Rezultatele unui program de testare gratuită a auzului ridică probleme importante în ceea ce prioveşte stilul de viaţă al românilor şi cât de multă atenţia acordă riscului de a surzi. Mai exact, în urma unei testări făcute pe mai bine de 2.300 de persoane a rezultat că jumătate au probleme cu auzul.
Lansată la începutul lunii martie, campania naţională de testare gratuită a auzului iniţiată de Centrul Medical Audio-Optica, în parteneriat cu Fundaţia "Europa, ţara mea", a avut scopul de a informa publicul cu privire la problemele de auz, dar şi de a preveni diagnosticarea târzie a acestor deficienţe. Testările gratuite au avut loc în Bucureşti, Braşov, Buzău, Bacău, Iaşi, Craiova, Deva, Cluj, Slatina şi Ploieşti. Numarul total de persoane testate gratuit in perioada 1-30 martie a fost de 2.352, din care 1.105 au fost diagnosticate cu deficiente de auz.
O mare parte din persoanele care au beneficiat de aceasta testare au fost surprinse sa afle ca au o problema de auz. Aproape jumătate dintre cei testaţi au fost diagnosticaţi cu diferite forme de pierdere de auz. Muzica atare, infecţiile, rănile la nivelul urechii, dar şi înaintarea în vârstă îşi pun amprenta asupra auzului, iar controlele periodice sunt extrem de utile. "Studiile arată că pierderile de auz netratate afectează viaţa de zi cu zi. Persoanele în cauză se plâng că se simt singure şi observă o scădere considerabilă a calitaţii vieţii", spun specialiştii.