O singură companie importă în România pesticidul periculos Delicia-Gastoxin. Aceasta aduce produsul din Germania și, conform celor spuse de reprezentanții firmei, niciodată din depozitul ei nu s-a înregistrat vreun furt. Recipientele de aluminiu cu pesticid cu fosfură de aluminiu în concentrație de 56% sunt ținute într-un depozit special, separat de restul produselor vândute de companie, sub cheie. Doar câteva persoane au dreptul să intre acolo.
Potrivit secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, din datele obținute de la unitatea fitosanitară Timiș rezultă, referitor la substanța în discuție, că sunt înregistrați 34 de utilizatori, prestatori 29 și 16 companii care o comercializează.
Atât utilizatorii (fermieri, dezvoltatori agricoli), cât și prestatorii (firmele de dezinsecție și deratizare) pot intra în posesia pesticidului doar dacă prezintă autorizații vizate de Oficiul Fitosanitar Județean și de Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Toxice al Inspectoratului Județean de Poliție. Vizele se obțin cu valabilitate de numai un an, putând apoi să fie reînnoite, dacă în continuare se îndeplinesc condițiile cerute de lege.
Delicia Gastoxin este un pesticid din clasa T+ de periculozitate (cel mai mare grad de toxicitate). Oamenii cunosc din auzite eficiența produsului și solicită, fără drept sau acte, să cumpere. „Vin mereu persoane care ne cer să le vindem”, arată gestionarul companiei care importă produsul. Deși poate ar avea dreptul să folosească, speriați de birocrație, aceștia nu își fac dosarele ca să se autorizeze legal în acest sens, sperând că „se poate rezolva”.
Marcel Iovescu a explicat pentru EVZ cum se vinde acest pesticid deosebit de toxic. El se importă în recipiente de 1,4 kg care conțin tuburi cu câte 30 de comprimate. Prețul de referință este de 200 de lei pe recipient. „Avem dosare în care ținem, în copie, documentele cu autorizațiile fiecărui cumpărător autorizat. La achiziție, cumpărătorul trebuie să prezinte autorizațiile de drept de folosință emise de autoritatea fitosanitară și de poliție. În plus, delegatul trebuie să arate cartea de identitate, iar numele lui să corespundă cu cel evidențiat în acte. Fără îndeplinirea acestor condiții nu se eliberează produsul”, arată Iovescu.
Documente obligatorii
Mai departe, firma care a cumpărat Delicia Gastoxin, e obligată prin lege să țină și ea un registru care să evidențieze în detaliu cantitatea de pesticid achiziționată și modul în care a fost folosită aceasta, pe fiecare locație în parte. Acest registru ar trebui să aibă atașate procesele-verbale întocmite în momentul utilizării substanței, cu cantitățile folosite justificate amănunțit.
Referitor la cantitatea pe care o poate achiziționa cineva care are acest drept, am aflat, de la aceeași sursă, că aceasta e estimată de cumpărător sau prestatorul serviciilor de dezinsecție și deratizare. „Nu e problema firmei care vinde, cât se folosește. Dar cumpărătorul e obligat să aibă documente prin care să justifice întreaga cantitate achiziționată, modul în care a fost folosită”, a mai explicat Iovescu.
Un alt distribuitor de pesticide a declarat pentru EVZ că „birocrația este anevoioasă pentru obținerea acestor avize. De aceea foarte mulți oameni renunță. Pe de altă parte, anumiți fermieri mai mari se grupează și obțin o singură autorizație”. Și acest distribuitor, care, trebuie spus, nu comercializează pesticide din grupa T+ cum e Delicia Gastoxin, susțiune că are nenumărate cereri pentru acest pesticid, în ciuda faptului că e interzis a se vinde la liber.