Oricât s–ar strădui politicienii să ne convingă de contrariu, banii conduc lumea, nu valorile “umaniste” cu care ne tot scot ochii. N-ar fi, însă, correct să aruncăm vina numai asupra “marilor” bărbați de stat. Și ceilalți așa-ziși lideri de opinie (ziariști, artiști sau experți cu titluri universitare grele) sunt extrem de sensibili la ochiul dracului. Așa se explică, de altfel, și faptul că toată lumea bună promovează progresismul neomarxist fără nicio reținere.
Nu faceți greșeala să le minimalizați puterea acestor "cărturari". N-or putea ei să dea ordonanțe de urgență sau legi, nici să semneze contracte de miliarde, dar se pricep ca nimeni alții să manevreze opinia publică și s-o ațâțe în sensul dorit de cei care le umplu buzunarele.
Curtis Yarvin (aka Mencius Molbug), un inginer de software si blogger din Statele Unite, a sintetizat genial structura establishmentului: „Catedrala are două părți: universitățile acreditate și presa mainstream. Universitățile formulează politicile publice, presa ghidează opinia publică. Cu alte cuvinte, universitățile iau deciziile, iar presa obține consimțământul (marelui public). Este foarte simplu, exact ca un pumn în gură”.
Din păcate, “Catedrala” este chiar mai simplu de cointeresat financiar decât politicienii. Donațiile pentru campaniile electorale sunt plafonate de lege, iar “atențiile personale” de orice natură intră sub incidența codului penal ca dare de mită. În schimb, presa e considerată o afacere prvată, așa că jurnaliștii și patronii lor nu prea au de dat socoteală nimănui.
În ceea ce îi privește pe creatorii “de conținut” din universități, aceștia pot primi oricât burse și finanțări din partea oricui fără să-și facă griji. S-a indignat cineva că marele "filantrop" George Soros (care, în treacăt fie spus, n-a donat un sfanț pentru lupta cu maladiile care amenință omenirea) scoate din buzumar un milliard de dolari pentru o nouă reţea de universităţi care să lupte cu autoritarismul și să propovăduiască valorile liberale? Nici vorbă, unii s-au grăbit să salute proiectul cu aplauze.
De altfel, nu numai Geoge Soroș e extrem de darnic cu mediul universitar, Chinezii și alți “democrați” scot din buzunar, la rândul lor, milioane de dolari. Nu ca să transforme univeritățile în bastioane ale progresismului (acesta e rolul lui George Soros), ci ca sa se înfrupte și ei din descoperirile de ultimă oră ale “imperialiștilor” sau să convingă opinia publică în sensul dorit. A trecut vremea când stânga occidentală colabora cu Uniunea Sovietică din convingere, acum urmașii spirituali ai lui Herbert Marcuse se vând pe bani grei.
Am făcut această lungă introducere ca să vă vorbesc despre ce au descoperit autoritățile americane în ceea ce privește rufele murdare din universitățile americane. Potrivit Wall Street Journal, Departamentul Educației din Statele Unite a deschis o investigație privind fabuloasa finanțarea străină oferită celebrelor universități Harvard și Yale, dar și altor instituții de învățământ superior. E vorba, din câte se pare, de nu mai puțin de 6,5 miliarde de dolari din surse străine, inclusiv sume venite din țări precum China și Arabia Saudită.
Într-o scrisoare către Harvard, Departamentul Educației a solicitat instituției să dezvăluie toate informațiile despre cadourile și conexiunile cu China, Iran, Qatar și Arabia Saudită. De asemenea, Departamentul Educației a cerut lui Harvard să dezvăluie orice legături cu Huawei și ZTE, două companii chinezești de telecomunicații, dar și cu Kaspersky Labs, firma rusească de securitate în mediul virtual.
„Dacă colegiile și universitățile acceptă bani și cadouri din străinătate, studenții, donatorii și contribuabilii lor merită să știe cât și de la cine. Mai mult, asta prevede legea. Din păcate, cu cât săpăm mai mult, cu atât aflăm că prea multe sunt sub-raportate sau chiar nu au fost declarate deloc. Vom continua să responsabilizăm colegiile și universitățile și să lucrăm cu ele pentru a ne asigura că raportarea este completă, precisă și transparentă, așa cum prevede legea ”, a declarat secretarul pentru educație, Betsy DeVos.
Scrisoarea Departamentului Educației face parte dintr-o anchetă în curs de desfășurare privind relația universităților din SUA acestora cu guvernele străine. Până acum, ancheta a demonstrat că cel puțin zece instituții din SUA - Cornell University, Universitatea Yale, Universitatea din Colorado-Boulder, Universitatea din Texas-MD Anderson Cancer Center, Massachusetts Institute of Technology, University of Chicago, University of Pennsylvania, Boston University, Texas A&M University și Carnegie Mellon University - nu au dezvăluit sume uriașe obținute din finanțare străină .
Universitatea Yale este printre primele vizate, existând suspiciunea că nu a declarat 375 milioane de dolari din finanțare externă între 2014 și 2017. Autoritățile federale susțin că acesta este un efort pentru a combate „amenințarea continuă” a Chinei în ceea ce privește furtul de tehnologie prin tot felul de metode neconvenționale.
Ancheta vine la două săptămâni după ce fostul titular al catedrei de chimie de la Harvard, Charles Lieber, a fost arestat pentru că a mințit autoritățile federale cu privire la conexiunile sale cu China, inclusiv un contract pe bani grei pe care l-a avut cu Universitatea de Tehnologie din Wuhan.