Un bărbat de 30 ani din Sălaj, ce a venit în ţară din Italia, în noaptea de luni spre marţi, s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, după ce a minţit grănicerii privind localitatea din care venea.
Potrivit precizărilor făcute marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Florin Marius Mihăilă, bărbatul a sunat în dimineaţa zilei de marţi la 112 pentru a anunţa că a ajuns în România, venind dintr-o zonă sensibilă din Italia.
Verificările făcute de poliţişti la punctul de frontieră prin care acesta spunea că a intrat în ţară au arătat faptul că cetăţeanul nu fusese luat în evidenţă şi poliţiştii de frontieră nu avea date despre el.
`Nu aveau nicio informaţie, deoarece poliţiştii de frontieră întreabă pe fiecare cetăţean care intră în ţară din ce regiune vine. Conform normelor lor, ei le dau acele chestionare pentru completare celor care susţin că vin din Italia, respectiv din China. Neavând nicio dată despre acest cetăţean din judeţul Sălaj, era clar că el la intrarea în ţară nu a declarat corect localitatea din care vine, motiv pentru care astăzi s-a deschis un dosar penal pe articolul 352, aliniatul I din Codul Penal, care priveşte zădărnicirea autorităţilor în stăvilirea unor epidemii. Vom merge mai departe cu astfel de dosare penale, cu toate persoanele împotriva cărora avem suspiciuni că nu au declarat corect la intrarea în ţară localitatea sau locul de unde vin~, a declarat şeful IPJ Sălaj.
Conform Codului Penal, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă, iar dacă fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la şase luni sau amendă.
Florin Marius Mihăilă a subliniat faptul că unele persoane care vin din zone afectate de Coronavirus pot să nu recunoască la graniţă ţara sau localitatea de unde vin, pentru a nu fi obligate să se conformeze procedurilor existente în acest caz.
Cetăţenul respectiv este în acest moment în carantină la domiciliu.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Ligia Marincaş, a precizat faptul că 20 de persoane venite din Italia sunt în acest moment în carantină la domiciliu la nivelul judeţului, dar că nu există nicio suspiciune de infectare cu coronavirusul COVID-19.