2014 a adus o gură de oxigen pentru mediul de afaceri. În primele nouă luni, numărul de cazuri noi de insolvență a scăzut cu 17% față de aceeași perioadă din 2013, până la 15.575, potrivit unui studiu realizat de Coface. Sectoarele în care și-au declarat insolvența cele mai multe firme au rămas relativ aceleași, potrivit cercetării menționate.
Topul domeniilor cu cele mai multe cazuri de insolvență este dominat de sectorul construcțiilor, fabricarea produselor textile, HoReCa, industria extractivă și transporturi. Totodată, în primele nouă luni ale anului, Bucureștiul a rămas singura regiune în care numărul de insolvențe a crescut în perioada analizată (+24%), restul regiunilor înregistrând scăderi.
Cauzele intrării în insolvență
Potrivit declarațiilor financiare ale companiilor care au intrat în insolvență, în perioada 2008 – 2013, unul din principalele motive a fost că s-au făcut împrumuturi în special pentru plata unor datorii. Astfel, majoritatea datoriilor suplimentare au fost atrase pentru acoperirea pierderilor și a investițiilor în creanțe, în condițiile în care valoarea contabilă a activelor fixe a rămas aceeași. De asemenea, a crescut constant durata medie de încasare, ceea ce a condus întârzierea plăților către furnizori.