EVZ va raspunde la intrebarile legate de pensiile private.
1. In cazul decesului persoanei care cotizeaza - in timpul sau dupa incheierea perioadei de cotizare - ce se va intampla cu suma acumulata ? Poate fi recuperata de catre mostenitori ?
Raspuns: Potrivit ambelor legi care reglementeaza pensiile private, in caz de deces, suma acumulata (activul personal) pe perioada de cotizare, se plateste beneficiarului participantului, respectiv mostenitorului acestuia.
2. Exista vreo limita a sumei de primit, odata ce persoana iese la pensie?
Raspuns: Legea 204/2006 stabileste ca activul personal este folosit numai pentru obtinerea unei pensii facultative, iar una dintre conditii este ca aceasta suma sa fie cel putin egala cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de CSSPP. Daca persoana respectiva nu indeplineste aceasta conditie, primeste suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate, in rate, pe o durata de maximum 5 ani, la alegerea sa.
3. Cresterea anuala de 0,5% (peste cei 2% - contributia initiala la fondul de pensie privat obligatoriu - pilonul II) va fi tot din cei 9,5% reprezentand contributia la asigurari sociale, procent care ne este oprit automat la salariu, ceea ce inseamna ca in final contribuind cu 6% din cei 9,5% la pilonul II, la pilonul I (pensia de la stat) nu ramane decat 3,5%?
Potrivit Legii nr. 411/2004, contributia initiala este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii. La momentul inceperii activitatii de colectare, cuantumul contributiei este de 2% din baza de calcul. In termen de 8 ani de la inceperea colectarii, cota de contributie se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an. In acelasi timp, contributia de asigurari sociale scade, in raport cu cresterea contributiei la fondul de pensii administrat privat.
4. Ce se intampla daca eu muncesc in strainatate ? Trebuie sa platesc sau nu pentru pensie ? Nu sunt plecat prin Ministerul muncii. Varsta mea este de 30 ani.
Participantul la un fond de pensii facultative din Romania, care a fost detasat intr-o alta tara, are dreptul la continuarea platii contributiilor la acel fond pe durata detasarii sale. In cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau a resedintei in alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European, participantul si beneficiarul pastreaza dreptul la pensia facultativa castigata in cadrul schemelor de pensii facultative din Romania. Aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferente platii.
Potrivit Legii nr.411/2004, contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii. Prin urmare, numai persoanele care platesc contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii din Romania sunt si participanti la sistemul pensiilor administrate privat.
Legea prevede ca in cazul in care participantul a fost detasat in alta tara are dreptul la continuarea platii contributiilor la fondul de pensii din Romania, pe toata durata detasarii.
Raspunsurile au fost oferite de Directia Comunicare si Relatii Internationale Comisia de Supraveghere a Sistemelor de Pensii Private