Şeful statului l-a confirmat oficial, ieri seară, pe directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ca premier desemnat al României.
Acesta va prelua frâiele unui guvern alcătuit pe structura actualei majorităţi parlamentare. Preşedintele a spus că acest nou guvern trebuie "să marcheze un nou început, aşezat pe succesele Guvernului anterior" Mulţumiri pentru Emil Boc Traian Băsescu s-a despărţit cu eleganţă de fostul premier, Emil Boc. Preşedintele a spus că a discutat cu Boc încă din luna decembrie despre posibilitatea ca acesta să-şi depună mandatul. Decizia a fost amânată din pricina faptului că în ianuarie era vacanţă parlamentară şi, în plus, trebuia finalizată misiunea de evaluare a FMI în România. El i-a mulţumit lui Emil Boc "pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public". "Nu spune nimeni că a fost un premier perfect, dar nimeni nu-l poate suspecta că nu şi-a dedicat tot efortul pentru ca România să iasă din criză", a spus preşedintele. Şeful statului a explicat că nu putea accepta propunerea Opoziţiei, de a organiza alegeri anticipate. "Orice instabilitate a României ar genera dificultăţi în finanţarea statului român. Mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate, adică eu să mă fac că propun mai multe guverne, ştiind că vor cădea", a spus Băsescu. Potrivit Constituţiei, spune el, ar fi trebuit să treacă cinci luni de la căderea primului guvern şi până la organizarea anticipatelor.
Recomandări Preşedintele a trasat priorităţile guvernului Traian Băsescu a schiţat şi obiectivele pe care, în viziunea sa, ar trebui să le aibă noul guvern. Prioritatea ar fi “trecerea la un program de restabilire treptată a nivelului de trai al populaţiei". Cel de-al doilea ar fi respectarea angajamentelor luate de România în relaţiile internaţionale. De asemenea, preşdintele a mai recomandat noului premier să continue lupta împotriva corupţiei, “în mod nediscriminatoriu" şi, “dacă se poate şi mai eficient" ca până acum". Creşterea absorbţiei fondurilor europene şi transparenţa utilizării resurselor financiare de către instituţiile centrale şi locale, precum şi creşterea locurilor de muncă.
"Un nou guvern trebuie să marcheze un nou început, aşezat pe succesele guvernului anterior.“ Traian Băsescu, preşedintele României CITIȚI ȘI:
- Premierul Boc și-a dat demisia. "Guvernul nu participă la un concurs de popularitate"
- Elena Udrea, despre demisia lui Emil Boc: "Se retrage pentru a lăsa locul unui guvern mai bun"
- De ce nu crede Adrian Vasilescu în ideea unui Guvern de tehnocraţi
- FMI: Continuăm acordul cu România şi după demisia premierului
- Demisia lui Emil Boc a făcut Breaking News la BBC