Astăzi, 3 februarie, Guvernul a modificat procedura de obținere a certificatul de vaccinare Covid. În Ordonanța de Urgență elaborată de Ministerul Sănătății, certificatul de vaccinare Covid-19 este valabil la intrarea în România doar cu doza booster, dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema de vaccinare cu cele două doze. Mai mult, certificatul este valabil şi cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală.
Procedura de eliberare a certificatului Covid a fost modificată, potrivit anunțului făcut de Andrei Baciu, secretar de stat în ministerul Sănătății: „Certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la finalizarea schemei de vaccinare au trecut mai mult de 270 de zile.
Astăzi a fost adoptată măsura și în România. Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la a doua doză, putem să îl folosim. Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul UE, nu se adresează modul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, inclusiv în România”, a subliniat Andrei Baciu.
Începând cu 1 februarie 2022, există noi reguli care stabilesc o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni pentru certificatele de vaccinare, utilizate pentru călătoriile în interiorul UE.
Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 9 luni de la administrarea ultimei doze
Pentru vaccinul Johnson & Johnson, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și singura injecție. Pentru un vaccin cu două doze înseamnă 270 de zile de la a doua vaccinare sau, în conformitate cu strategia de vaccinare a statului membru de vaccinare, prima și singura injectare după ce s-a recuperat de la virus.
Statele membre nu ar trebui să prevadă o perioadă de acceptare diferită în scopul călătoriilor în cadrul Uniunii Europene. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru doze de rapel.
Aceste reguli se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE
Statele membre pot aplica reguli diferite atunci când utilizează certificatul digital UE COVID într-un context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.
O persoană care deține un certificat digital UE valabil pentru COVID nu ar trebui, în principiu, să fie supusă unor restricții suplimentare, cum ar fi teste sau carantină, indiferent de locul de plecare în UE.
Persoanelor fără un certificat digital UE COVID ar trebui să li se permită să călătorească pe baza unui test efectuat înainte sau după sosire. În plus, li se poate cere să treacă prin carantină/autoizolare atunci când sosesc din zone deosebit de afectate.
Orice măsuri care restricționează libera circulație trebuie să fie nediscriminatorii și proporționale. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea persoanelor care călătoresc din alte state membre, relatează europa.eu.