2014 a fost anul în care Victor Ponta le-a cerut votul parlamentarilor pentru două guverne. După ce UDMR a ieșit de la guvernare, Victor Ponta, care avea oricum în plan o remaniere, a pregătit Cabinetul Ponta 4, în care a fost invitat și PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, la mijlocul lunii decembrie, plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat noua formulă guvernamentală propusă de premierul Victor Ponta cu 377 voturi pentru şi 134 voturi împotrivă.
Deși ziua s-a încheiat cu o victorie pentru premier și echipa lui, nu au lipsit emoțiile. Noii miniștri au fost audiaţi în comisiile de specialitate, iar Adrian Anghel propus pentru funcția de ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de pretutindeni nu a primit aviz favorabil. În pripă, Victor Ponta l-a retras și l-a înlocuit cu deputatul PSD Angel Tîlvăr. Mișcarea a dus la o devansare a plenului reunit cu o oră, timp în care premierul Victor Ponta a stat în biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Luați prin surprindere de respingerea unuia dintre candidați și pentru a preîntâmpina alte surprize neplăcute, deputații și senatorii PSD au fost convocați la grup pentru ca liderii să se asigure că nu vor avea probleme la vot. Și nu au avut. UDMR, PPDD și minoritățile au sprijinit noul Executiv.
"Vreau să le mulţumesc tuturor parlamentarilor şi Parlamentului în ansamblu pentru sprijinul acordat Guvernului. Este practic un nou vot de încredere, cu o majoritate extrem de clară şi de stabilă - 377 de voturi la 134. Vreau să mulţumesc şi să apreciez şi criticile din partea colegilor din opoziţie şi sprjinul colegilor mei şi să spun că toate măsurile pe care le-am propus azi Parlamentului legate de domeniile care ţin de Guvern le vom aplica. Dar, în primul rând, va fi o schimbare importantă de atitudine, în sensul în care cred că este momentul să avem cu adevărat dialog, să avem cu adevărat respect Guvern - Parlament", declara Victor Ponta.
Componenţa Cabinetului Ponta IV:
- Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)
- Gabriel Oprea (Interne)
- Daniel Constantin (Agricultură)
- Rovana Plumb (Muncă)
- Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
- Mihai Tudose (Economie)
- Darius Vâlcov (Finanţe)
- Robert Cazanciuc (Justiţie)
- Eugen Teodorovici (Fonduri europene)
- Ioan Rus (Transporturi)
- Ionuţ Vulpescu (Cultură)
- Bogdan Aurescu (Externe)
- Mircea Duşa (Apărare)
- Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)
- Sorin Grindeanu (Comunicaţii)
- Adrian Anghel (Diaspora)
- Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)
- Sorin Câmpeanu (Educaţie)
- Andrei Gerea (Energie şi IMM)
- Graţiela Gavrilescu (Mediu)
Culisele învestirii guvernului Ponta 3
4 martie. În 77 a avut loc un cutremur la propriu, în acea zi s-a ,,cutremurat,, doar Parlamentul. E ora 14.50. Fix zece minute și trebuie să înceapă ședința de plen. Sosește Victor Ponta. Oare nu mai prezintă azi guvernul după intervenția lui Traian Băsescu?. Nu vrea să facă declarații. Intră în birou la Valeriu Zgonea.
În fața biroului președintelui Camerei Deputaților, Vasile Blaga anunță că va contesta la Curte guvernul. Prin spatele lui, Daniel Constantin și Gabriel Oprea intră și ei în biroul lui Zgonea.
Apare Crin Antonescu. Ludovic Orban îl oprește și îi șoptește ceva la ureche. Antonescu râde. Alaiul jurnaliștilor îl duce până la ușa plenului. ,,A zis ceva?,, Ce a zis?,,. N-a zis nimic, pentru că nimeni nu l-a întrebat nimic.
Victor Ponta iese din biroul lui Zgonea să meargă în sala de plen. Marea de ziariști după el. Un jurnalist se așează în dreptul unuia dintre stâlpii de marmură pentru a nu fi luat pe sus. ,,E ca la război,, comentează el. Ponta nu zice nimic. ,,Mergem înainte!,, anunță însă victorios Daniel Constantin. Ilie Sârbu se declară sceptic cu privire la contestația democrat-liberalilor. După ei, în drumul spre sala de plen Zgonea se războiește cu un cameraman:,,Mă lăsați să îmi fac treaba?,,.
În sală, Crin Antonescu face glume cu Maria Grapini și Eugen Teodorovici. Dă mâna cu Victor Ponta, e veselie mare în sală, care este arhiplină. Pentru că nu au mai prins locuri în sală, unii au stat pe margine. Printre ei, Ludovic Orban. Alții, mai inspirați, au urcat la balcoane. Oprea și Dragnea se duc la prezidiu să îl salute pe Antonescu.
După un sfert de oră, pe holul din fața sălii de plen, apar zâmbitori Nicoale Bănicioiu și Constantin Niță. Se duc spre biroul președintelui Camerei. Apucă să facă doi pași și află că toată lumea e în plen.,,Mie mi-au zis să vin la Zgonea,, îi spune Bănicioiu, nedumerit, lui Niță.
Eugen Nicolicea apare și el pe holul de la nivelul P1. ,,Nu sunteți în plen?,,. ,,Ba sunt, nu sunt?,, vine răspunsul stupefiant al acestuia. Într-un colț, Mircea Geoană face poze cu jurnaliștii. Democrat liberalii au venit înarmați cu foi A4 pe care au scris: ,,Ponta 3- România 0,,. Victor Ponta ia cuvântul. Murmur în sală. ,,Demisia,, ,,Plagiatorule,, ,,Dottore, să vină tata-socru,, se strigă din rândurile opoziției.
Vine rândul lui Crin Antonescu. Liniște totală. ,,E liderul Opoziției,, se aude o voce. După el, vorbesc și ceilalți reprezentanți ai partidelor. Un parlamentar iese grăbit din sala de plen și cere un teanc de hârtii staffului tehnic de la masa unde se semnează prezența. ,,Ce faceți cu ele?,, ..Le punem pe gurile de aerisire, că e un curent în sală, nu mai putem!,,.
Antonescu, gata să-și dea demisia. Zgonea: "Nu te las"
Seantoarea PC Cristiana Anghel insistă pe lângă Victor Ponta să ia și ea cuvântul. Premierul îi spune lui Zgonea, care în cele din urmă o invită la prrezidiu. ,,Nu sunt traseistă, vorbesc din punct de vedere politic. Și nu sunt o fantomă,, dă ea asigurări, după care îi cere lui Antonescu să demisioneze pentru că stă pe ,,scaunul unei fantome,,.
La prezidiu, Antonescu îi spune lui Zgonea că-și dă demisia. ,,Nu te las,, se aude răspunsul lui Zgonea, microfoanele fiind deschise. Antonescu cere cuvântul și coboară la tribună. ,,Demisia ,, s-a strigat din sală. ,,Da, dragi colegi, asta e!. Demisionez din funcția de președintelui Senatului,, a anunțat Antonescu. În sală se aplaudă pentru prima oară din toate părțile.Victor Ponta este și el, vizibil, surprins de gestul lui Antonescu.,, S-a sinucis!,, a comentat el ulterior.
Se trece la vot. Antonescu părăsește sala de plen fără să facă declarații. În biroul lui Zgonea începe iar pelerinajul. După Victor Ponta intră în ordine, Dragnea, Constantin, Hrebenciuc, Tăriceanu. Pe holuri, pe surse, circulă zvonul că acesta va ocupa funcția de președinte al Senatului. ,,Da, Cristiana Anghel ce are?,, întreabă, ironic, un pesedist.
Se numără voturile. Cu 346 voturi pentru și 191 împotrivă Guvernul Ponta 3 a fost învestit. În sală au mai așteptat oficial rezultatul votului în jur de 80 de pesediști. La final, Zgonea mai dă o dată asigurări că, procedural totul e legal, avem Guvern chiar dacă a demisioant Antonescu: ,,Măi, sunteți din povești, ne scărpinăm ca oltenii. Păi, dacă, leșina președintele Senatului, îl lua salvarea, îl înlocuia un vicepreședinte, nu?!!,,.