Începând de duminică dimineața, masca de protecție sanitară devine obligatorie și în aer liber în Județul Dâmbovița.
Sâmbătă, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița au aprobat hotărârea prin care începând cu data de 2 august, ora 6:00, purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani și sunt prezente în spații publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, oboarele, talciocurile, zonele de așteptare, parcurile publice, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul lăcașelor de cult, zona cimitirelor, exteriorul obiectivelor turistice.
Obligativitatea purtării măști în spațiile enumerate se instituie în intervalul orar 6:00-23:00.
Deciziile sunt luate de Comitetele Județene de Urgență.
Cele 16 județe care au impus masca de protecție în spațiile deschise, de la 1 august, sunt: Arad, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Iași, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.
Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau rând pe rând astfel de decizii, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Măsura este un ultim refugiu împotriva carantinării unor zone sau localități, așa cum s-a întâmplat deja în județele Giurgiu, Prahova și Timiș.
Hotărârea Guvernului cu privire la instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile deschise:
1.La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins: „Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.
Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”