de sub impactul politicului şi atunci am insistat să fie introduse în programul cu Fondul.
- Arieratele sunt adunate în timp și obiceiul de a nu plăti funizorii.
- Nu vom avea CAS scăzut, atâtat timp munca la negru e la un nivel idicat. Trebuie să ne responsabilizăm asupra obligaţiei de plată a taxelor. Trebuie să înţeleagă oamenii că nu vor vedea CAS micşorat dacă nu îşi plătesc taxele.
- ANAF-ul este una dintre cele mai ineficiente instituții. În judeţul meu sunt ANAF Eforie şi ANAF Techirghiol pe aceeaşi stradă. Câte taxe se colectează din Techirghiol?
-
Niciun român nu este îndreptăţit să încalce legea dacă nu stă poliţistul sau inspectorul de la ANAF în spatele lui. Trebuie să ne responsabilizăm asupra obligaţiei de a respecta legea când vine vorba de plata taxelor.
- Având ROMGAZUL neprivatizat, am reuşit într-o perioadă de criză să menținem pentru populație un echilibru în privinţa preţurilor. Dacă statul nu avea Romgazul, nu am fi putut face faţă.
- Acest guvern a reușit să tracteze România din criză, în pofida dorinței trusturilor de presă. Știu foarte bine cum e cu televizunile care au încercat să destabilizeze încrederea oamenilor în instituțiile statului. Au fost trusturi de presă care au avut ca obiectiv descurajarea populaţiei, dar uite că nu s-a reușit. Eu ştiu când erau chemaţi oameni în stradă de acele televiziuni: "Ieşiţi, să-i dăm jos!"
- A fi ticălos în astfel de moment și a spune mă interesează doar procentele înseamnă să faci diferența între un prăpădit care a ajuns din întâmplare în politică și un om politic adevărat.
- PDL și acest guvern și-au sacrificat procentele pentru a tracta țara din criză.
- Emil Boc a fost un partener loial. Nu vreau să discut despre alegerile PDL, pentru că se va spune că mă amestec în viaţa partidului.
- Nu știu dacă merg la Congresul PDL. Întâi să vedem dacă voi fi invitat.
- Domnul Sebastian Lăzăroiu a optat pentru calitatea de analist față de cămașa strâmtă a unui consilier prezidențial care trebuie să vorbească mai puțin. Dar am rămas în relații bune. Cu Sebastian Lăzăroiu a fost o despărţire în bună înţelegere. Am o relaţie foarte bună cu dânsul şi în continuare şi nu ezit să îi dau un telefon dacă am o problemă politică.
- SCUTUL ANTIRACHETĂ: Nu putem discuta despre caracteristicile lui acum. Nu s-a vorbit de nicio caracteristică reală a scutului. Datele unui astfel de echipament nu se fac publice. Ce se ştie precis este că vor fi rachete care vor distruge alte rachete. Obiectivul SUA este ca acest element de scut care se amplasează în România să fie integrat cândva în scutul NATO. Modelul de rachetă care se va amplasa în România este acum în laboratoare. Testarea primelor rachete se va face în toamna acestui an, deci nu se poate vorbi despre caracteristici. Acest scut trebuie să protejeze România și nu numai: și Bulgaria, și Turcia, și ce e în spatele României.
-
Un an se lucrează la proiect. Abia în partea a doua din 2012 vor veni americanii. Cheltuielile de amplasare sunt în contul Guvernului SUA, inclusiv costurile anuale de întreţinere. Noi trebuie să dezvoltăm infrastructurile care duc la această bază.
- DESPRE REACȚIA RUSIEI: Vom lua în serios reacția Moscovei când vom vedea declarații ale președintelui Medvedev. Până acum a vorbit un domn din echipa de zgomote. Declarațiile ambasadorului Rusiei la NATO sunt doar declarații, nu sunt motive de inflamare. Am văzut ezitările domnului Geoană, și pe președintele Iliescu care spunea că irităm Moscova. Tipul ăsta de oameni și de ezitări ne-au ținut blocați în anii '90.
- România e mai sigură ca niciodată. Gândiţi-vă cum arată o ţară care are mijloace de apărare împotriva rachetelor şi una care nu are mijloace de apărare antirachetă. Când vrei să loveşti o organizaţie ca NATO sau UE nu trebuie să loveşti neapărat la Bruxelles. Un stat are obligaţia să îşi creeze condiţii să elimine posibilitatea unui atac.