Traian Băsescu: Boldea este localizat, nu avem interes să îl reținem în străinătate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi că autoritățile române l-au localizat pe deputatul fugar Mihail Boldea. Președintele a precizat că statul român nu are interesul să fie reținut de autoritățlie străine ci, să se întoarcă în țară unde să fie arestat de cele din România. Dacă Boldea ar fi reținut de autoritățle străine, statul român ar trebui să declanșeze proceduri prin care să ceară prin ordin judecătoresc repatrierea lui Boldea, fapt ce ar putea îngreuna procesul.

Președintele Băsescu a spus că deputatul Mihail Boldea este "perfect localizat" şi că "în orice moment" se poate declanşa operaţiunea sa de reţinere. Preşedintele l-a contrazis pe ministrul de externe Cristian Diaconescu care afirmase că Boldea nu este o problemă importantă. "N-am să vă spun cum a spus ministrul de Externe că nu este o problemă importantă (cazul Boldea -n.r.). Este o problemă extrem de importantă pentru noi pentru că e vorba de un cetăţean român. Vă pot spune că este perfect localizat. În orice moment de poate declanşa operaţiunea de reţinere a sa", a declarat preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut, totodată, că o eventuală declanşare a operaţiunii de reţinere a deputatului Boldea nu este în interesul României deoarece ar putea atrage după sine posibilitatea ca Mihail Boldea să fie reţinut şi pus în detenţie pe teritoriul unui alt stat.

'Nu avem nici un interes să se producă o reţinere a domnului Boldea pentru că este în interesul nostru ca un cetăţean român, care a plecat legal, să fie protejat de riscurile arestării de către alte state, pus în detenţie şi să înceapă lungul proces de trimitere de acte pentru ca un judecător, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de cum funcţionează justiţia, să îl extrădeze. Obiectivul nostru este ca domnul Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române pentru a preveni o detenţie pe teritoriul unui stat străin', a mai explicat preşedintele.

Traian Băsescu a spus că "obiectivul" este ca deputatul fugar să fie adus în ţară prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni "detenţia în străinătate". Iată cele mai importante declarații făcute de șeful statului:

  • Vă pot spune că este  o inițiativă a  președintelui Obama , din 2009, care a  fost  andosată de Consiliul de Securitate ONU devenind un summmit de importanță majoră la nivelul ONUReprezintă  răspunsul adecvat la adresa  păcii și securității, amenințate de riscuri nucleare, militare și civile
  • La summitul de la Seul vor participa  56 de delegații, atât naționale, cât și globale în general
  • Principalele teme ale sumittului sunt legate de cooperarea internațională  privind  acordarea de asistență în gestionarea securității  nucleare, amenințări și capacități naționale de prevenire și combatere a riscurilor nucleare
  • Unul din obiective: analizarea progreselor fiecărui stat de la primul summit.
  • Aș vrea să fac câteva mențiuni legate de premisele  în care se desfășoară acest summit. Dacă privim derularea unor programe  nuclaere din unele state  precum Iranul sau Coreea de Nord. O altă premisă este  legată de creșterea  riscului utilizării armelor nucleare în conflictele  regionale.
  • Un element important de mediu este legat de lipsa consensului la nivel global  privind întărirea regimului de neproliferare. Sunt multe state care nu au ratificat acest tratat.
  • Alte realități ale lumii de azi, sunt legate de faptul că pe teritoriul unor state se află mii de  tone , deșeuri radiocative, Ele sunt gestionate în cea mai mare parte de firme  private, ceea ce mărește riscul ca aceste materiale să ajungă în mâna  teroriștilor.
  • Obiectivele acestui summit sunt importante: Unul se referă la realizarea de progrese tangibile ale statelor față de 2010 , dar și la summt-ul din 2014 față de realitățile din 2012.Această notă de pragmatism  este  esențială.
  • Promovarea de noi măsuri concrete pentru creșterea securității nucleare. La nivelul Europei se fac teste de stres la nivelul centralelor nucleare.
  • Reconstruirea încrederii cetățenilor față de securitatea nucleară. Acest obiectiv este câștigat numai dacă statele  informează cu privire la nivelul de securitate cu privire la propriile instalații nucleare.
  • Convenirea unor modalități de abordare a terorismului nuclear. Să avem grijă ca reziduurile rezultate în urma proceselor nucleare să nu ajungă în mâna unor grupări teroriste.
  • Din UE au fost invitate  15 state printre care și România. Vă pot spune că România face parte din clubul celor 30 de state care dețin  tehnologia întregului ciclu al combustibulului nuclear.
  • Cazul Boldea: este  o problemă extrem de importantă pentru noi. E  vorba despre un cetățean român. Vă pot spune că este  perfect localizat. În orice moment se poate declanșa operațiunea de reținere a lui. Nu avem nici un interes să se producă vreo reținere. Este în interesul nostru că un cetățean care a plecat  legal să fie protejat de posibilitatea arestării de alte state.
  • Obiectivul nostru este ca domnul Boldea să vină prin intermediul autorităților statului român în țară pentru a preveni arestarea  lui pe teritoriul altor state.

Preşedintele României, Traian Băsescu, va participa în perioada 26 – 27 martie a.c., la Seul, Republica Coreea, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară, la invitaţia omologului sud – coreean, preşedintele Lee Myung-bak. La Summit, vor fi reprezentate peste 50 de state şi 4 organizaţii internaţionale, respectiv ONU, AIEA, UE şi INTERPOL, se arată într-un comunicat al președinției.