Băsescu vrea să schimbe UE din temelii! Vot majoritar și rol crescut pentru Parlament

Băsescu vrea să schimbe UE din temelii! Vot majoritar și rol crescut pentru Parlament

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, consideră că, pentru o politică externă mai eficientă, UE trebuie să treacă la vot majoritar.

Traian Băsescu crede că fără o politică externă şi de securitate unitară şi solidă, UE nu va face faţă globalizării.

Fostul președinte al României, europarlamentarul PMP Traian Băsescu,  a prezentat pe pagina sa de Facebook amendamentele pe care le-a adus la „Raportul privind Implementarea Politicii Comune Externe şi de Securitate a Uniunii Europene” pentru anul 2019", pe care îl consideră un raport esențial care va indica direcțiile de politică de externă și de securitate.

Amendamentele au fost prezentate de Traian Băsescu în Comisia de Politică Externă a Parlamentului European, unde a avut loc prima discuție pe marginea acestui raport, realizat de preşedintele comisiei de Politică Externă, germanul David McAllister.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Încă din campania pentru europarlamentare, aveam foarte bine conturate ideile cu privire la politică externă şi de securitate pe care UE ar trebui să le ducă pentru a rămâne un factor de influenţă la nivel global, alături de SUA, China şi Federaţia Rusă.

Considerând că raportul trebuie îmbunătăţit substanţial, am depus 72 de amendamente care adaugă la textul propus de raportor sau completează golurile sau omisiunile din proiectul raportului McAllister. Amendamentele mele au rolul de a împinge conceptele teoretice către acţiunea practică, definind, fără ezitare, o viziune clară cu privire la modul în care ar trebui să se realizeze politică externă şi politică de securitate ale Uniunii Europene.

Amendamentele mele pleacă de la premisa că avem nevoie urgentă de o Europă mai puternică şi unită, și propun un set de abordări cum ar fi o politică externă bazată pe multilateralism că fiind cea mai bună soluţie politică, o politică industrială corelată cu statele membre având că obiectiv dezvoltarea unei industrii de apărare performanțe la nivel UE.

Evitarea blocajelor decizionale prin introducerea votului majoritar în privinţa deciziilor de politică externă şi securitate europeană;, trecerea de la o politică externă fragmentată la o politică externă unitară, o guvernanţă reînnoită a PESC (PESC – Cooperarea Structurată Permanentă) şi definirea clară a obiectivelor PESC, trecerea la o politică externă şi de securitate a UE care să fie mult mai bine explicată cetăţenilor europeni,  debirocratizarea activităţilor pregătitoare şi de execuţie efectivă a activităţilor care ţin de politică externă şi de politică de securitate ", a scris Traian Băsescu.

Prin amendamente propun un set de abordări imediate. Spre exemplu: – o politică externă bazată pe multilateralism ca fiind cea mai bună soluţie politică; – o politică industrială corelată cu statele membre având ca obiectiv dezvoltarea unei industrii de apărare performante la nivel UE; – evitarea blocajelor decizionale prin introducerea votului majoritar în privinţa deciziilor de politică externă şi securitate europeană; – trecerea de la o politică externă fragmentată la o politică externă unitară etc.; – o guvernanţă reînnoită a PESC (PESC – Cooperarea Structurată Permanentă) şi definirea clară a obiectivelor PESC; – trecerea la o politică externă anticipativă, şi nu reactivă aşa cum este acum; – un rol mai puternic al Parlamentului European în PESC şi CSDP (CSDP – Politica Comună de Securitate şi Apărare) ar fi o componentă cheie a unei politici externe solide; – trecerea la o politică externă şi de securitate a UE care să fie mult mai bine explicată cetăţenilor europeni; – debirocratizarea activităţilor pregătitoare şi de execuţie efectivă a activităţilor care ţin de politica externă şi de politica de securitate etc.

Pentru a fi performantă în politica externă şi în cea vizând securitatea, Uniunea Europeană are nevoie de un grad ridicat de AUTONOMIE dată prin vot majoritar de statele membre.

Fostul președinte consideră că pentru a fi performantă în politică externă şi în cea vizând securitatea, Uniunea Europeană are nevoie de un grad ridicat de autonomie dată prin vot majoritar de statele membre.

„Am concluzionat că, fără o politică externă şi de securitate unitară şi solidă, UE nu va face faţă globalizării şi va pierde consistent din relevanţa şi influenţa globală, atribute aflate, oricum, în scădere în ultimii ani. Consecinţele economice le va suportă populaţia, iar pe cele politice nu le va suportă nimeni!”, a conchis Traian Băsescu.