Traian Băsescu: "USL a dat o lovitură aproape militară în numele puşcăriabililor"

Traian Băsescu, preşedintele suspendat al României, este invitat, în această seară, la emisiunea "Ediţie Specială" de la postul Realitatea TV. Interviul este realizat de Dan Suciu, fost purtător de cuvânt al guvernului Ungureanu.

Traian Băsescu este în campanie electorală pentru referendumul din 29 iulie, când alegătorii vor decide dacă îl mai doresc sau nu în funcţia de preşedinte al ţării.

Pe 6 iulie, Parlamentul României a decis vineri cu majoritate de voturi suspendarea din funcţia a preşedintelui Traian Băsescu, în urma unui demers al USL, care a primit avizul Curţii Constituţionale.

  • Am crezut mult în coabitare. Am făcut încercarea pentru a evita instabilitatea politică. Am avut convingerea că va merge. În campania electorală n-am scos un cuvânt deşi eram atact de dimineaţa până seara, am tolerat şi plecare la Consiliu, împotriva hotărârii CCR. Vă dau un exemplu până unde merg cu toleranţa: Ecaterina Andronescu, în condiţii normale nu aş fi acceptat, a pierdut un proces.
  • Mai bine de un an opoziţia nu a venit în Parlament. Nu puteţi pune pe seama puterii deprecierea situaţiei politice. Realitatea este că această lovitură, dată aproape militar, este dată în numele puşcăriabililor. Anunţată de domnul Voiculescu. Eu suspendat în 59 de zile, în loc de 60 cât anunţase dl Voiculescu.
  • La votul de suspendare al preşedintelui au votat trei incompatibili, declaraţi ca atare de ICCJ, si 20 cu dosare penale, iar lângă ei dl Voiculescu care a fugit, că erau 20.
  • Una din minciunile puşcăriabililor: nu am nici un dosar penal, din câte ştiu eu. Apartamentul din casa Mihăileanu l-am dobândit legal. Iar povestea Flotei, din 109 de oameni anchetaţi. Dosarul este închis şi ei sunt nevinovaţi. Eu am opt ani de mandat, nu mă lupt pentru un scaun. Obiectivul meu este România europeană, pentru că aici am ajuns. Nu le-am făcut nici o observaţie. În zece zile au făcut ţăndări reputaţia României. Cum se vor descurca cu reputaţia României rămâne de văzut. Referendumul nu este despre Traian Băsescu.
  • Europa i-a rejectat ca parteneri pe Victor Ponta şi Crin Antonescu. O rămânere a lor înseamnă o Românie izolată. Ieşirea dl preşedinte Antonescu, care numai nu bătea cu pantoful în pupitruil de la Cotroceni că nu-i dă nimeni ordine.Aduceţi-vă aminte Austria lui Heider, a fost izolată fără nici o ezitare. 
  • Am avut speranţa resetării instituţiilor prin CCR. Din păcate pentru România guvernul a folosit Monitorul Oficial ca o gazetă de perete. A fost un joc de care nimeni nu poate fi păcălit. Toţi ambasadorii nu pot fi păcăliţi. Nu avem nici o certitudine că cei doi domni nu vor continua şi în alte domenii. Dacă un abuz s-a petrecut cu primii trei oameni în stat, se pot petrece şi impotriva românilor.
  • Exponentul acestui stat, care-i preşedintele României, nu poate să intre în lucruri neclare. Trebuie să intre la judecata poporului.
  • Coabitarea, categoric da, o văd posibilă. Ea însă implica obligaţii, fiecare să-şi vadă de ale lui. 
  • CCR nu a încălcat nici o încălcare a...Consider corecte observaţiile CCR. Coabitarea: aş face oricând dacă ar fi interesul ţării.
  • Puteţi să-mi spuneţi un eşec cu puterile statului? Am scris frecvent parlamentului, cu justiţia până la urmă am ajuns la o soluţie de a ajuns să funcţioneze acceptabil.
  • Îmi puteţi reproşa o nereuşită? Am avut probleme cu CSM-ul pentru că aveam probleme cu MCV-ul. Am încetat când dosare au început să se mişte.
  • Fractura a început în 13-15 iunie 1990, a fost adâncită odată cu condamnarea comunismului. Ce nu pot să atribui: reacredinţă. Am vrut să împing lucrurile mai repede. Cu legea sănătăţii nu am reuşit.
  • Am susţinut asumarea pe coduri, şi noul cod al muncii şi legea educaţiei le-am susţinut la asumare. Rezultatele sistemului de educaţie le vedem: generaţii întregi care aproape pierd şansa. O ţară fără specialişti, cu copii care pică la examen mediu ca dificultate, te gândeşti la ziua de mâine.
  • Acum plătesc costurile, dar mi-am asumat şi pe 29 sunt la judecata poporului, aş vrea să fie una dreaptă, nu generate de intoxicările de la un trust de presă.
  • Reacţionez conform legii (la prezenţă sub 50% la refrendum). O să readuc în discuţie propunerea de a-mi intrerupe mandatul pentru prezidenţiale concomitent cu legislative, în octombrie, noiembrie, cu condiţia revizuirii Constituţiei şi Parlament cu sub 300 de parlamentari.Mă puneţi în situaţie dificilă, eu vreau să se valideze refrendumul de aceea invit pe toţi să vină la vot. Sunt în campanie de explicare, dar nu iresponsabilă. 
  • Credinţa mea: eu ştiu că i-am supărat pe români. În acelaşi timp este imposibil ca români să nu fi văzut care-s opţiunile. Ori revenim la restauraţie, cu presa controlată, ca pe vremea lui Năstase şi Iliescu. Ori revenim la drum european. Românii pot corecta. Cu sau fără validarea refrendumului, eu nu voi avea mi puţine voturi "Nu" decât "da".
  • Încă sper că pot discuta şi preşedintele interimar găseşte timp să primească pe preşedintele suspendat. Ce să fac? Să rup uşa la Cotroceni? Este o vază care s-a spart, dar o puetm lipi.
  • Am fost întrebat de doamna Merkel: s-au restabilit atribuţiile CCr_ Am spus: nu, ordonanţa este în vigoare. Nu puteam să mint. S-au retras OUG privind Monitorul. Am spus nu. Şi a avut întrebare procedura de suspendare, dacă este prevăzută în Constituţie. 
  • Eu nu am fost implicat în organizare miting şi am reţineri mari la organizare. Riscăm să tensionăm. Mitingurile de la Iaşi se desfăşoară la distanţă foarte mică. Nu este bine.
  • Jurnaliştii: acolo sunt nişte copii. Dacă vrei să te războieşti, o faci cu Cristoiu, CT Popescu. Niciodată nu o să resping legătură telefonică unui analist important.