SCAPĂ de RĂCELI iarna asta. Topul vitaminelor care țin departe GRIPA

Proviziile pentru vreme rea includ vitaminele A, B, C, D, E, calciu, magneziu, seleniu, zinc, fier și ulei de pește.

În sezonul rece, imunitatea celui mic este pusă la grea încercare. Pentru a face față frigului și gerului, copiii au nevoie de protecție  suplimentară și, cum nu mai mănâncă din plin legume și de fructe, pentru a rezista presiunilor exterioare, poate fi nevoie, și de suplimente cu vitamine și minerale. Arsenalul complet în lupta cu iarna include vitaminele A, C, D, E, B7 și B12, dar și calciu și magneziu, fier, seleniu și ulei de pește, substanțe necesare pentru realizarea sutelor de reacții chimice care stau la baza menținerii unei imunități și sănătăți bune, la creșterea dinților și a oaselor. 

Unele vitamine rămân mai mult timp în organism, în timp ce altele se elimină mai repede. De exemplu, vitaminele A, D și E pot fi stocate în organism mai mult timp, deci, nu trebuie consumate zilnic. În schimb, vitaminele B și C nu pot fi stocate și părăsesc foarte repede organismul, iar alimentele care le conțin trebuie consumate zilnic, pentru „a face plinul”. 

Vitamina C, „regina” vitaminelor care ferește micuții de guturai Vitamina C este principalul motor al sistemului imunitar al copilului. Studiile au arătat că previne complicațiile guturaiului și gripei, precum pneumonia sau alte infecții pulmonare. În plus, ajută la dezvoltarea optimă a sistemului cardiovascular și a ochilor și menține pielea sănătoasă. Alimentele cu cel mai mare conținut de vitamina C sunt citricele, kiwi, ardeii verzi și roșii, căpșunile, tomatele, broccoli, cartofii (în special cartofii dulci), salata și legumele verzi, varza, fructele de pădure și ananasul. Vitamina C se elimină repede din organism, deci rar putem vorbi de consum excesiv. Totuși, doza indicată copiilor nu trebuie să treacă de 500 de mg pe zi, pentru a evita tulburările digestive (diaree, dureri de burtă).  O altă „vitamine minune” care antrenează imunitatea pentru iarnă este vitamina A. Atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților, vitamina A fortifică sistemul natural de apărare al organismului, ținând virusurile și bacteriile la distanță, menține sănătatea ochilor, a pielii și a unghiilor.  Studiile au mai dovedit că ajută la regenerarea celulelor și la dezvoltarea oaselor. Principalele surse de vitamina A sunt morcovii, spanacul, ardeiul gras, gălbenușul de ou, laptele integral, ficatul, portocalele, caisele, piersicile, dar și cerealele „îmbogățite”.

Vitamina D se găsește în puține alimente Vitamina D, atât de necesară în procesul de absorbție a calciului și fosforului, ajută nu doar la dezvoltarea oaselor, ci și la stimularea sistemul imunitar, grăbind vindecarea în cazul răcelilor și infecțiilor respiratorii de sezon. „Vitamina-minune” este sintetizată, în principal, atunci când copilul este expus la soare și se regăsește în proporții mici în foarte puține alimente, printre care peștele gras (somon și macrou), lactatele fortificate, conservele de ton în ulei, sardine și ouă. De aceea, este indicat să-i administrați copilului suplimente cu vitamina D.  Vitamina E, pe lângă efectul binecunoscut anti-îmbătrânire și regenerant, întărește capacitatea naturală de apărare a organismului și este recomandată și copiilor în sezonul rece. Este esențial ca întreaga familie să consume alimente care o conțin: spanac, semințe, uleiuri vegetale sau alune.

Cu omega-3, copiii devin mai inteligenți  Biotina sau vitamina B7 ajută la sintetizarea grăsimilor, glicogenului și aminoacizilor. Se găsește în ficat, fructe și carne roșie, în special. „Sora ei”, vitamina B12, ajută la producerea de noi celule roșii. Se găsește în pește, carne de pui, carne roșie și cereale îmbogățite. Uleiul de pește sau acizii grași omega 3 stimulează creierul copiilor să se dezvolte în trei luni cât s-ar dezvolta în trei ani, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători britanici, citați de DailyMail. Creierele copiilor care au primit zilnic capsule cu acizi grași omega-3 și omega-6 au dezvoltat mai multă materie cenușie, necesară dezvoltării inteligenței. În final, tomografiile efectuate micuților participanți la studiu au indicat faptul că toate aceste modificări cerebrale au condus la dezvoltarea capacităților de învățare și concentrare pe termen scurt.

Două pahare de lapte pe zi asigură necesarul de calciu Calciul este un mineral esențial în dezvoltarea copiilor, însă mulți au deficit. Cantitățile recomandate pe grupe de vârstă sunt: 800 mg pentru copiii între 4-8 ani și 1300 mg, pentru ce care au între 9-18 ani. Organismul își face rezerva de calciu în primul rind din produsele lactate, care au cea mai mare concentrație de calciu. De aceea, este important să includeți în alimentația copilului două porții de lapte pe zi. Organismul lui are nevoie de acest mineral pentru a-și menține oasele puternice și ritmul cardiac stabil. De asemenea, magneziul ajută la întărirea sistemului imunitar și la buna funcționare a mușchilor și sistemului nervos. În plus, magneziul ajută la o mai bună absorbție a vitaminei C și a calciului. Unul din cele mai bogate alimente în magneziu este cacaoa. Alte surse sunt alimentele bogate în clorofilă: salata, ceapa verde, pătrunjelul, spanacul, urzicile, dar și germenii de grâu, fasolea uscată, alunele sau soia, bananele, prunele, alunele, migdalele. Copiii între 1-3 ani au nevoie de 65 mg de magneziu, iar puștii de 4-8 ani- de 110 mg magneziu. 

Mineralul care scurtează la jumătate răceala Zincul susține imunitatea copiilor și funcția nervoasă. De altfel, carențele de zinc cresc riscul infecțiilor de tot felul. Suplimentele cu zinc pot reduce cu până la 42% durata unei răceli, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Helsinki din Finlanda. Ipoteza potrivit căreia zincul ar putea fi eficient contra răcelii a fost emisă după o descoperire realizată în mod accidental, la începutul anilor 1980. Medicii au observat că răceala de care suferea o fată în vârstă de trei ani, bolnavă de leucemie, a dispărut după ce pacienta a primit o pilulă de zinc. Pacienta a preferat să o lase să se dizolve în cavitatea bucală, în loc să o înghită. Zincul se găsește în carne roșie, fructe de mare și cereale fortificate. 

Seleniul indulcește virusul

Proviziile pentru vreme rea includ vitaminele A, B, C, D, E, calciu, magneziu, seleniu, zinc, fier și ulei de pește. Multiple cercetări clinice au evidențiat, în ultimii ani, eficacitatea seleniului în combaterea răcelilor și infecțiilor respiratorii, dar și în reducerea agresivității atacului viral, ceea ce înseamnă că grăbește vindecarea episodului de boală. Seleniul stimulează multiplicarea celulelor albe (anticorpi) și, implicit, răspunsul imunitar. Deficitul de seleniu favorizează mutațiile virusurilor. Surse naturale de seleniu sunt peștele și fructele de mare, rinichii, ficatul, germenii de grâu, tărâțele, ceapa, roșiile și broccoli. Nu în ultimul rând, aveți grijă ca micuțul să mănânce sufieciente alimente bogate în fier (carne, ficat, gălbenuș de ou, spanac, urzici și cereale). Una din cele mai importante proprietăți ale fierului este oxigenarea sângelui. În plus, furnizează energie și stimulează dezvoltarea neurologică a copiilor în timpul creșterii și dezvoltării lor în uter și ajută la producerea de celule albe, asigurând buna funcționare a sistemului imunitar. Organismul mai are nevoie de fier și pentru a produce vitamina B.  Deficiențele de fier pot anemia copilul.