Traian Băsescu, la Ankara: România susţine fără rezerve aderarea Turciei la UE

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său turc, Abdullah Gul, au semnat, astăzi, după întrevederea avută la Ankara, Declaraţia privind Parteneriatul strategic dintre România şi Turcia. Parteneriatul prevede cooperare în domeniul economic, militar, politic şi cultural. Preşedintele Traian Băsescu efectuează o vizită de stat de două zile în Turcia. Şeful statului român va avea întâlniri şi cu primul-ministru Recep Tayyip Erdogan, precum şi cu preşedintele Marii Adunări Naţionale, Cemil Cicek.

UPDATE 14.20 "Am venit la Ankara cu sentimentul că vizitez un prieten şi discuţiile pe care le-am avut nu fac decât să-mi confirme acest lucru. Am semnat astăzi un parteneriat strategic între Turcia şi România, care fixează toate domeniile de maxim interes în relaţia bilaterală. Am stabilit cooperarea în politica externă, cooperarea în domeniul securităţii şi în primul rând în lupta împotriva terorismului, am stabilit dezvoltarea cooperării economice. Pe primele nouă luni ale anului, volumul schimburilor comerciale dintre România şi Turcia a depăşit 3,5 miliarde de euro, adică aproape 5 miliarde de dolari. (..)  Am analizat împreună situaţia regională, situaţia din Orientul Mijlociu şi, de asemenea, împreună am stabilit că ne leagă atâta istorie, atâta prietenie şi atâta încredere reciprocă la nivelul guvernelor celor două state, încât avem toate premisele să consolidăm mai departe relaţia noastră şi în zona economică(...) România este un susţinător fără rezerve al aderării Turciei la UE. Turcia poate aduce un aport la revitalizarea tradiţionalei Europe. Mulţumesc oamenilor de afaceri turci pentru contribuţia adusă la creşterea economică a României. Îi asigur că în România vor găsi o ţară oricând gata să-i primească pentru dezvoltarea afacerilor lor, nu numai cu destinaţie România, dar pentru toată piaţa Uniunii Europene", a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul convorbirilor.

"Prietena noastră România este în acelaşi timp un vecin prin intermediul Mării Negre, România este un aliat al nostru. Distanţa dintre noi este foarte mică, motiv pentru care inimile noastre sunt foarte aproape una de cealaltă, iată de ce relaţiile dintre noi sunt deosebit de apropiate. În ultimii patru ani, vizitele reciproce dintre ţările noastre au fost deosebit de intense. Declaraţia privind Parteneriatul strategic va conduce la dezvoltarea în fapt, nu doar în exprimare, a relaţiilor dintre România şi Turcia. Relaţiile noastre se dezvoltă într-un mod deosebit de bun. Din punct de vedere politic, miniştrii noştrii de externe se află în contact foarte bun. (...)Din punct de vedere comercial tindem ca valoarea schimburilor comerciale să ajungă la valoarea de 10 miliarde de dolari. (...) Apreciem sprijinul României pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană", a declarat preşedintele turc la finalul convorbirilor.

Întrebat de un jurnalist român ce facilităţi ar putea acorda România oamenilor de afaceri turci să vină să investească la noi în ţară, Traian Băsescu a precizat că trebuie să se renunţe la această mentalitate cu acordarea de facilităţi deoarece România nu poate acorda facilităţi speciale pentru o anumită ţară. "Trebuie să vă spun că România nu poate acorda facilităţi investitorilor dintr-o ţară, altora nu, şi aşa mai departe. România are un sistem de impozite şi taxe care favorizează investiţiile străine, în mod egal şi cu cele româneşti. Nu putem discuta despre nişte facilităţi speciale pentru investitori dintr-o anumită ţară. Chiar statutul nostru de ţară membră a Uniunii Europene nu ne permite să creăm facilităţi deosebite. Dar una din cheile fundamentale ar fi dacă am ieşi din clişeele de la noi. Un stat al UE are un sistem egal pentru toţi investitorii", a spus şeful statului român.

O coroană la Mausoleul Ataturk Ceremonia primirii oficiale a avut loc la Palatul Prezidenţial, unde a fost întâmpinat de Abdullah Gul. După convorbirile tete-a-tete şi cele oficiale, cei doi şefi de stat au susţinut declaraţii de presă.

La sosirea la Ankara, înainte de a fi întâmpinat de Abdullah Gul, preşedintele Traian Băsescu, conform protocolului, a depus o coroană de flori la Mausoleul Ataturk, monument închinat omului politic care a marcat istoria Turciei. După dineul oferit de preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei (Parlamentul turc -n.r), preşedintele Traian Băsescu se va întâlni în această seară cu cu comunitatea românească din Turcia. Trebuie dezvoltată piaţa din Turcia pentru produsele româneşti

"Obiectul acestei vizite este legat de consolidarea cooperarii bilaterale, cu această ocazie voi semna, cu preşedintele Turciei, o declaraţie de parteneriat strategic care vizează mai multe domenii: cooperare externă; militară; un accent deosebit se pune pe cooperare economică; energie, protecţia mediului, justiţie şi afaceri interne, cultură, educaţie, ştiinţă," a declarat Traian Băsescu azi dimineaţă înainte de plecarea în Turcia.

Şeful statului a subliniat că România va trebui să privească la Turcia ca la o piaţă care trebuie dezvoltată, unde mărfurile româneşti ar putea să aibă mai mult succes.

"România trebuie să facă mai mult pentru a-şi reduce dependenţa de oscilaţiile de pe pieţele europene, ceea ce înseamnă că trebuie să dăm atenţie acelor parteneri care pot absorbi mărfurile româneşti", a mai spus Traian Băsescu. Întâlnire cu Patriarhul grec, Bartolomeu În cursul vizitei, Traian Băsescu va avea o întrevedere şi cu patriarhul ortodox Bartolomeu I, şi va participa la un Forum Economic Româno-Turc, la Istanbul. În această seară şeful statului va avea o întâlnire cu comunitatea românilor din Turcia.