Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului de la Chișinău a dat undă verde denunțării a două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), fiind aprobate avize consultative în acest sens.
Acordurile care vor fi denunțate
Este vorba despre Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk, pe 22 ianuarie 1993, cu modificările ulterioare operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe, la 30 octombrie 2015. Guvernarea de la Chișinău susține că denunțarea acestui acord este rezultatul unei interacțiuni minime pe această dimensiune de cooperare, a lipsei de aplicabilitate și a faptului că nu mai este în concordanță cu realitățile actuale. Fiind două acte inerente, atât Acordul cât și Protocolul adițional vor fi denunțate simultan
Al doilea doilea document care urmează a fi denunțat este Acordul referitor la Forțele Armate Strategice între statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat pe 30 decembrie 1991. Această decizie vine în contextul în care Republica Moldova nu deține armament nuclear, iar colaborarea în cadrul CSI exclude orice interacțiune în domeniul politico-militar, concentrându-se în principal pe colaborarea economică.
De ce Republica Moldova părăsește CSI
Amintim că, la 15 mai, Republica Moldova a iniţiat procedura de retragere din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizaţie formată din statele post-sovietice, din care face parte şi Federaţia Rusă. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că vor merge pe procedura de denunțare treptată a acordurilor semnate în cadrul platformei CSI. Primul document denunțat de către Parlamentul de la Chișinău este Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI din 17 martie 1998.
„Retragerea Moldovei din Acord este un prim pas. La nivel de guvern și Parlament, evaluăm următorii pași. Este un lucru care durează. Un lucru este cert – când s-au impus embargouri asupra produselor noastre a fost o lecție pentru producătorii noștri, ne-au impus să găsim alte piețe. Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne facem geografic separați de țările membre ale CSI”, a declarat atunci Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.