Penultima duminică a lunii aprilie are o însemnătate specială pentru credincioşii ortodocşi: sărbătorirea Floriilor.
Dincolo de semnificaţiile religioase, ziua de Florii înseamnă pentru mulţi romnâni tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. Conform huff.ro, cu o zi înainte de Florii se strâng ramuri de salcie înmugurită, care se duc la biserică pentru a fi sfinţite. Apoi, ramurile aduc acasă şi se pun la icoane, uşi, ferestre şi în alte locuri din gospodărie.
Despre ramurile sfinţite se crede că ajută la vindecarea diferitelor boli. Din vechime s-a moştenit credinţa că salcia vindecă durerea de spate şi muşcătura de şarpe.
Tradiţii şi superstiţii de Florii
Fetele nemăritate cred că vor deveni mai frumoase şi vor avea un soţ dacă îşi aşază pe pat ramurile de salcie, înainte de culcare.
Se spune că norii care prevesteau furtuna puteau fi risipiţi cu ajutorul ramurilor de salcie. Totodată, salcia sfinţită era aşezată la icoană, în mijlocul casei, când era vremea rea, pentru a o apăra de trăsnete.
Cine se împărtăşeşte de Florii şi îşi pune o dorinţă, va avea noroc, întrucât dorinţa i se va îndeplini mai repede decât în altă perioadă.
Ce să nu faci de Florii
Nimeni nu trebuie să uite să ducă la sfinţit crenguţele de salcie. Salcia apare prima dată în textele creştine datorită lui Hermas, care îi descrie pe martirii creştinismului drept „ramuri de salcie purtătoare de rod”.
De Florii nu este bine să te speli pe cap. Tradiţia care vine din Bărăgan avertizează că dacă te speli pe cap în Duminica de Florii, vei încărunţi la fel ca pomii care înfloresc primăvara.
Nu trebuie să te cerţi cu nimeni de Florii, pentru că orice gâlceavă va provoca neînţelegeri în familie tot anul.
Treburile în casă, inclusiv spălatul rufelor, sunt interzise în Duminica Floriilor, întrucât se consideră că activităţile casnice aduc mult ghinion.