Începând de sâmbătă, 13 decembrie, intră în vigoare noi reguli de etichetare a alimentelor. Etichetele produselor alimentare vor conține obligatoriu, indicații care le vor permite românilor să evite alergiile, să calculeze caloriile și să nu ingereze nanomateriale.
Comisia Europeană a detaliat, joi, noile măsuri de etichetare obligatorii pentru alimentele proaspete. Potrivit executivului european, citat de AFP, această reglementare ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranță alimentară să fie mai bine protejate.
Indicația țării de origine, obligatorie la toată carnea proaspătă
Indicația obligatorie de origine, impusă până acum doar cărnii de vită, se extinde la toată carnea proaspătă. De sâmbătă este obligatorie menționarea țării și a locului de producție și la carnea de porc, oaie, capră și pasăre.
Transparență va trebui să existe și în ceea ce privește proveniența cărnii de pește, al cărui nume comercial și specie vor trebuie să fie precizate, împreună cu zona de unde acesta a fost capturat și modalitatea în care a fost pescuit.
Alergenii și nanomaterialele, vor fi trecuți pe etichetă
Este obligatorie și etichetarea a 14 presupuși alergeni obișnuiți (arahide, lapte, nuci, etc), care va trebui să fie foarte clar indicată pe toate alimentele. Măsura este valabilă inclusiv pentru produsele neambalate, iar brutăriile și restaurantele sunt obligate să ia măsurile care se impun.
Pentru biscuiți sau dulciuri care conțin ulei sau grăsimi „vegetale”, fabricanții vor trebui să precizeze dacă este vorba de ulei de palmier, de floarea soarelui sau de alt tip. Obligatorie este și menționarea adaosului de apă sau de proteine. Prezența de „nanomateriale manufacturate” va trebui, de asemenea, să fie menționată pe etichete
Comisia Europeană a intenționat să limiteze această obligație la transparență, la presiunile industriei agroalimentare, însă Parlamentul European s-a opus acestui lucru. Nanomaterialele sunt incluse în compoziția diverselor preparate, precum deserturile cu ciocolată, mezeluri sau a super, și se speculează că aceste substanțe minuscule pot dăuna sănătății umane.
Regulile pentru mâncarea procesată, din 13 decembrie 2016
Afișarea datelor obligatorii de etichetare nutrițională (valoarea energetică, cantitatea de sare, de zahăr, de materii grase) pentru mâncarea procesată nu va deveni obligatorie decât de la 13 decembrie 2016. Dacă producătorii menționează deja de bună voie aceste valori, de acum ei vor trebui să o facă de o manieră „lizibilă și vizibilă”, în cifre sau cuvinte și nu prin pictograme sau simboluri. Aceste reglementări vor trebui să se aplice și vânzărilor online. Pentru a garanta respectarea acestor reguli, UE examinează în prezent o înăsprire a controalelor și sancțiunilor.