Polii Pământului suferă simultan o căldură extremă ciudată, părți din Antarctica cu peste 40 de grade Celsius mai calde decât media și zone din Arctica cu peste 30 de grade Celsiusmai calde decât media.
Stațiile meteo din Antarctica au doborât recordurile vineri, când regiunea se apropia de toamnă. Stația Concordia, cu o înălțime de 3.234 de metri, era la -12,2 grade Celsius, ceea ce este cu aproximativ 70 de grade mai cald decât media, în timp ce stația și mai înaltă Vostok a atins o umbră de peste-17,7 grade Celsius depășind recordul din toate timpurile cu aproximativ 15 grade Celsius, potrivit unui tweet al urmăritorului de recorduri meteorologice extreme Maximiliano Herrera.
Un eveniment atipic
Baza de coastă Terra Nova a fost cu mult peste punctul de îngheț la 7 grade Celsius. Acest lucru a surprins oficialii de la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață din Boulder, Colorado, deoarece acordau atenție zonei arctice, unde era cu 50 de grade mai cald decât media și zonele din jurul Polului Nord se apropiau sau se aflau la punctul de topire, care este într-adevăr neobișnuit pentru mijlocul lunii martie, a spus omul de știință Walt Meier.
„Sunt sezoane opuse. Nu vezi că nordul și sudul (polii) se topesc în același timp”, a declarat Meier pentru The Associated Press vineri seară. „Este cu siguranță un eveniment neobișnuit.Este destul de uimitor”, a adăugat Meier."Wow. N-am văzut niciodată așa ceva în Antarctica”, a declarat Ted Scambos, om de știință de la Universitatea din Colorado, care s-a întors recent dintr-o expediție pe continent.„Nu este un semn bun când vezi că se întâmplă așa ceva”, a spus meteorologul Matthew Lazzara de la Universitatea din Wisconsin.
Lazzara monitorizează temperaturile din Antarctica de Est și a înregistrat -10 grade Celsius vineri, unde normalul este de -43 grade Celsius: „Aceasta este o temperatură pe care ar trebui să o vedeți în ianuarie, nu în martie. Ianuarie este vară acolo. Asta e dramatic.”Atât Lazzara, cât și Meier au spus că ceea ce s-a întâmplat în Antarctica este probabil doar un eveniment meteorologic întâmplător și nu un semn al schimbărilor climatice. Dar dacă se întâmplă din nou sau în mod repetat, atunci ar putea fi ceva de care să vă faceți griji și să facă parte din încălzirea globală, au spus ei.
Creșteri de temperatură
Vraja caldă din Antarctica a fost raportată pentru prima dată de The Washington Post.Continentul Antarctic a fost vineri cu aproximativ 4,8 grade Celsius mai cald decât temperatura de referință între 1979 și 2000, potrivit Climate Reanalyzer al Universității din Maine, bazat pe modelele meteorologice ale Administrației Naționale pentru Atmosfera Oceanică din SUA. Acea încălzire de 5 grade peste o medie deja încălzită este neobișnuită, gândiți-vă la asta ca și cum întreaga SUA ar fi cu 5 grade mai caldă decât în mod normal, a spus Meier.
În același timp, vineri, Arctica a fost cu 3,3 grade mai caldă decât media din 1979 până în 2000.Prin comparație, lumea în ansamblu a fost cu doar 0,6 grade Celsius peste media din 1979 până în 2000. La nivel global, media din 1979 până în 2000 este cu aproximativ jumătate de grad (0,3 grade Celsius) mai caldă decât media secolului al XX-lea.
Ceea ce face încălzirea Antarctică cu adevărat ciudată este că polul sudic – cu excepția peninsulei vulnerabile care se încălzește rapid și pierde rapid gheața – nu s-a încălzit prea mult, mai ales în comparație cu restul globului, a spus Meier.Antarctica a stabilit un record pentru cea mai scăzută gheață de vară – recordurile datează din 1979 – cu aceasta scăzând la 1,9 milioane de kilometri pătrațila sfârșitul lunii februarie, a raportat centrul de date despre zăpadă și gheață.
Ceea ce s-a întâmplat probabil a fost „un mare râu atmosferic” pompat în aer cald și umed din Pacific spre sud, a spus Meier. Dar în Arctica, care se încălzește de două până la trei ori mai repede decât restul globului și este considerată vulnerabilă la schimbările climatice, aerul cald al Atlanticului venea la nord de coasta Groenlandei, potrivit The Times of Israel.