Traian Băsescu: Nimeni nu mai vrea revenirea la comunism, să aibă două ore de TV şi să stea la coadă la tacâmuri

Traian Băsescu: Nimeni nu mai vrea revenirea la comunism, să aibă două ore de TV şi să stea la coadă la tacâmuri

Preşedintele Tarian Băsescu a afirmat că niciun român nu îşi mai doreşte reîntoarcerea în comunism şi că cei care au nostalgii cu Epoca de aur îşi exprimă doar frustrarea pentru neîmplinirile din ultimii 22 de ani. "Nimeni nu ar mai vrea azi să trăiască în comunism: să aibă doar două ore la televizor, să stea la coadă la tacâmuri sau să aibă laptele pe cartelă, să citească reviste străine pe ascuns sau, dacă asculta radiouri străine, să fie considerată o activitate clandestină. Doar oamenii iraţionali mai pot să-şi dorească reîntoarcerea la comunism", a afirmat Traian Băsescu în această seară la TVR.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, în această seară, la TVR, că reducerea numărului de parlamentari, dar şi introducerea votului uninominal într-un singur tur sunt decizii aflate la mâna partidelor din coaliţia de guvernământ. Ele ar putea fi aprobate uşor dacă partidele Coaliţiei şi-ar dori să facă aceste modificări, a spus preşedintele. Iată cele mai importante declaraţii făcute de şeful statului în această seară la postul public de televiziune:

  • COMASAREA ALEGERILOR. Am fost de acord cu comasarea alegerilor în momentul în care am văzut că modificarea Constituţiei nu se mai poate face în 2012, astfel că prin comasarea alegerilor, nu s-ar fi incomodat acest demers.
  • REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI. Parlamentarii vor trebui să explice de ce nu se reduce numărul lor, şi vor avea greutăţi să explice de ce nu au respectat rezultatul votului de la referendumul din 2009.
  • E o încercare a clasei politice de a-şi conserva previlegiile.
  • E clar că parlamentarii, în special opoziţia, dar şi UDMR care face parte din coaliţia de guvernare, resping modificare opoziţiei.
  • Ar trebui să facem paşi spre introducerea votului uninominal pur, din primul tur, şi la parlamentari.
  •  Partidele din coaliţie pot face reducerea numărului de parlamentari la 300 dacă vor. Pot face vot uninominal pur dacă vor.
  • S-au făcut reduceri peste tot, în aparatul de stat, în administraţiile locale, parlamentarii nu vor, ei nu sunt parte a realităţii acestor ţări.
  • REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. E clar că parlamentarii resping revizuirea Constituţiei, de asemenea UDMR, care face parte din coaliţie. Ori revizuirea Constituţiei nu se poate face decât cu 66% din voturile din Parlament. Ceea ce înseamnă că PDL, UNPR şi minorităţile nu au cum să o facă'
  • REFORMA SĂNĂTĂŢII. Legea sănătăţii este atât de importantă încât trebuie să stea în dezbaterea publică cât a stat şi legea educaţiei. Eu nu doresc aprobarea rapidă, pentru că este o lege importantă în reforma statului, dar doresc o dezbatere publică largă. Din dezbatere se pot prelua observaţii importante.
  • Legea educaţiei nu a fost respinsă de tot sistemul. Dar după ce a fost pusă în dezbatere şi a fost cunoscută, a fost acceptată. Primul care trebuie să lanseze în dezbatere legea sănătăţii este Guvernul, prin ministerul Sănătăţii. Sper să o dezbatem fără patimă şi cu obiectivulcum să facem să iasă cât mai bine.
  • Nu ne propunem să o adoptăm aşa cum am auzit până la 1 ianuarie 2012. Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei cât va fi nevoie pentru a obţine o masă critică pentru susţinerea ei şi apoi adoptată prin asuimarea răspunderii sau de parlament, şi apoi să treacă un timp până la implementarea ei.
  • Nu la ministerul Sănătăţii Ritli Ladislau este blocajul. Este un om deschis la reforma sistemului. El înainte de a veni la minister a lăsat bisturiul jos. El ştie care sunt problemele.
  • Am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat, până la urmă, sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun, intervenţia de urgenţă.
  • Raed Arafat este unul dintre cei mai respectaţi reprezentanţi ai sistemului medical.
  • Mie nu-mi plac oamenii care după ce au evoluat pe un sistem, pe urmă devin duşmanii creării oricărui alt sistem de concurentă. Aşa ceva nu poate funcţiona într-un stat civilizat. Statul îşi va asigura principalul serviciu de urgenţă şi şi-l asumă statul, prin ceea ce s-a creat, s-au făcut investiţii uriaşe în sistemul de urgenţă, în 112. (...) Nu văd nicio nenorocire dacă, aşa cum a început Raed Arafat la Târgu Mureş, o să apară la Constanţa sau la Suceava un al doilea Raed Arafat care să dezvolte un sistem privat paralel, în concurenţă, de calitate. Noul sistem asta va stimula, concurenţa între spitale
  • DESPRE JUSTIŢIE. Dacă există vreun procuror în România care a primit "instrucţiuni" de la preşedinte, de la premier, de la vreun membru al guvernului, să facă vreun dosar cuiva, atunci o spună. Eu vă garantez că nimeni nu a primit . Asta e o minciună a celor care au încercat să discrediteze libertatea justiţiei.Cei mai mari infractori, sau oamenii impapropiaţi acestor infractori sunt cei care au interesul să acrediteze minciuna că magistraţii nu sunt independenţi. Eu vă spun că sunt independenţi. Poate chiar excesiv de independenţi.
  • Cam jumătate din sentinţe au dat nevinovaţi. Din opt, sunt patru şi patru. Morega a fost achitat şi vă mai aduceţi aminte ce scandal a fost cu Morega. Paul Păcuraru a fost achitat, dar nu Păcuraru este pierderea politicii româneşti. Au mai fost nişte episoade din viaţa lui de după ce nu a mai fost ministru care au devenit publice. Când tu ca procuro distrugi o carieră trebuie să înţelegi că şi carierar ta se încheie.
  • Problema răspunderii magistraţilor devine tot mai acută odată cu sentinţele din instanţă. Eu nu spun că nu au făcut şi lucruri bune.
  • Când este vorba de controlul preşedintelui sau controlul Parlamentul asupra dosarelor de corupţie ale demnitarilor, acesta nu mai are dreptul să mai fie doar fomal, trebuie să fie un filtru. Să îi spună procurorului: "îmi pare rău mai vino cu ceva că nu mă satisfaci cu ce ai pus aici. Ce mi-ai anexat la rechizitoriu nu este suficient".
  • Procurorul nu răspunde pentru distrugerea unei cariere, asta mă îndreaptă spre ideea de a discuta cu majoritatea parlamentară şi să nu oprim răspunderea magistraţilor doar la răspunderea disciplinară. Îţi închei cariera dacă distrugi cariera unui om
  •  Mi-am pus o problemă când am văzut la televizor o discuţie înregistrată între doi procurori de la DNA cu un procuror de undeva din Oltenia suspecta de nu ştiu ce. Pur şi simplu îl şantajau Îi spuneau că ori declară nu ştiu ce ori... Şantajul trebuie să dispară din parcticele procurorilor. În cazuile în care procurorii au abandonat abordările fanteziste şi au revenit la metodele vechi pe bază de probe, cu flagrante, anchetele au dat rezultate. Procurorii au obligaţia să documenteze corespunzător dosarele. Jumătate din dosare cu vinovaţi, jumătate cu nevinovaţi. Nivelul de eroare al anchetelor este mult prea mare.
  • DESPRE COMUNISM ŞI REVOLUŢIE .Nimeni nu ar mai vrea azi să trăiască în comunism: să aibă doar două ore la televizor, să stea la coadă la tacâmuri sau să aibă laptele pe cartelă, să citească reviste străine pe ascuns sau, dacă asculta radiouri străine, să fie considerată o activitate clandestină. Doar oamenii iraţionali mai pot să-şi dorească reîntoarcerea la comunism. Nici măcar  cei care au nostalgii cu perioada comunistă nu mai vor. Atitudinea lor e doar o răzbunare pe neîmplinirile din această perioadă. 
  • AŞTEPTĂRI PENTRU 2012. Aştept solidaritate de la români. Anul 2012 va fi tot un an de criză. Nu avem de ce să fim pesimişti. Oricât de mare ar fi recesiunea, avem resurse să obţinem o uşoară creştere economică. Ne atingem obiectivul de creştere 2%.

Rămâi pe evz.ro pentru a afla cele mai importante declaraţii ale şefului statului.

Ne puteți urmări și pe Google News