Recomandate ca porţie de sănătate, orele de sport sunt evitate de foarte mulţi elevi. Spre exemplu, în Dolj, numai în primul semestru al acestui an şcolar, 1.343 de elevi s-au scutit medical. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt liceeni - 884. Scutirile încep însă de la învăţământul primar şi gimnazial.
Profesorii de specialitate avertizează că sedentarismul își va lăsa amprenta asupra ținutei, dar și asupra sănătății. Mulți ajung supraponderali, nu știu să meargă corect, ori se aleg cu modificări ale coloanei vertebrale. Cele mai multe tendinţe de a se scuti de la orele de educaţie fizică le au fetele. Specialiştii spun că trecând de ciclul gimnazial la cel liceal, acestea încep să aibă diverse afecţiuni din cauza absenteismului la orele de sport.
În prezent, conform curriculum-ului şcolar, la învăţământul primar şi gimnazial sunt prevăzute două ore de Educaţie fizică şi sport pe săptămână, iar la liceu doar o oră. Programa nu respectă recomandarea Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din cadrul Parlamentului European, care a solicitat tuturor statelor membre „să confere educaţiei fizice un caracter obligatoriu în şcoli şi licee şi să accepte acele principii conform cărora, în orar, ar trebui să se prevadă cel puţin trei ore de educaţie fizică pe săptămână, în vreme ce şcolile ar trebui să fie încurajate să depăşească acest prag, în funcţie de posibilităţi”.
sursa: