TOT ce trebuie să ştii despre CELULITĂ, obsesia femeii moderne

Celulita este cea care dă acel aspect de coajă de portocală pielii de pe picioare, fese şi abdomen, iar pentru multe femei e o obsesie, una costisitoare, având în vedere câţi bani se duc pe creme, masaje şi alte metode de tratament.

Semne ale celulitei

Celulita este doar o problemă cosmetică, nu o boală. Ea apare sub forma unor gropiţe în piele şi este des asemănată cu coaja de portocală. La multe femei, celulita este foarte vizibilă şi formează adâncituri profunde, fiind foarte inestetică.

Cauzele celulitei

Celulita este cauzată de depozitele de grăsime aşezate de o parte şi de alta a fibrelor de colagen ce sunt ancorate de muşchi. Atunci când o persoană creşte în greutate, depozitele de grăsime se umflă şi se evidenţiază. Celulita este mai frecventă la femei decât la bărbaţi.

Mit: Persoanele slabe nu au celulită

Celulita are legătură cu structura pielii, prin urmare, chiar şi persoanele slabe, dar cu pielea subţire, pot avea puţină celulită. Dacă această caracteristică (piele subţire) se moşteneşte în familie, celulita va fi şi mai vizibilă. Femeile albe sunt mai predispuse la această afecţiune decât cele asiatice. Alţi factori care duc la apariţia celulitei sunt vârsta şi problemele hormonale din timpul sarcinii.

Factorii de risc ce pot fi controlaţi

Chiar dacă nu poate fi complet prevenită, stilul de viaţă poate afecta apariţia celulitei. Factorii care înrăutăţesc aspectul celulitei sunt: dietele cu efect yo-yo, alimentaţia bogată în carbohidraţi, sedentarismul, retenţia de fluide sau deshidratarea.

Mit: Bronzul ascunde celulita

La unele femei, este posibil ca bronzul să facă celulita mai puţin vizibilă, dar odată ce acesta dispare, pielea poate arăta chiar mai rău. Acest lucru se întâmplă din cauza expunerii frecvente la razele UV, care sunt dăunătoare pielii, făcând-o mai subţire şi mai puţin elastică, potrivit Academiei Internaţionale de Dermatologie Cosmetică.

10 TRATAMENTE POSIBILE

1. Slăbitul

Dacă celulita este cauzată de depozitele de grăsime, atunci cea mai bună strategie este să mai dai jos câteva kilograme. Chiar dacă este posibil să nu scapi de tot de celulită, cu siguranţă aspectul pielii se va îmbunătăţi.

2. Cremele împotriva celulitei

Cremele care conţin o concentraţie de 0.3% retinol, aplicate timp de şase luni pe zonele afectate de celulită pot fi eficiente în cazul unor persoane. Retinolul stimulează ţesuturile, iar pielea devine mai groasă, făcând mai puţin vizibil aspectul de coajă de portocală. În urma unor studii, cremele cu retinol nu şi-au făcut însă efectul la toate femeile implicate.

Cafeina şi alte substanţe, printre care methylxantine, aminophylline şi theophylline, sunt des utilizate ca ingrediente în cremele anti-celulită, însă efectele lor nu sunt garantate pentru toate persoanele. În ceea ce priveşte cremele ce conţin plante precum gingko biloba, trifoi dulce şi luminiţă, acestea pretind că reduc celulita, însă până acum nu există niciun studiu stiinţific care să ateste acest lucru. Mai mult decât atât, unele persoane pot avea reacţii alergice la unele dintre ingredientele conţinute de cremele anti-celulitice.

3. Masajul anti-celulitic

Aparatele de lipo-masaj frământă pielea având efectul unei combinaţii între masaj şi sucţiune. Un tratament cu un asemenea aparat durează 14 săptămâni, a câte 35 de minute de două ori pe săptămână. Celulita dispare în timpul tratamentului, însă la scurt timp după încheierea lui, îşi poate face din nou apariţia.

4. Radiofrecvenţa

Aceasta este o metodă care eliberează căldură, iar asociată cu masajul duce la distrugerea stratului de grăsime, diminuând aspectul inestetic dat de celulită. Studiile de specialitate au arătat că este o metodă eficientă, cel puţin temporar.

5. Laser-ul

Laser-ul  reconstruieşte colagenul şi îngroaşă pielea. Asemenea aparate reunesc mai multe metode, printre care masajul, sucţiunea, răcirea şi radiofrecvenţa pentru a distruge celulita. Laser-ul poate fi eficient, însă nu garantează rezultate definitive.

6. Liposucţia

Tehnicile de liposucţie standard pot chiar agrava aspectul celulitei din cauza grăsimii ce se află foarte aproape de piele. Liposucţia asistată de laser cu pulsuri scurte de tensiune a fost folosită pentru a distruge şi îndepărta grăsimea de sub piele. Prin această metodă există riscul de a ne alege cu cicatrici şi arsuri din cauza tratamentului cu laser.

7. Incizia subcutanată

Această tehnică presupune folosirea unui ac ce penetrează ţesutul conjunctiv de sub piele, din cauza căruia depozitele de grăsime sunt evidenţiate la suprafaţă. Rezultatele pe termen lung nu au fost dovedite ştiinţific, tratamentul este scump (3.500-4000$), durează în jur de 90 de minute şi poate cauza umflături şi vânătăi temporare.

8. Mezoterapia

Această procedură implică injecţiile sub piele cu nişte substanţe care dizolvă grăsimea. Efectele acestor substanţe presupun erupţii cutanate, umflături, infecţii, dar şi cicatrici permanente, deformaţii ale pielii şi noduri dureroase.

9. Împachetări corporale

Să fii învelită în bandaje aromatice şi calde este o senzaţie plăcută. Temporar, această metodă poate îngroşa pielea şi poţi chiar pierde câţiva centimetri din cauza deshidratării, dar nu există nicio dovadă ştiinţifică în ceea ce priveşte efectul împachetărilor corporale asupra celulitei sau l grăsimii.

10. Un stil de viaţă sănătos

Atunci când celulita este o afecţiune moştenită, nici măcar dietele şi sportul nu te pot scăpa definitiv de ea, dar măcar pot îmbunătăţi aspectul pielii şi tonusul muscular. Antrenamentele la sala de sport, jogging-ul, o hidratare eficientă a organismului, dar şi evitarea pe cât posibil a carbohidraţilor şi a dulciurilor pot ajuta la reducerea celulitei sau menţinerea ei la un nivel optim.