Traian Băsescu: "Eu nu apăr un scaun. Am de apărat o Românie Europeană. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor"

Traian Băsescu: "Eu nu apăr un scaun. Am de apărat o Românie Europeană. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor"

Traian Băsescu a vorbit despre "cinste" în timpul declaraţiilor de presă de aseară. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că face un apel la Guvern "să fie cinstit", menţionând totodată că a văzut cum premierul Victor Ponta "a mutat necinstea până la Bruxelles" şi explica faptul că "trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în claritate condiţiile impuse de CC". "Fac apel la Guvern să fie cinstit pentru că românii nu-i vor accepta pe cei necinstiţi", a spus Băsescu. "Am văzut azi (n.r. ieri) cum domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuţi cum discută el în PSD, necinstit adică, le explica că trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în claritate condiţiile impuse de CC", a mai spus el.

Curtea Constituţională a decis că referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu va fi valid dacă la urne vor veni 9 milioane de români, adică jumătate dintre alegătorii cu drept de vot. Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, declara, înaintea alegerilor locale din 10 iunie, că numărul de alegători înscrişi pe listele electorale permanente este de 18.315.880. Cu câteva ore înainte de declaraţia de presă, Traian Băsescu i-a invitat pe jurnaliştii aflaţi în faţa sediului de campanie să intre în clădire şi să filmeze locul în care se stabileşte campania electorală preşedintelui suspendat. În spatele pupitrulului de la care s-a adresat Traian Băsescu este un panou compus din mai multe imagini ale Constituţiei. CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE LUI TRAIAN BĂSESCU:

  • Este prima declaraţie de presă pe care o fac de la suspendare, de la predarea mandatului şi aş vrea să spun câteva lucruri importante.
  • Primul lucru este acela că în această campanie, care va avea ca finalitate referendumul din 29 iulie, eu nu apăr un scaun. Am de apărat România Europeană, acea Românie pe care am început să o constriesc cu instituţiile statulu şi cu românii acum 8 ani. Acea Românie pe care trebuie să o facem o Românie eruopeană. Nu apăr interesul meu, scaunul meu, ci România, o Românie care a făcut mulţi paşi înainte, fie că vorbim de justiţie, de educaţie, de legislaţia muncii, fie că vorbim de aspiraţiile noastre, chiar dacă, în cei opt ani de mandat, ultimii trei ani au fost marcaţi de o puternică criză economică; o criză economică care nu a pornit de la noi, dar căreia a trebuit să-i facem faţă; o criză economică în timpul căreia, ca şef al statului, a trebuit să-mi asum, alături de guvern şi alături de majoritatea parlamentară, măsurile care să prevină intrarea României într-o situaţie extrem de dificilă.
  • În timpul crizei economice, mi-am asumat măsurile care să prevină intrarea României într-o situaţie extrem de dificilă.
  • Mandatul l-am dedicat procesului de modernizare a României şi nu aş vrea ca România să facă paşi înapoi.

    USL vrea să-şi legitimeze reflexele totalitare

  • Aş vrea să spun că ceea ce a făcut USL nu este cinstit. Nu este cinsitit să ai ca obiectiv acapararea integrală a instituţiilor statului şi punerea lor la dispoziţia partidului şi pentru a legitima această incorectitudine şi lipsă de democraţie să începi să te ascunzi în spatele votului popular. De fapt, prin acest referendum USL vrea să-şi legitimeze reflexele totalitare prin care nu ştie şi nu poate să guverneze dacă nu anexează partidelor, pe care le reprezintă Crin Antonescu şi Victor Ponta, instituţiile statului. Ei au rămas ancoraţi în modul de a guverna din perioada Iliescu şi Năstase, când funcţionau ca partid stat. Nu au înţeles că în ultimii opt ani instituţiile, multe din ele, s-au desprins de practica de a acţiona la ordinul partidului.
  • Nu este cinstit să pui un preşedinte care a fost ales de două ori şi după opt ani de mandat şi trei ani de criză economică să-i ceri să obţină 51% din voturi. Şi totuşi sunt convins că românii nu vor participa la acest mod de a face politică şi ceea ce am cerut şi cer celor care mă sprijină este victoria în referendum.
  • Obiectivul meu, deşi poate părea o misiune imposibilă, este să câştig referendumul. Foarte mulţi pleacă de la premiza că, erodat de guvernare şi de problemele prin care am trecut alături de guvern şi de majoritatea parlamentară, voi pierde referendumul.
  • Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor. Vor aprecia ce am făcut, vor aprecia că mi-am asumat alături de guvern şi de majoritatea parlamentară momentele dificile prin care România a trecut.
  • Cred că USL trebuie să înţeleagă că dacă a vrut să-l pună pe preşedintele României în faţa unei exigenţe care este greu de îndeplinit de un preşedinte care a trecut prin 8 ani de funcţie, dar dacă au decis să o facă trebuie să o facă cinstit.
  • Ştiu de unde pornesc, dar eu ca om politic sunt un om care a făcut totul până la capăt.

    LISTELE ELECTORALE

    Ne puteți urmări și pe Google News
  • Guvernul încearcă de câteva zile să spună că listele electorale care au fost valabile pe 10 iunie nu mai sunt valabile pe 29 iulie şi vor să reducă numărul de electori de la 18.200.000 la 15.000.000. Este necinstit şi românii nu vor accepta un astfel de joc şi este necinstit pentru că electorii sunt înregistraţi la Ministerul de Interne la Evidenţa Populaţiei şi nu la Statistică. Statistica a constatat că, în România locuiesc acum circa 19.500.000 de români, dar după domnul Ponta şi după Ministerul de Interne nu sunt români cei 1.000.000 de cetăţeni români din Italia, nu sunt români electori nici cei aproape 1.000.000 din Spania, nici cei din Franţa, nici cei din Germania. Acest lucru nu este cinstit, iar românii nu vor participa la un lucru necinstit, vor participa, sancţionându-i pe cei care vor să fure până şi condiţiile unui referendum pentru validarea preşedintelui României.
  • Am văzut astăzi cum domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuţi cum discută el în PSD, necinstit adică. Spre exemplu, le explică faptul că trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în claritate condiţiile impuse de Curtea Constituţională. Curtea Constituţională. De asemeni, crede că oamenii politici din România, sau în orice caz despre mine crede că sunt un om foarte naiv. Vreau să vă spun care sunt soluţiile pentru ca domnul Ponta să rezolve problema de necinste pe care o are cu condiţiile referendumului. Acea ordonanţă de urgenţă pe care a dat-o şi care stabileşte prin excepţie, numai pentru preşedinte, alte condiţii de referendum decât pentru primari, alte condiţii de referendum decât cel de la Constituţie.

    ANULAREA ORDONANŢEI DE URGENŢĂ PRIVIND ORGANIZAREA REFERENDUMULUI

  • Domnul Ponta are un mecanism foarte simplu: anularea prin ordonanţă de urgenţă a ordonanţei de urgenţă prin care a intrat într-o zonă interzisă a fi modificată prin ordonanţă de urgenţă, iar aceasta este în zona electorală, spre exemplu. Eu nu ştiu de ce trebuie să cheme el Parlamentul. În mod automat, conform Constituţiei, când Parlamentul este în vacanţă parlamentară şi Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă, preşedinţii celor două Camere sunt obligaţi să convoace Parlamentul în cinci zile de la emiterea ordonanţei de urgenţă.
  • Deci, cred că domnul Ponta încă mai crede că relaţia cu Uniunea Europeană poate fi de tipul aceleia pe care o avea PSD-ul până în 2004, adică limbajul dublu. Nu funcţionează limbajul dublu, iar astăzi cred că a făcut cea mai mare greşeală încercând să-i asigure pe liderii europeni că trebuie să convoace Parlamentul.
  • Pentru cele două ordonanţe ilegale Guvernul României trebuie să emită alte două ordonanţe de urgenţă de anulare a ordonanţei prin care stabileşte excepţii de la legea referendumului pentru preşedinte şi ordonanţa prin care amputa atribuţiunile Curţii Constituţionale cu privire la posibilitatea de a verifica, pentru constituţionalitate, hotărârile Curţii. Toate aceste lucruri arată că domnul Ponta a rămas în epoca de până la 2004. România nu a mai minţit în străinătate din 2004, România nu a mai utilizat limbaj dublu.
  • Fac apel la domnul Ponta, la domnul Antonescu, la domnul Voiculescu, la domnul Dragnea, la domnul Hrebenciuc să fie cinstiţi în relaţia cu românii.
  • Bătălia mea nu este pentru scaunul de la Cotroceni, ci pentru valori.
  • Preşedintele suspendat Traian Băsescu a ales să-şi pună pe bannerul campaniei pentru referendum imaginea copertei Constituţiei României. Întrebat de ce, el a declarat: "Lucrul în care cred cel mai mult este Constituţia României. Şi alegerile le-am câştigat tot cu Constituţia României. Am spus că joc pe o singură carte, şi anume, Constituţia României."
  • Contez pe sprijinul tuturor oamenilor care vor instituţii democratice, iar din acest punct de vedere contez pe Mihai Răzvan Ungureanu.
  • La finalul declaraţiilor, Traian Băsescu a luat un copil în braţe, trimis de părinţi să facă poze cu el.

Ponta: Guvernul nu poate modifica OUG privind referendumul, Parlamentul e în vacanţă Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, nu a vrut să comenteze acuzaţiile ce aduse de Traian Băsescu. "Eu am promis un lucru şi mă ţin de cuvânt. Nu mă interesează ce spune domnul Băsescu. Îi va răspunde domnul preşedinte Antonescu, ca preşedinte interimar, dacă este cazul. Nu voi comenta ce face domnul Basescu. Vreau ca domnul Băsescu să răspundă în faţa românilor. Vom organiza referendumul legal, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale", a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta. Întrebat dacă va anula Ordonanţa de Urgenţă ce modifică legea referendumului, prim-ministrul a declarat că nu poate face acest lucru deoarece nu are dreptul să emită noi ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare. "Nu pot anula ordonanţa, pentru că în vacanţa parlamentară nu am voie să dau ordonanţe de urgenţă. Sper însă ca, poate chiar luni, Parlamentul să se reunească şi să pună legislaţia în acord cu decizia Curţii Constituţionale", a spus Ponta. Conform procedurii, o ordonanţă de urgenţă poate fi anulată cu un act normativ de putere juridică cel puţin egală.