Traian Băsescu: „Ştim unde este deputatul Boldea - în Kenya!”. Boldea: „Nu trebuie să mă caute ei, vin eu!”

SRI desfăşoară cea mai consistentă muncă de prevenire a corupţiei prin semnalele pe care le transmite decidenţilor la nivel local şi central, a afirmat azi preşedintele Traian Băsescu la prezentarea bilanţului pe 2011 a Serviciului Român de Informaţii. Directorul SRI, George Maior, a prezentat azi bilanțul Serviciului Român de Informaţii pe 2011 în prezenţa președintelui Traian Băsescu. Luni, 26 martie, SRI împlineşte 22 de ani de activitate.

UPDATE: Deputatul Mihail Boldea, dat de ieri în urmărire internațională, dă astăzi primul semn de viață. Într-o declarație dată ziarului Gândul, Boldea spune că se întoarce săptămâna viitoare în România și că în acest moment este în Congo. Mai mult, deputatul a mai spus că plecarea și-o planificase de mai multă vreme, dar și că l-a înștiințat pe procuror de această „vacanță”: „Sunt un om liber. Pe 16, m-am dus la DIICOT și i-am spus procurorului că plec și mi-a spus pleacă!” Mihail Boldea a mai declarat că își caută bilete de avion, să se întoarcă acasă: „Sunt în Congo. Vin singur în România săptămâna viitoare. Îmi caut bilete. Nu se poate aşa ceva. Ce fac familiei mele... Tatălui meu, fratelui meu. Este un circ. În dosar nu există niciun prejudiciu”. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, azi, la finalul bilanţului SRI că autorităţile române ştiu unde se află deputatul Mihail Boldea şi vor face toate demersurile pentru a-l aduce înapoi în ţară. "Ştim unde este acum - în Kenya. Nu ştiu unde va fi diseară. Dar îl vom găsi şi în gară de şarpe", a declarat Traian Băsescu. Cele mai importante declaraţii făcute de preşedintele României Traian Băsescu:

  • Bilanţul pe 2011 este pozitiv. SRI a reuşit să ţină sub control orice intrare a unor persoane care ar putea reprezenta riscuri teroriste.
  • În 2011 trebuie să constat progresul consistent făcut faţă de 2010 când eu însumi am etichetat activitatea SRI ca fiind foarte bun. A cooperat foarte bine cu instituţiile statului care au rol în combaterea corupţiei.
  • SRI a fost bine ancorat în bătălia cu evaziunea fiscală.
  • Rezultate se văd la TV prin arestarea de bande locale, prin cercetări de demnitari, judecători, parlamentari.
  • Cooperarea SRI va fi tot mai bună cu celelate structuri ale statului pentru combaterea corupţiei , evaziunii fiscală şi tot ceea ce înseamnă nerespectarea legilor statului
  • Suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de corupţie al Românie. Dar, suntem la stadiul că instituţiile se bat în mod real cu corupţia şi nimeni nu mai poate sta liniştit.
  • Statul şi-a dezvoltat capacitatea de a culege informaţii încât nimeni care face vreo ilegalitate nu mai poate sta liniştit.
  • Bilanţul anului 2011 ne prelejuieşte următoarea poză: SRI a pus la nivelul decidenţilor circa 6500 de informări. Jumătate la nivel local, jumătate la nivelul decidenţilor de la nivel central.
  • SRI este structura statului care desfăşoară cea mai complet acţiune de prevenire a corupţiei. De la primele semnale decidenţii sunt avertizaţi
  • Am cerut instituţiilor statului să monitorizeze accesarea fondurilor europene.
  • Urmărirea accesării fondurilor europene devine o mare prioritate nu doar a SRI, ci şi a MAI.
  • Am cerut să se monitorizareze zona de consultanţă acordată pentru accesarea de fonduri europene.
  • Sunt îngrijorat că la AND este şi acum un contract pentru care câştigătorul a fost desemnat încă de acum 6 luni.
  • Ameninţare cibernetică este şi ea o proritate.
  • Modul cum parlamentul a reacţionat la solicitarea parchetului în cazul Boldea va aduce o bilă albă în raportul de monitorizare al Comisiei Euopene, a spus Traian Băsescu întrebat dacă fuga deputatului Boldea va aduce o bilă neagră României.
  • Ne vom implica în aducerea lui Boldea. Ştim unde este acum - în Kenya  - şi îl vom aduce înapoi. A trecut cu paşaport diplomatic prin toate vămile.
  • Nu aş da vina pe procurori că au vrut să-l facă scăpat. Dacă voiau asta nu mai puneau în dosar tot ce au pus.
  • Ce vă pot spune, legat de acest caz, m-am interesat: există tentaţia publică de a da vina pe procurori. Nu, eu cred că a fost o neîndemânare a procurorilor, în modul cum au gestionat chemarea grupului, pentru că ei au avut 24 de ore să facă 22 de percheziţii domiciliare, să audieze vreo 20 de oameni, să facă referatele de arestare pentru opt din ei.
  • Este clar că aici, lucrând într-o asemenea presiune, într-un timp atât de scurt, 24 de ore, procurorii au putut să greşească.
  • Eu sunt convins că oamenii ăştia care investighează dosarul Boldea de doi ani nu au vrut să-l scape pe Boldea pentru că altfel nu puneau în dosar ce au pus - toate probleme relevante legate de el.
  • Probabil, dacă începeau acţiunea luni, nu ar mai fi fost week-end-ul în care domnul Boldea a putut să se gândească şi să-şi ia soluţii, trecând şi cu paşaport diplomatic toate frontierele până în Kenya. Deci, nu i-aş învinui pe procurori.
  • Vă pot spune că am verificat. Mandatul dat de procurori către SRI a fost executat fără reproş, pentru că s-a dat mandat doar pe ascultări. S-a cerut mandat pe ascultări, asta a dat procurorul, asta a făcut SRI-ul. Cred că presiunea sub care s-a lucrat, noutatea, pentru că nu poate fi comparat, la senatorul Banias era cu totul altceva.
  • Cred că şi oboseala şi o carenţă profesională au făcut ca procurorii să declanşeze operaţiunea, într-un moment neoptim, dar exclud posibilitatea ca doi procurori care au lucrat doi ani la acest caz să vrea să le scape exact creierul acestei operaţiuni.

 Cele mai importante declaraţii făcute de directorul SRI, George Maior:

  • Îi mulţumesc domnului Băsescu pentru participarea la bilanţul SRI. A fost un bilanţ reuşit.
  • Anul 2011 a confirmat pe deplin rolul fundamental al SRI în ansamblul instituţiilor de informaţii ale statului şi faptul că şi-a asigurat pe deplin misiunea de protecţie a securităţii naţionale a României.
  • Combaterea evaziunii fiscale fie prin operaţiuni, fie prin transmitere de informaţii, securitatea energetică a României, aspecte legate de crima organizată cu ramificaţii de zona economică, aspecte legate de criminalitatea transfrontalieră au fost abordate în sute de informări ale serviciului şi în sute de operaţiuni care au adus beneficii bugetului statului într-o asemenea perioadă dificilă.
  • RISCURILE TERORISTE. Din punct de vedere al riscurilor şi ameninţărilor clasice, terorism, am avut în vedere creşterea acestui risc în raport cu ceea ce se întâmplă în plan european.
  • Trebuie să avem în vedere monitorizarea acestor aspecte şi lucrul cu partenerii externi pentru combaterea acestui risc pe teritoriul european şi euroatlantic. Din punct de vedere al intereselor strategice ale României, ne aflăm într-o zonă politică de mari interferenţe, astfel încât pe linia misiunii noastre clasice de asigurare a contra-spionajului am încercat (...) să oferim cunoaştere în legătură cu preocupările altor state, în special din zona estică, referitoare la evoluţii în această zonă de importanţă strategică deosebită.
  • Întrucât anul 2012 este un an mai special, având în vedere evoluţii din afara SRI - mă refer la faptul că este un an electoral - am atras atenţia, deşi sunt convins că nu este nevoie, deja există în etica şi în conştiinţa Serviciului acest lucru, să aibă în vedere valorile fundamentale ale acestui serviciu, de neutralitate şi independenţă.
  • Am atras atenţia tuturor ofiţerilor să păstreze aceste valori. Vor exista sancţiuni dure pentru cei care încalcă aceste valori, deşi sunt convins că nu va fi cazul.

SRI a transmis procurorilor 1383 de informări La bilanțul Ministerului Public, directorul SRI George Maior anunța că în 2011 SRI a transmis 1.383 de informari, pe baza carora procurorii au desfasurat o serie de anchete, unele dintre ele la nivel inalt.

"Numai anul trecut, SRI a transmis Ministerului Public 1.383 de informări, 450 de informări la DIICOT, pe zona sa de competență, 705 informări către DNA, acestea ducând la realizarea unor anchete care au vizat, asa cum au spus antevorbitorii, zone aparent inexpugnabile în trecut, care nu puteau sau nu se dorea să fie abordate într-un asemenea context și știu ce înseamnă acest lucru și din punct de vedere profesional și din punct de vedere al curajului de care au dat dovadă conducătorii acestor instituții pentru a aborda asemenea zone, asemenea personaje, uneori, și asemenea ghemuri de interese care adesea erau protejate de coaliții formate pro-corupție", declara George Maior, recent, la bilanțul Ministerului Public.