Traian Băsescu după FMI: "Analizăm scăderea numărului de impozite"

Traian Băsescu după FMI: "Analizăm scăderea numărului de impozite"

Şeful statului spune că politicienii care s-au grăbit să intre în campanie şi anunţă creşteri de pensii şi salarii, fac un mare rău României.

Fragilele semne de creştere economică nu trebuie ameninţate de populismele politicienilor. Conştient că orice măsură electorală cu caracter social poate constitui un dezastru pentru politica de refacere economică, preşedintele Traian Băsescu a cerut, ieri, politicienilor, "în special celor din arcul guvernamental", să fie responsabili şi să îşi înfrâneze tentaţia populistă de a promite măriri de pensii şi salarii.

Şeful statului i-a criticat pe politicienii care, deşi "nu au avut curajul să anunţe măcar o măsură de austeritate", acum se grăbesc să anunţe creşteri de pensii şi salarii. Printre posibilii reprezentanţi ai puterii atinşi de mustrările prezidenţiale este şi Marian Sârbu, preşedintele UNPR, care zilele trecute anunţa o viitoare mărire a salariilor.

Preşedintele a făcut referire şi la faptul că experţii guvernului şi cei ai FMI lucrează la o regândire a sistemului de taxe, în sensul diminuării acestora, una dintre ţintele angajamentelor deja asumate.

"Prioritară rămâne revederea sistemului de taxe şi aici nu vreau să se înţeleagă faptul că am putea să gândim la mărirea taxelor. Urmează să vedem împreună cu experţii FMI şi ai Uniunii Europene sistemul actual de taxe şi diminuarea numărului de taxe din Codul Fiscal viitor. Sperăm ca această lucrare să fie încheiată până la sfârşitul anului", a declarat Traian Băsescu.

Sacrificii vs. populisme

Şeful statului le-a cerut politicienilor să nu-şi bată joc de sacrificiile pe care românii au trebuit să le facă în ultimii doi ani şi să nu strice echilibrul economic fragil la care s-a ajuns.

"Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în UE, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii, în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate. Fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă", i-a îndemnat Băsescu pe guvernanţi, după întâlnirile avute duminică cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene.

Calificând situaţia drept intolerabilă, şeful statului a făcut un "apel la seriozitate din partea partidelor politice şi în mod deosebit din partea partidelor ce alcătuiesc arcul guvernamental", un apel "la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României."

Pe cine a vizat criticile şefului statului

"Am reuşit să ne reechilibrăm şi fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă. (…) Din cauza unor politicieni, nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şi, implicit, revenirea la o situaţie dificilă. Ca atare, aştept de la politicieni, şi în mod deosebit de la cei din arcul guvernamental seriozitate, responsabilitate, pentru că am ieşit din momentul extrem de dificil, intrăm într-o perioadă de uşoară creştere economică şi este păcat să stricăm aceste echilibre de dragul populismului. Populismul nu mai funcţionează nici în Europa şi cu atât mai puţin în România", a subliniat şeful statului.

Preşedintele şi-a îndreptat tirul în special asupra acelor politicieni ai puterii "care nu au avut curajul să anunţe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii, de pensii, de adaosuri".

Primii care au anunţat posibila mărire a salariilor bugetarilor încă din toamna acestui an au fost parlamentarii PDL. Deputatul PDL Adrian Niţu, vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe, a susţinut că această variantă a constituit obiectul unor discuţii cu delegaţia FMI. Ulterior, liderii UNPR, în frunte cu Marian Sârbu, au preluat tema, anunţând mărirea pensiilor începând cu data de 1 ianuarie 2012, şi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2008 încă din octombrie acest an.

Tot ei şi-au arogat şi meritul introducerii aşa-zisului "coş de solidaritate" dedicat pensionarilor.

PROGNOZĂ

Emil Boc: în 2012, deficit bugetar de 3%

Pentru anul 2012 se preconizează un deficit bugetar de 3%, a declarat ieri primul-ministru Emil Boc, la întâlnirea cu delegaţia Băncii Mondiale. Premierul a subliniat necesitatea continuării reformelor deja începute.

"Această perioadă de criză economică se dovedeşte a fi fost benefică, întrucât România a realizat reforme în ceea ce priveşte salariile din sectorul public în domeniul sănătăţii, al pensiilor, al educaţiei şi justiţiei. Ne aşteptăm ca, anul viitor, românii să resimtă în buzunare rezultatele celor doi ani dificili de reforme. Pentru 2012, datorită procesului de reformă, se preconizează un deficit de -3%", a spus Boc, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

La rândul său, reprezentantul Băncii Mondiale, Peter Harrold, a apreciat reuşita programului pe care România îl are cu instituţiile financiare internaţionale. "Când boardul FMI a discutat ultima dată Acordul, concluzia a fost că este cel mai reuşit pe care instituţiile internaţionale l-au avut cu România", a spus reprezentantul BM. Directorul de ţară al Băncii Mondiale a declarat că este mulţumit de faptul că se văd primele primele semne ale reluării creşterii economice.

Ne puteți urmări și pe Google News