Traian Băsescu, la bilanţul SRI: Intervenţia în Libia creşte riscurile teroriste. Nu suntem ţintă, dar trebuie să fim pregătiţi

Combaterea evaziunii fiscale, a crimei organizate şi a contrabandei rămân priorităţile informative ale SRI. O atenţie deosebită se va acorda terorismului, riscurile fiind în creştere odată cu intervenţia din Libia au subliniat directorul SRI George Maior şi preşedintele României Traian Băsescu. Directorul SRI George Maior a prezentat azi bilanţul instituţiei pe anul 2010. Şeful statului s-a declarat mulţumit de funcţionarea SRI afrimând că 2010 a fost anul cel mai performant.

"Am atras atenţia în cadrul bilanţului şi asupra riscului terorist care, în opinia noastră, urmare a intervenţie din Libia, va creşte, fără a avea România ca principală ţintă, dar există riscul ca urmare a intervenţiei să avem o perioadă de instabilitate în nordul Africii, să fie atrase grupări islamiste extremiste în activităţi teroriste ca urmare a intervenţiei din Libia şi trebuie să se ia din timp toate măsurile ca eventuale creşteri ale riscului terorist să nu ne prindă nepregătiţi", a spus şeful statului la bilanţul SRI. Directorul SRI George Maior a subliniat şi el necesitatea prevenirii şi combaterii riscurilor privind terorismul. "O atenţie foarte importantă va fi acordată prevenirii terorismului având în vedere că instabilitatea din orientul mijlociu şi din nordul Africii poate avea în opinia noatsră anumite efecte asupra securităţii naţionale", a declarat George Maior. Priorităţile informative ale SRI în 2011: destructurarea grupurilor de crimă organizată de la nivel local  "În 2011 România se va confrunta cu riscuri şi vulenErabilităţi interne generate de corupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cât şi cu menţinerea sau chiar creşterea unor riscuri internaţionale şi mă refer aici la spionaj şi la securitate energetică", a declarat George Maior. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că "priorităţile informative ale anului 2011, aşa cum au fost ele aprobate în CSAT, nu au suferit modificări în raport cu anul 2010". Şeful statului a enumerat printre priorităţi "combaterea riscurilor asociate fenomenului de corupţie, bătălia cu evaziunea fiscală". "O prioritate rămâne securitatea energetică. De asemenea, sesizare disfuncţionalităţilor în aparatul de stat la nivel central şi local. Am solicitat SRI să se implice în destructurarea grupărilor de crimă organizată de la nivel local, din judeţe", a spus Traian Băsescu.

Securitatea alimentară, securitatea nucleară şi securitatea sistemului de sănătate sunt ale priorităţi enumerate de şeful statului. Preşedintele a subliniat faptul că rezultatele au fost mai bune în special în a doua jumătate a a anului 2010 când, după o hotărâre a CSAT, SRI, MAI şi Parchetul au conlucrat în combaterea evaziunii şi a crimei organizate. 2010, cel mai performant al SRI Preşedintele s-a declarat mulţumit de felul în care funcţionează SRI. "Anul 2010 a fost anul în care SRI a obţinut cele mai bune performanţe, cel puţin decând cunosc eu această instituţie", a afirmat Traian Băsescu la prezentare bilanţului SRI. Şeful statului l-a felicitat pe directorul SRI şi a subliniat modernizarea instituţiei în ultmii ani. El a adăugat că modernizare nu ar fi fost posibilă fără dacă numirile în instituţie s-ar fi făcut pe criterii politice. Băsescu i-a mulţumit directorului SRI pentru că "a rezistat la orice fel de încercare de a se influenţa din afara Serviciului numiri". "Modernizarea rapidă şi temeincă a SRI a fost posibilă pentru că nu a putut fi influenţată prin numiri de oameni politici, de partide. Din 2004, de la preluarea mandatului, eu nu am acceptat niciun fel de intervenţie în numirile la nivel judeţean sau central şi aici este domnul Maior, vă poate confirma că niciodată nu i-am cerut nici măcar numirea unui ofiţer undeva într-un judeţ sau altul, darămite să-i cer vreodată numirea vreunui şef de secţie sau a unui om din conducerea serviciului", a spus Traian Băsescu. Bilanţul SRI pe 2010: combaterea evaziunii şi crimei organizate,   "Am avut o abordare adecvată şi ofensivă în gestionarea unor riscuri din ce în ce mai dinamice şi mai intense. Astfel, am avut contribuţii importante în combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a crimei organizate. Am prevenit şi contracarat activităţi ale unor grupări cu potenţial terorist", a afirmat directorul SRI George Maior. Acesta a afirmat că anul 2010 a marcat cele mai importante succese operaţionale ale SRI din ultimul deceniu.

"Dacă 2007 şi 2008 au fost anii transformării şi reorganizării SRI, iar anul 2009 anul cooperării internaţionale şi consolidării instituţionale, pot spune că anul 2010 a fost anul performanţei operaţionale. Începem practic să culegem roadele reformelor din anii anteriori: schimbările de structuri, îmbunătăţirea analizei, reorganizarea modului de lucru cu sursele secrete, flexibilizarea managerială au contribuit în 2010 la obţinerea unor realizări importante pentru securitatea naţională", a spus Maior, la bilanţul activităţii SRI pe anul 2010. "SRI în era informaţională" Odată cu bilanţul SRI, instituţia a lansat un document programatic intitualat "SRI în era informaţională". Potrivit directorului SRI George Maior acest document va defini obiectivele SRI în perioada 2011-2015, axate pe evoluţiile din domeniul tehnologiei şi informaţiei, a declarat directorul SRI, George Maior.

"Lansăm cu acest prilej un nou document programatic, denumit "SRI în era informaţională" care îşi propune să definească obiectivele Serviciului în perioada 2011-2015 orientate spre adaptarea instituţiei la evoluţiile actuale din domeniul tehnologiei şi informaţiei", a spus Maior, care a adăugat că bilanţul de anul acesta marchează, în acest fel, finalizarea unor reforme majore în SRI conform Viziunii Strategice 2007-2010 şi debutul unei noi etape de transformare a instituţiei. George Maior a precizat că noua viziune va porni de la o abordare duală, respectiv faptul că tehnologia a devenit atât un avantaj competitiv fundamental în lumea informaţiilor, cât şi o vulnerabilitate suplimentară de securitate. "De aceea ceea ce ne propunem să realizăm este să dezvoltăm şi să utilizăm în mod adecvat «puterea digitală» pentru creşterea eficienţei în activitatea noastră, dar şi să abordăm şi să prevenim noi riscuri din mediul cibernetic. Esenţa acestei Viziuni este extinderea performanţei operaţionale şi analitice a SRI prin utilizarea noilor instrumente tehnologice şi consolidarea cunoaşterii în domenii precum SIGINT şi CYBERINT", a punctat directorul SRI. Serviciul Român de Informaţii împlineşte 21 de ani de activitate.